Когато едно събитие се повтаря десет години, то се превръща в традиция. В традиция за възпитаниците СУ „Йордан Йовков“ се превърна „Денят на Нели“ –посветен на Нели Черкезова, учила в училището и докоснала с творбите си поколения йовковци. Тази година под надслов “Времето лети” бяха проведени конкурси за стихотворение, разказ, приказка, есе, рисунка и фотография. Актовата зала на училището бе недостатъчна, за да събере всички приятели на изкуството, желаещи да видят поредното представяне на талантите на „Йовков“. С цветя и добри думи към организаторите на празника се обърнаха Вилдан Сефер, представител на Областна администрация, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Поетесите от Хасково Мина Карагьозова, Стойка Мариновска и Лияна Фероли от Кърджали прочетоха свои творби и пожелаха на всички да ценят времето като мерило за извършено добро. Публиката наблюдава букет от прояви на различните изкуства – театър, музика, литература, презентирани чрез проекция във времето от възрожденското школо на Рада Госпожина до съвременната класна стая, оборудвана с интерактивна техника.Второкласничката Даная Илиева изпълни: „Концертино“ от Парашкев Хаджиев. Ученици от шестите класове представиха драматизация по „Радини вълнения“. Публиката чу и видя някои от наградените литературни творби, прочетени от самите автори. Д-р Черкезов и директорът на училището Недялка Кюпрюджиева раздадоха 24 награди. Сред участващите учители бяха отличени Даниела Мечтанова, Людмила Желева, Милена Андреева за стихотворение и Росица Русева за разказ. Първите награди взеха за стихотворение – Илайда Айтан от VI б клас, за разказ – Бюшра Рашид от V а клас, за приказка – Ферит  Фейзула от XII а, за есе – Елис Бехнур Кезим от VI клас, за рисунка – Зеррин Мехмедали от XI а клас и за фотография – Димитър Чаушев от XII а, Йорданка Маркова от VI а клас.
Като благодари на организаторите, участниците и гостите на празника “Денят на Нели”, доц. д-р Тодор Черкезов отбеляза, че празникът продължава да е изпълнен с много голям заряд и оптимизъм и сподели:„Всичките тези 10 години ни носеха щастие, защото няма друг по-добър начин, освен чрез изкуство, да си спомняме с обич за Нели, която си отиде много млада, а днес щеше да навърши 32 години“. Той обяви намерението да бъде издаден втори алманах с творбите на всички участвали в конкурса през вторите пет години на неговото провеждане.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.