Бизнесменът от Момчилград Фуат Гювен ще инвестира колосална сума в изграждането на нов жилищен търговско-административен район в Бургас.
Той подновява проекта за строителство на цял жилищен квартал в града, който беше замразен през 2009 година. Тогава Гювен имаше готовност да стартира със строежа, но избухналата икономическа и финансова криза попречи на реализацията, припомня „Уникон Бг“.
Става въпрос за територията на голяма част от завод „Елкабел", която е около 400 дка. Тя е на отлично комуникативно място, граничещо със широкия център, крайните квартали и индустриалната зона. Плановете на Гювен са там да бъдат построени жилищни сгради, търговски молове и административни офиси. Заводът ще бъде ликвидиран напълно, като сградите и машините ще се продадат като скрап и вторични суровини.
Общата инвестиция е изчислена на 1 млрд. евро. Сумата ще бъде осигурена от банкови кредити и инвестиционни арабски фондове. Очаква се да бъдат построени около 3 хил. нови апартамента. Ще има и няколко комплекса супер лукс от затворен тип за VIP-клиенти. Според брокери, цената на зелено за тях ще стартира минимум от 1500 евро на квадратен метър. Планира се и изграждането на магазини, заведения, малки търговски обекти, развлекателни центрове, спа-комплекси, басейни и подземни паркинги.
Гювен купи завода през 2004 г., месеци след смъртта на бившия собственик на „Мултигруп" Илия Павлов. Именно „Мултигруп" беше собственик на „Елкабел". Тогава, според неофициална информация, Гювен е платил 80 млн. лв. Сега обаче с предстоящите инвестиции той ще си осигури колосални печалби. По план РЗП на новия квартал ще е около 800 хиляди квадрати метра. Печалбите се изчисляват на поне 200 милиона евро.
Жилищата ще бъдат предложени най-вече на чужденци- руснаци и турски граждани, които проявяват сериозен интерес. На този етап все още няма разрешение от община Бургас и гласуване на съответните ПУП-ове и разрешителни. Операцията обаче е вече в ход. Гювен планираше самият квартал да е готов до 2012 година, но икономическите реалности му попречиха да направи голямата инвестиция. Фуат Гювен има огромно състояние с активи в областите на хазарта и туризма. Има интереси още и в строителството, както и в търговията и морския транспорт.
Смята се, че личното му състояние е над 2 милиарда евро.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/6/17 10:07

    Бравооо и успех на Родопчанина който мисли и милее за майка България

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/6/17 10:08

    Затриваме промишленост, индустрия,икономика ,селскостопанство работни места а на тяхно място съвременни роби за търговия

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/6/17 10:22

    Комплекс край морето , добре, ама да положи и някакви грижи за складовете на тютюнева, че може някой да пострада.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/6/17 10:30

    Що нещо не направи за Момчилград или има определени хора около него,които печелят от това без хорицата да разберат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/6/17 13:21

    Хубаво че има богати нашенци.Щее добре
    да инвестират ив Момчилград.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/6/17 13:21

    Хубаво че има богати нашенци.Щее добре
    да инвестират ив Момчилград.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/6/17 14:47

    Ako ınvestıra vıv momcılgrad ste razbere kolko go kradat prıblıjenıte mu hora okolo nego crez krıga saygılı ood ı konpanıya za tova ne ınvestıra vıv momcılgrad

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/6/17 16:58

    Вие познавате ли парите Ба ? Тия милиарди ги нямате за нищо.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/6/17 20:26

    Да беше купил и договорения тютюн на производителите..............

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/6/17 23:15

    EY SAYGILI SAYGILI BURSADAN MASTANLIYA"SOFIA ASKINDAN MASTANLIYA "ACABA BURGAZ OLCAKMI BAKALIM "ANADIMI RAZBIRASLI

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/6/17 01:19

    Samo Milioneri v Tva Momchilgrad be

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.