„Всички в Рогач се радваме за незрящия Гюнер Апти, който получи отлични оценки на матурите. Семейството Апти живее в Хасково, но корените им са от Рогач. Напишете за момчето, че да научат и стотиците наши земляци по света“, това прочувствено писмо изпратиха до 24rodopi.com на крумовградското село. Те ни предоставиха и видеоматериал.
12-токласникът от хасковското СУ „Васил Левски“ Гюнер Апти, който e напълно сляп, постигна отлични оценки в училище . 20-годишното момче определено притежава силна воля, доказателство за което са и оценките му на държавните зрелостни изпити. Въпреки че зрението му е поразено на 100%, той е сред учениците от "Васил Левски", изкарали отлични оценки на матурите. По-добре се е представил на изпита по история (свободно избираем предмет), където е изкарал отличен 5.91. „Влюбен съм в историята. Още когато бях в 5 клас си казах, че когато стана в 12-ти, ще се явя на матура по история“, казва пред eTV Гюнер. На задължителния изпит по български език и литература зрелостникът е изкарал много добър 5.41.
Разбираемо, заради увреденото му зрение, обучението за Гюнер е по-специфично и трудно, отколкото за останалите ученици, тъй като той чете и пише на лаптоп на специална програма за незрящи. Компютърът е неотменна част от ежедневието му още от 5 клас. Преди това ползвал брайлова пишеща машина. Тази му потребност обаче не го прави по-слаб от останалите му съученици. Напротив, Гюнер винаги се стремял към високите оценки, категорични са неговите учители.
Абитуриентът има добри резултати не само на матурите. Миналата година той завършил 11 клас с общ успех 5.90. Няма как такъв ученик да не е гордост не само за родителите си, но и за цялото училище, където постъпил в 8 клас. Преди това учил в ОУ „Шандор Петьофи“, а първи клас завършил в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Зрителното увреждане при Гюнер идва още след раждането му, в родилното отделение на болница в Пловдив, категорични са лекарите. След множество консултации със специалисти от страната и чужбина – Германия, Украйна, Турция, всички са единодушни, че очите му са поразени заради лекарска грешка, докато е бил в кувьоз. „Пуснали са му повече кислород, което е увредило зрението му“, твърди бащата Исмет Апти, сдържайки сълзите си. Проблемът с детето забелязала майка му, когато Гюнер бил на 5 месеца. Подавала му играчки, а той не реагирал. И започнали множество прегледи. „Водили сме го къде ли не, но лекарите казват, че зрението не може да се възстанови“, каза още таткото. Родителите обаче не губят надежда, че детето им ще прогледне.
Гюнер също не е изгубил надежда, но се е изморил да ходи по лекари. Той самият казвал на родители си, че ако искат да го водят в чужбина, да е на почивка, а не по доктори. Зрелостникът е приел реалността. „Винаги предпочитам да съм позитивен, да общувам с моите приятели и да не мисля за това“, казва Гюнер.
За оптимизма му в живота подсказва и неговата цел след завършване на СУ „Васил Левски“. Той възнамерява да следва международно право в Марбургския университет в Германия, където се обучават студенти със специални потребности. Мечтата му е да стане адвокат в някоя тамошна банка или друго учреждение. Той сподели, че не възнамерява да се връща в родината, тъй като тук след дипломиране във ВУЗ държавата не осигурява работни места. Въпреки това обаче е привърженик на българската литература и обича да чете романи и балади от български автори. Любими са му Христо Смирненски, Димчо Дебелянов и други български автори, а сред романите  „Тютюн“. Четенето на брайлови книги му е едно от любимите хобита.
Снимка: eTV

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/6/17 11:32

    Bravo. Dano patq my e svetal 😊

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/6/17 13:47

    Тези лекари и сестри живи да ги одере човек.Alah sifa versin ve yardimdjin olsun delikanli.dayte info za ayban i smetki za darenie

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/17 22:08

    rabim yolunu acik etsin oglumuzun ne mutlu bizlere

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.