„Беше страшно. Някой е писал на полицията по електронната поща, че сме терористи. Задържаха ни в района на яхтеното пристанище. Кой е подателят на имейла не ни казват“, това твърди пред британския вестник „Индипендънт“ Мира Рожкан (в България  известна като Мира Яшар Абдулселямоглу), която бе арестуваха в турския курорт Бодрум. Задържани бяха и майка й Веселина, и приятелят й Джоузеф Робинсън. Британецът е сочен от турските власти за член на кюрдска терористична организация. Той е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Мира, която е с мярка за неотклонение „Подписка“,  е заподозряна за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура.
Както вече 24rodopi.com писа, в имейл до областната дирекция на полицията в Айдън неизвестен е писал, че във вила са настанени чужди граждани, които са активисти на PKK. Последвала акция – задържане, обиск във вилата, изземване на телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери.
При разпитите и от свалената информация от профилите в социалните мрежи на арестуваните, станало ясно, че британецът е свързан с въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), а Мира е поствала снимки, които се възприемат от турската полиция като пропаганда в полза на терористите.
„Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан, защото дори и да смачкаш цветето, не можеш да спреш пролетта“, гласи пост във профила на Мира Абдулселямоглу на английски, български и турски езици.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.