Докато по кафенета общински съветници и други партийци умуват и правят залози относно „Кой ще е новият шеф на Общинския съвет в Кърджали? Бъдещият кмет ли ще е? А въобще ще бъде ли изпълнено решението за ротация, гласувано пред централното ръководство на ДПС?“, Общинската избирателна комисия (ОИК) отсъди решение по една от другите интриги в разпоредителния орган.
Както вчера 24rodopi.com писа, емблематичният социалист Назми Мюмюн става общински съветник в Кърджали. Той ще заеме мястото на Мердие Ибрям Ахмед от БСП в Общинския съвет.
Как ОИК стигна до Решение №389, прието на 30 май, за предсрочно прекратяване на пълномощията на Мердие Ибрям Ахмед, която от 30-та позиция в кандидатската листа, с големия брой получени префенциални гласове, успя в края на октомври 2015 година да спечели един от 4-те съветнически мандата на БСП. Работничката от „Теклас“ в момента е в отпуск по майчинство.
Вижте хронологията на скандала:
На 12 май от ЦИК са изпратили писмо до ОИК в Кърджали, с което сезират за изпратени до тях, както следва:
- писмо-сигнал от Гюлбахар Байрям Тахир от гр.Кърджали, с което същата е сезирала ЦИК за това, че е разбрала, че повече от 6/шест/ месеца общински съветници в Общински съвет  гр.Кърджали: Мердие Ибрям Ахмед и Себахат Мюзеки Неджиб не участват в работата на Общинският съвет, както и че според нея по закон и морал такива хора нямат място в обществените дела;
- сигнал от Шенай Хасан Младенова от гр.Кърджали, с което същата е сезирала ЦИК за това, че е разбрала от медиите (първо 24rodopi.com писа за скандала – б. р.), че повече от 6/шест/ месеца общински съветници в Общински съвет  гр.Кърджали: Мердие Ибрям Ахмед и Себахат Мюзеки Неджиб са прекъснали връзка с Общинският съвет и с избирателите. Същата счита, че на обществото са нужни дейни хора, затова е нужно да ги заместят точно такива, поради което се е обърнала към ЦИК за отношение и вземане на мерки за този според нея произвол.
Междувременно в ОИК – Кърджали е постъпило писмо - сигнал от Гариб Рафет Назиф и сигнал от Шерифе Хасан Ибрям, с които те сезират ОИК за отсъствие от работата на Общинският съвет за повече от 6 месеца на общинските съветнички Мердие Ибрям Ахмед и Себахат Мюзеки Неджиб.
Членовете на ОИК са изискали от Общински съвет в Кърджали справка за двете общински съветнички:  за периода от 01.01.2016г. до 30.04.2017г., която да съдържа всички присъствия и отсъствия по дати и сесии, както и на какви основания същите са отсъствали от заседанията на ОбС – Кърджали. За отсъствията има ли писмено уведомяване от тяхна страна до Председателя на ОбС – Кърджали, както и имат ли отсъствия по неуважителни причини? Колко и на кои дати?
От председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа в ОИК е предадена въпросната справка, от която е видно:
Мердие Ибрям Ахмед е отсъствала от заседания на ОбС – Кърджали за периода от месец септември 2016г. до 30 март 2017 г. Същата има общо 7/седем/ поредни отсъствия от заседания на ОбС – Кърджали. От справката е видно, че за всяко едно от отсъствията липсва писмено уведомление, което е в нарушение на императивната правната норма на Чл. 30, ал. (4), т.5  от ЗМСМА.
В срок с писмо с изходящ №165/19.05.2017г. на общият изходящ регистър на комисията, ОИК – Кърджали е уведомил г-жа Мердие Ибрям Ахмед – общински съветник, за гореизложеното  и е указал на същата, че в тридневен срок от получаване на писменото уведомление за тези обстоятелства тя  може да направи писмено възражение пред комисията. В законовият срок от нея е постъпило възражение, към което са приложени 4 броя болнични листове. Мердие твърди, че според нея не са налице предвидените в закона обстоятелства за прекратяване на пълномощията й като общински съветник.
ОИК стига до извода, че Мердие Ибрям Ахмед, в качеството си на общински съветник, има три последователни отсъствия  - неучастия в заседания на Общинския съвет, именно: 27.01.2017г., 20.02.2017г. и 30.03.2017г. за всяко едно от които липсва писмено уведомление.
Комисията припомня, че пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно: Когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината; от Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Заради констатираните по безспорен начин 3 неизвинени отсъствия, Мердие Ибрям вече не е общински съветник. Отсъствията представляват „самостоятелно основание за предсрочното прекратяване на пълномощията й  на общински съветник при ОбС – Кърджали“.
ОИК обявява за избран за общински съветник следващия в листата на БСП – Назми Садула Мюмюн.
Решението на Общинската избирателна комисия може да бъде оспорвано в 7-дневен срок по реда на чл.459 от Изборният кодекс пред Административен съд – Кърджали.
Мердие Ибрям обяви, че ще обжалва пред съда решението на ОИК.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/6/17 08:32

    Повечето от тях трябва да си ходят.Не разбират от работата си ,не компетентни,не говорят правилно български език и не могат да бъдат полезни на гражданите.Има доста общ.служители , които са навършили пенсионна възраст ,но продължават да работят в общината.Не напоследно място е образованието,което при доста от тях липсва.До кога бе кмете ,до кога такива лентяи и арогантни некадърници ше ни обират парите от данъците за заплати §€%*§

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/6/17 09:09

    В Кърджали изглежда някои закони не важат.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/6/17 14:59

    Ашколсун на БСП - голяма партия !!!! Кой я ръководи ? Пълен провал !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/6/17 20:02

    В ЦИК наричат ОИК-КЪРДЖАЛИ Кървавия ОИК и напълно с основание на първо място по отстранени кметове и общински съветници.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/6/17 16:46

    ДО 14.59 Партията чака тебе-компромисния вариянт,вечния кандидат за областен сега за почетен гражд....криеш се като мишок,нямаш друга работа,клюкариш в белия кораб.Засрами се!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/6/17 16:55

    До 09.09 Кьрджали е български град.Ръководи се от Конституцията на РБ и другите закони в държавата.На теб ти се иска да стане твойто комунистическо,запомни добре- ИМА ДЕМОКРАЦИЯ!Отново подготвения-неподготвен!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/6/17 21:36

    Госпожата след 2 години майчинство ако реши да роди още 1 дете-нови 2 години майчинство и така 4 години на хранилка без нито 1 ден работа и хоп мандата свършва-не ми се вижда нормално за изборна длъжност и пък въобще не е редно да се взима заплата без да се работи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.