Да изчистим Кърджали от лица, попадащи в категорията на така нар. „фантоми“, а така също и адресите, на които са регистрирани десетки души, които пък наричаме „мравуняци“ - тази инициатива поде новият общински съветник в Кърджали Назми Садула Мюмюн.
Както вече 24rodopi.com писа, известният активист на БСП зае мястото на Мердие Ибрям Ахмед в разпоредителния орган на Кърджали. Нейният мандат на общински съветник беше прекратен от Общинската избирателна комисия заради неизвинени отсъствия. Тя подаде жалба и се надява да спечели делото в Административния съд, защото за нито едно от заседанията не е получила покана.
„Напоследък, все по-често към мен се обръщат наши съграждани и жители на община Кърджали, поставяйки на дневен ред съществуващ проблем по закона за гражданската регистрация (ЗГР). Съгласно ЗГР, всеки български гражданин или чужденец, пребиваващ в Р България, избира или му се вписва по рождение постоянен адрес на територията на страната. По закон, вписването е възможно след като се представи документ за собственост или съгласие на собственик“, коментира Назми Мюмюн. Той ще отправи питане към кмета на Кърджали инж. Хасан Азис на предстоящото заседание на Общинския съвет: „Какви действия предприема администрацията на община Кърджали, след като вече е възможно по закон служебното отписване на лица от адресна регистрация, за решаването на проблема с вписаните лица?“.
„Съществуват обаче адреси, на които са вписани десетки лица, известни като „мравуняци”. Това вече е невъзможно и е наследство от предишните изисквания, когато се допускаше всеки да се впише където пожелае - без да представя документи. Вписаните лица на съответния адрес, които в много от случаите нямат нищо общо с настоящите собственици на имота, им създават затруднения и причиняват неудобство (официална кореспонденция, писма, призовки и т.н.). Има драстични случаи, при които вещи на настоящите собственици се описват от съдии като запор на дълг на бивш собственик или просто регистриран на този адрес длъжник. Също така, при настоящото законодателство, има ограничения в броя на лицата, които могат да се впишат на един адрес. Добросъвестните собственици на имота изпадат в невъзможност да впишат своите роднини в собственият си имот, без да имат вина за това и без да могат да променят положението. При действащото законодателство, собственикът на имота, с цел да си спести евентуални неудобства или дори да има право да впише свои познати и близки, не може да отпише от своя имот вписаните лица“, твърди Назми Мюмюн.
Той посочва и други причина: „В контекста на международното положение, проблема с бежанците и тероризма е въпрос на национална сигурност да не се допускат вписани лица „фантоми” и да съществуват „мравуняци” на територията на община Кърджали“.
Припомняме, че най-сериозен е проблемът с така нар. „мравуняци“ в квартал „Боровец“. Преди време се установи, че в една от къщите там живеят над 40 души. Поне такава беше логиката на адресните регистрации.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/7/17 14:38

    идеята е добра, но как ще стане, дпс не са съгласни...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/7/17 14:59

    Най после да стане на въпрос това положение. Много неудобства създават роднините, които са се изселили преди времена, от години вече нямаме информация що за хора са се оформили, идват, заинтересували са се, изчислили до милиметър квадратурите на имота на бедните си роднини, за да могат да заявяват желанията си за услугата да се регистрират по законовите изисквания - 10 квадрата на човек

    ОтговорИзтриване
  3. Местен Кърджалиец1/7/17 15:12

    Назми, Стоянов,Ферди, и новият областен управител Никола Чанев, това са хората които вогат да сръпнат града на пред,
    Явно е че няма да ми пуснете коментара ,защото не съм писал и тези при които се на хранилка ,уважаема редакция, но това си е мое мнение
    Ако искате добавете и имената на вашите хора

    ОтговорИзтриване
  4. Местен Кърджалиец1/7/17 15:13

    Назми, Стоянов,Ферди, и новият областен управител Никола Чанев, това са хората които вогат да сръпнат града на пред,
    Явно е че няма да ми пуснете коментара ,защото не съм писал и тези при които се на хранилка ,уважаема редакция, но това си е мое мнение
    Ако искате добавете и имената на вашите хора

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/7/17 15:48

    Това е добре, г-н назми Мюмюн. прав сте и дано се свърши работа. Но вчера пак в 24родопи пуснаха новина за вас, че сте щели да подпомогнете някакво сдружение. Поинтересувайте се и ще разберете, че това сдружение е на фетоджии, демек на терористи.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/7/17 16:58

    Никой не може да ми забрани да се регистрирам в бащината си къща където съм израснал.Мога да живея където си искам в Германия Испания в Бангладеж в Турция Гърция но съм български гражданин ПЪЛНОПРАВЕН .Нека се пробват има европейски съдилища за тази работа.Никой не може да ме лиши от гражданство.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/7/17 20:59

    do 16;58
    budala ne stava vaprost za grajdanstvo,a za adresnta REGISTRATSIYA
    anladunmu AMUDJA

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/7/17 07:17

    Бангладеш се пише неграмотен глупак

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/7/17 11:14

    Будала си ти дето не знаеш че ти трябва удостоверение за постоянен адрес за да си смениш личните документи.И като те отпишат служебно без да знаеш като отидеш в паспортна ще стане .......

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/7/17 11:14

    Dai da vidim kolko para danak vkarvat ot adresnata registracia i kolko para taksi smet ot vsiaka glava pootdelno...Drugoto e boshlaf...i talibanska teroristichna christianska statistika...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/7/17 12:59

    Подкрепяме Мердие пред вас ГАДНИ КОМУНИСТИ ПРЕДАТЕЛИ И ДОНОСНИЦИ И ПОДТИКВАЩИ ОМРАЗА МЕЖДУ ТУРЦИ И БЪЛГАРИ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/7/17 12:59

    Подкрепяме Мердие пред вас ГАДНИ КОМУНИСТИ ПРЕДАТЕЛИ И ДОНОСНИЦИ И ПОДТИКВАЩИ ОМРАЗА МЕЖДУ ТУРЦИ И БЪЛГАРИ

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/7/17 21:01

    vav kvartal borovets ima mnogo nelegalni registrirani hora ....registrirani sa nezakonno srestu pari ,,,koyto ima naturalen akt go registrirat a litseto pak ne figurira v samiq adres,,, molq vi proverki za takiva teroristi...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.