Жители на 7 села затвориха за движение пътя Кърджали-Ардино-Смолян в село Чубрика. Те се вдигнаха на протест заради огромните дупки между Кобиляне и Сполука.
Жителите на Брезен, Боровица, Китница, Сухово, Голобрад, Любино и Русалско се жалват, че 22-километровото трасе от републиканската пътна мрежа не е ремонтирано от години.
Областният управител Никола Чанев съобщи, че тази година за ремонт са заделени 80 000 лева, но има готовност за отпускане на два пъти повече средства.
С плакати „И ние имаме право на нормални и безопасни пътища“, „Кой ще ни плати ремонта на колите?“ „Лоши пътища – обезлюдени села“ и „Ние плащаме данъци, плащаме винетки – искаме нормални пътища“, десетки жители на ардинските села Брезен, Боровица, Китница, Сухово, Голобрад, Любино и Русалско блокираха в понеделник главния път от Кърджали до Ардино в района на Чубрика. Те протестираха заради огромните дупки по 22-километровата отсечка от кърджалийското село Кобиляне до Сполука. Пътят е непроходим и се нуждае от спешен ремонт.
„Отсечката не е ремонтирана от десетилетия, само правят кърпежи. Особено трасето от Боровица до Сполука е като след бомбардировка в Афганистан. И ние искаме да имаме нормални пътища, за да живеем по родните си места. Държавата вместо да ни помага, прави обратното“, заяви кметът на Китница Сали Мюмюн. Той подчерта, че ако не се предприемат спешни мерки за реконструкцията и рехабилитацията на пътя от страна на Областното пътно управление и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще организират протест пред Министерството на регионалното развитие в София. „Искаме да бъдем чути. Искаме да се развива туризмът. А как ще го развиваме, когато нямаме нормални пътища? Ще се борим докрай, за да извоюваме правата си“, категоричен бе кметът на Китница.
Фахреттин Бекир от Китница досега е изпотрошил три коли по пътя. „Селата умират заради лоши пътища. Само ни лъжат. Докога? Ако се наложи ще направим и гладна стачка“, негодува той.
От 2014 до 2017 година ръководството на община Ардино е изпратило десетки писма до Областното пътно управление и до АПИ за предприемане на мерки за реконструкцията и рехабилитацията на трасето, но все още няма предприети реални действия. Състоянието на пътя към настоящия момент е крайно незадоволително, с множество дупки и коловози, което го прави почти неизползваем.
Припомняме, че този път обслужва 9 населени места с близо 5 000 души население, два хотела и енергийна система – ВЕЦ „Хладилника“. Наложително е да бъде извършен основен ремонт и цялостна реконструкция и рехабилитация на участъка.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com       

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/6/17 15:24

    От 35 протестиращи 20 са кметове от района

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/6/17 17:06

    Протеста трябва да е София.Тука никой държавник няма да чуе.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/6/17 17:25

    Не трябва ли всяка община сама да си поддържа пътя?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/6/17 18:28

    Хората са прави, пътя трябва да се ремонтира спешно!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/6/17 18:33

    Още ли не направиха ремонт на този път, та от 5 години хората протестират ама няма кой да ги чуе.
    КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/6/17 19:59

    Ние от Равен ще затворим пътя за маказа. Кмете хайде да тръгваме

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/6/17 07:03

    Да живеее новата РЕВОЛЮЦИЯ..СВОБОДА за бедната и изчезващата се провинция...до кога ще се робува на крадливия,корумпиран,третополов катун София...жълтите павета не е БЪЛГАРИЯ..с Референдум,с Анекс,с Указ да се отделим в самостоятелна Автономна област и да спрем РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА над провинцията

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/6/17 14:18

    с протести ще си решим проблемите но хората спят и си викат змия която не ме закача да живее 100 години,а децата ни емигрират

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.