Иванка Караколева и Даниел Делчев са новите зам.-председатели на Съвета по условията на труд

В Областна администрация-Кърджали се проведе първото от 2010 г. насам заседание на Областния съвет по условията на труд. Председателства го заместник-областният управител Леман Али.  Съветът прие нов Правилник за организацията и дейността си и избра двама заместник-председатели, представители на социалните партньори – Иванка Караколева, регионален лидер на КНСБ и Даниел Делчев от Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Точка трета в дневния ред бе Анализ на колективното трудово договаряне в област Кърджали, изготвен от екипа на Националния институт за помирение и арбитраж /НИПА/с директор Владимир Бояджиев. Институтът е създаден през 2003 г. с цел да посредничи за решаването на колективни трудови спорове. На представянето на анализа присъства и областният управител Никола Чанев, който поздрави авторите за положените усилия при събирането и систематизирането на данните, които хвърлят повече светлина върху социално-икономическата характеристика на региона, степента на заетост и ръста на доходите. Подобни дискусии са изключително полезни за насърчаване на социалния диалог и защитата на трудовите права, изтъкна Чанев.
Според изследванията на НИПА, Кърджали е на 21-во място сред 28-те области у нас по брой сключени колективни трудови договори и анекси към тях и на 22-ро по среден брой наети лица по служебно и трудово правоотношение. Като цяло, тенденцията сочи намаляване на броя на КТД в условията на икономическа криза, в Кърджалийско обаче темповете на спад са едва 5 на сто, при 20% за страната. Над средното равнище е и договорената минимална работна заплата за областта към 31 декември 2016 г. – тя е 503 лева, което представлява 19,8% увеличение спрямо действащата към този период МРЗ за страната от 420 лв. Направеният анализ получи висока оценка от социалните партньори, тъй като в него се отчитат положителни резултати по отношение обхвата е усъвършенстването на КТД и уреждането на колективните трудови спорове. Той позволява да се проследи динамиката на процесите по региони и браншове и да се постигнат договорености в полза на работещите, които са над минимално установените по нормативна уредба.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/6/17 15:42

    Поредните котешки таклаци! Дрън-дрън, че пляс!Ей тия миндили, за тая нищо работа, получават държавни заплати!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/6/17 16:22

    Дрън, дрън, че пляс! Гербова работа! Хората искат да са поне с средни европейски заплати, не да се влачат на опашката като кервана на Ганьо. Не се ли срамувате поне от турските граждани идващи при нас на гости и като туристи Европейци? Най хрипавия е с 500,00 лева наши пари чиста пенсия и 1000,00 лева заплата. Дръндарци! Направете скок с 400-500 лева наведнъж на заплатите в цялата област до последния работещ, без значение дали е в държавна или частна фирма. Софийските и чуждите фирми стига са печелили на наш гръб. Затворете пътя за Южна България начело с областните ръководите, кметове и полиция взети заедно. До кога ще сме опашкари? С 350,00 лева чиста заплата и 150,00 лева пенсия как се изхранва семейство в днешно време управници?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/6/17 16:33

    503 ..
    бай Иван взима .. 300 .. бай Хасан 700
    средно взимат двамата 500 .. Ашкуосун ..
    айде да си говорим за минимални ... Правим минималната в К-ли 900лв.
    И минаваме в Платинената среда..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/6/17 19:43

    И като си платиш осигуровки и данъци накрая вземаш по-малко от тези които са точно на минимална. Скапана държава. Пълна подигравка. С това ли се хвалите?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/6/17 09:20

    Какъв е ефекта от тази седянка.
    Само констатации надути.
    Хайде да развалим седянката.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.