Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи. Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по-рано през месеца. От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите.
Припомняме, че 89 са двойките, които загнездиха тази пролет.
Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. Всъщност в средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки, че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастите им родители – около 7 кг., а понякога и повече. 
„Тази година гнездовият успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната. Вероятната причина са големите и продължителни застудявания през януари и началото на февруари, което съвпада с периода на снасянето на яйцата. Всяка двойка лешояди снася само едно яйце и минусовите температури могат да причинят изстиване и загиване на зародиша още в ранните етапи на развитие", коментира Добромир Добрев от БДЗП.
Първите уроци са най-трудни, защото малките са все още неопитни. Затова и докато  придобият достатъчно опит родителите им са неотлъчно до тях. През първите седмици младите птици не се отдалечават много от гнездата  и не изминават големи разстояния. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си, за да улавят въздушните течения и как да навигират полета с помощта на опашката. Всъщност това е периодът, в който може да се види не дотам типично поведение за лешоядите, които обикновено сме свикнали да гледаме реещи се в небето. Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. С всеки следващ полет те придобиват увереност и  усвояват нови умения, с които да се превърнат в истинските властелини на небето.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/17 09:33

    Нито един коментар-вижда се колко ви пука за природата...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.