На учителите се пада основната задача учениците им да овладеят българския език и особено в етнически смесените райони, каза министърът в Кърджали

„От началото на следващата бюджетна година ще има промяна в механизма на делeгираните бюджети за училищата. Това е един от ангажиментите, които сме заявили. Той фигурира и в управленската програма на правителството и в приоритетите на Министерството на образованието и науката (МОН)“,  заяви в Кърджали образователният министър Красимир Вълчев. Припомняме, че той посети Кърджали по покана на зам.-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и проведе работна среща с директорите на училища и кметовете на общини.
Той отбеляза, че промените в Закона за предучилищното и училищно образованиe, които ще бъдат ясни през септември-октомври, ще бъдат предимно по отношение на разпределителния механизъм на средствата в системата.
“От една страна трябва да се осигури справедливост в разпределението на средствата, тоест училищата да имат относително равни условия по обезпечаване на учебния процес. Разбира се по-големите училища трябва да получават повече средства от по-малките“, коментира Вълчев. По думите му обаче разпределението на средствата зависи и от други фактори, а не само от броя на учениците в едно училище. “Факт е, че в по-малките и отдалечени места, в училищата и детските градини там, в които има концентрация на деца от уязвими групи, по-трудно се привличат преподаватели. Точно тези образователни институции ще получат повече средства за да могат да бъдат компенсирани учителите в тях за това че работят в по-малки населени места или работят с по-проблемни ученици“, каза Вълчев, цитиран от „Дарик“.
На въпрос кога ще бъде обещаното първо увеличение на заплатите на учителите, той заяви, че това ще стане през есента, най-вероятно от 1 септември, за което вече имал потвърждение от финансовия министър Владислав Горанов. Вълчев уточни, че в хоризонт от следващите три години в системата на образованието в системата ще влезнат 1 млрд. лева (330 000 000 на година) в повече спрямо настоящия момент.
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви още, че на учителите се пада основната задача учениците им да овладеят българския език и особено в етнически смесените райони. 
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/6/17 09:44

    В училищата масово се говори на турски.Като се започне от директори, учители, помощен персонал и ученици.Интересно как се усвоява българския език!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/6/17 12:29

    Напълно съм съгласен съм с коментара. Кога ще се вземат наистина мерки за говорене на български език в училищата, а не само на книга. Подписваме се под някакви наредби за българския език, а дефакто нищо. Всички си джарят на турски начело с директора, а ние искаме да знаят националният ни език. Това ще се случи точно никога!
    Защо са скрити коментарите под публикацията за кмета? Не ви се нравят ли редакцията и не са във ваш интерес?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/6/17 15:26

    Не е правилния начин да се дават повече на тези, които са по селата, защото те работят с по10-12 деца, тези в града работят с по 30-35 деца. Да се въведе максимален брой деца (15 или 20) с които да може да се
    работи спокойно

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/6/17 16:58

    Има ли вид на министър, респектира ли Ви?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/6/17 18:20

    Кмете, защо се толерира неусвояването на българския език и невладеенето му е бонус в партийните ви структури.Не се ли срамувате, че за един живот в родината БЪЛГАРИЯ някои поданици не са научили и една дума от официалния език на страната ни.В други страни на държавна служба се назначават само след изпит за владеене на официалния език.Какво се демонстрира?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/6/17 01:27

    А защо никой не задава въпроси свързани с майчиния език ? Защо от години не се изучава майчин език ,който по закон е даден , но от директори е отнет ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.