Мястото й в Общинския съветник ще заеме Миглена Топалова

Себахат Мюзекки Неджиб вече не е общински съветник, нейното място в Общинския съвет в Кърджали ще заеме Миглена Веселинова Топалова. Това е решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) по казуса „Общински съветници не ходят на работа, трупат неизвинени отсъствия – да бъдат ли освободени“. Съветничката от ДПС имала 8 поредни отсъствия.
Припомняме, че и двете съветнички са в отпуск по майчинство.
Както вече 24rodopi.com ОИК вече прекрати предсрочно пълномощията на Мердие Ибрям от БСП, като нейното място в разпоредителния орган ще заеме Назми Мюмюн.
На мястото на Себахат Мюзекки, която е избрана с листата на ДПС, но вече симпатизира на ДОСТ, ще заеме Миглена Топалова от кръга на бизнесмените Овчаров и Синабов.
Как се стигна до предсрочно прекратяване пълномощията на Себахат Мюззеки Неджиб, обявена за избрана за общински съветник с решение от 27.10.2015г. на ОИК – Кърджали, от листата на партия ”Движение за права и свободи - ДПС”:
ЦИК е изпратила на 12 май писмо до ОИК, с което сезира комисията в Кърджали за изпратени писма от Гюлбахар Байрям Тахир и Гариб Рафет Назиф и сигнали от Шенай Хасан Младенова и Шерифе Хасан Ибрям. Те твърдят, че Себахат Мюзекки не участва в работата на Общинският съвет, има повече от шест отсъствия, прекъснала е връзката с избирателите, както и че „по закон и морал такива хора нямат място в обществените дела“.
Припомняме, че същите лица бяха пуснали писма и сигнали и срещу Мердие Ибрям.
След сигналите на избирателите, ОИК – Кърджали изискала от Общински съвет – Кърджали справка за общинската съветничка Себахат Мюззеки Неджиб за периода от 01.01.2016г. до 30.04.2017г., която да съдържа всички присъствия и отсъствия по дати и сесии, както и на какви основания същите са отсъствали от заседанията на ОбС – Кърджали. За отсъствията има ли писмено уведомяване от тяхна страна до Председателя на ОбС – Кърджали, както и имат ли отсъствия по неуважителни причини? Колко и на кои дати?
Проверката е установила, че г-жа Нежиб има 8 отсъствия, като за всяко от тях липсва писмено уведомление. Тя е представила три болнични листове, Заповед №135/15.01.2017г., издадена от Народно читалище ”Юмер Лютфи 1993г.” и Заявление – Декларация за изплащане на парично обезщетение при бременост и раждане.
С възражението си Себахат Мюззеки Неджиб твърди, че според нея не са налице законовите предпоставки, които да обуславят прекратяване на правомощията и като общински съветник. Твърди също така, че за всички свои отсъствия от проведените заседания на ОбС – Кърджали е уведомявала Председателя на ОбС, като е представяла необходимите документи сочещи уважителните причини за нейните отсъствия.
В решението на ОИК се казва:
Както от справката на ОбС – Кърджали, така и от възражението направено от Себахат Мюззеки Неджиб – общински съветник при ОбС – Кърджали е видно, следното: за 2017г. Себахат Мюззеки Неджиб, в качеството си на общински съветник има четири последователни отсъствия  - неучастия в заседания на ОбС – Кърджали, а именно: 27.01.2017г., 20.02.2017г., 30.03.2017г. и 25.04.2017г., за всяко едно от които липсва писменно уведомление така, както изисква: Чл. 30, ал. (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 69 от 1999г., в сила от 03.08.1999г.) Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно:
(изм. - ДВ, бр. 65 от 1995г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2000г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2003г., в сила от 27.10.2003г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006г.) когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината; от Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Установи се по безспорен начин, че Себахат Мюззеки Неджиб действително е отсъствала от заседания на ОбС – Кърджали, в качеството си на общински съветник и има четири последователни отсъствия  - неучастия в заседания на ОбС – Кърджали, а именно: 27.01.2017г., 20.02.2017г., 30.03.2017г. и 25.04.2017г., за всяко едно от които липсва писменно уведомление в нарушение императивната правната норма на Чл. 30. ал. (4), т.5  от ЗМСМА.
Неизпълнението на визираното по–горе задължение от страна на Себахат Мюззеки Неджиб в качеството й на общински съветник при ОбС – Кърджали представлява самостоятелно основание за предсрочното прекратяване на пълномощията й на общински съветник при ОбС – Кърджали.
Вземайки предвид гореизложените факти, Общинска избирателна комисия  - Кърджали установява че са налице условията за предсрочно прекратяване пълномощията на Себахат Мюззеки Неджиб на  общински съветник при ОбС – Кърджали.
ОИК прекратява предсрочно пълномощията и на общински съветник, а на нейно място в Общинския съвет влиза Миглена Веселинова Топалова, която беше сред номинациите за зам.-кмет на община Кърджали, но не получи одобрението на ДПС.
Решението на Общинската избирателна комисия може да бъде оспорвано в 7-дневен срок пред Административен съд – Кърджали.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/6/17 17:21

    Чакаме и ОИК Момчилград да се самосезира за общ. съветник от с. Звездел, Мустафата. Той е в чужбина от месеци, хем работи там, хем получава възнаграждение от ОБсМомчилград, и не го водят, че не идва на заседанията, за да няма отсъствия. Направете справка кога е напуснал България и ще разберете за какво иде реч.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/6/17 21:07

    Kade e portreta na tova geroi?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/6/17 21:42

    ДПС ДОСТ 1-0

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.