www.24rodopi.com

Илхан Андай към Илиана Беновска: Попитайте Бойко Борисов дали Ердоган е признал пред него, че сбъркал с Местан, и че Гьокче е надскочил боя си

понеделник, юли 310 коментара

Лидерите на ДОСТ са богати, но не дават, а взимат – 90% от парите за изборите им са от Анкара

Илхан Андай, 24rodopi.com, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и телевизия „Канал 3“, коментира актуални политически теми:
Отношенията на Борисов с Ердоган. Отзоваването на бившия турски посланик у нас Гьокче и изпращането му в Гватемала.
„Какво се случва в България след отзоваването на прословутия турски посланик Гьокче и пращането му в една екзотична, според мен, държава – Гватемала? Не знам защо ми напомни случая с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, заради когото започнах да подарявам червени ябълки, който обвини политиците и съдебната ни система, че били гнили ябълки. И него пък взеха, че го пратиха в Африка. Може ли да се направи такъв паралел?”, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Андай отговори, че Сюлейман Гьокче е бил изпратен в държава, която не е интересна за Турция, допреди година Гватемала дори не е имала посолство там. Той продължи, че е било очаквано след като е бил в България Гьокче да бъде върнат във Външно министерство, да поеме отдела, който отговаря за Балканите и за България, да прави прословутите си анализи, които е правил през последните две години. „Но Ердоган е разочарован от него и затова го изпраща в „страната на многото дървета”, както е известна Гватемала. И ще стои далече от сърцето на Ердоган, ако може образно да кажем, след няколкото скандални изявления на Ердоган за Кърджали, за Разград, за България, как тези региони са в сърцето му!”, обясни журналистът. Той изрази мнение, че за съжаление и самите български турци няма да останат с добри впечатления от тези години от декември 2013 до юли 2017.
„Вие сте от една гореща точка именно на етноса в България – Кърджали. Имам един въпрос – отзоваването на Гьокче и хубавия анализ, който направихте за екзотичната държава, не е ли жест към Бойко Борисов и неговата политика и ако щете към ДПС от страна на президента на Турция Ердоган, като едно може би без думи извинение за това, че с активното съдействие на Гьокче, може би и на други, се беше появила на сцената една друга етническа партия, която залезе преди да изгрее?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Илхан Андай отговори, че въпросът е много точен и напълно го споделя. „Анкара умее да прави много ефектни нишани, като започнем от появата на държавния глава във Варна на това обучение, където много показно само турският екип не отдаде чест на Румен Радев. В същото време появата на Бойко Борисов на юнската среща при Йълдъръм и Ердоган беше отразена в техните медии все едно американският държавен глава е посетил Турция. Аз доколкото знам Вие имате диалог с Бойко Борисов, задайте му два въпроса - дали на юнската среща Ердоган е изразил съжаление, че е сбъркал с Местан, че Гьокче е надскочил боя си и заслужено отива на дупето на географията, извинете за израза, а не се връща във Външно министерство в Анкара!”, обясни журналистът. Той продължи, че след това Бойко Борисов е бил поканен от Ердоган и на един голям енергиен форум. В същото време през последните 72 часа две българки са били задържани в Турция с много тежки обвинения. След активната дипломация и телефонни разговори между София и Анкара тези две жени са били освободени много бързо. Такова нещо не се е случвало след опита за военен преврат в Турция при такива тежки обвинения.
„Искам да Ви прекъсна и да Ви отговоря на въпросите, които зададохте, особено на първия. Аз бях и миналата година на първата среща между Ердоган, Борисов и Йълдъръм, и сега на втората през юни. Премиерът, това, което си позволи да каже по отношение на Гьокче и Ердоган беше също толкова деликатно, колкото когато беше попитан дали Ердоган го е попитал за участието на националистите-патриоти в нашето правителство. Така че може би понякога дипломация се прави без думи или резултатът не се огласява докрай!”, отговори водещата Илиана Беновска.
Илхан Андай коментира и това, че в България доста се е наблягало на факта, че в нарушение на човешките права сме върнали на Турция много гюленисти. Той продължи, че Борисов е бил от малкото, които завоалирано са се опитвали да кажат – „всички сме за човешки права, но дайте да защитим националната сигурност”. Сега се получава този абсурд – ние, които сме нарушавали човешки права, в момента получаваме този жест с арестуваните в Турция българки и техните човешки права са гарантирани.
Има ли разочарование в българските турци, които са гласували за ДОСТ. Финансирането за ДОСТ.
„В Кърджали и в смесените региони има ли напрежение и неудовлетворение от това, че много от турския електорат беше подведен от Гьокче и Местан да гласува за тях или по-скоро беше платен?”, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Андай отговори, че този лош анализ, направен от Гьокче за ползване в Анкара е голям плюс за България, защото ако не е бил подвел хората в Анкара, че едва ли не хората на Местан са харизматични и имат доверието на българските турци, в момента в Народното събрание щеше да има една партия с подкрепата на 7%-8% от избирателите, която щеше да получава указания от Анкара.
„Да де, но питам Ви колко от тези хора, които бяха купени, казвам го направо, сега са готови да се прегрупират?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че заместниците на Местан веднага биха се върнали в ДПС, ако имаха тази възможност. Само че в ДПС има нещо, което липсва в останалите български партии – ако някой е изхвърлен веднъж, повече не се връща в партията! Журналистът обясни, че много от координаторите на ДОСТ са разочаровани, защото са им обещавани пари за работата по време на изборите и при създаването на структурите, които пари не са стигнали до тях. Тук възниква въпросът дали е имало голямо финансиране от Анкара за ДОСТ. Ако е имало такова голямо финансиране и стотици хора на щат не са си получили парите, това означава, че има корупция и отклоняване на средства. „А откъде са били отклонени тези средства, те трябва отнякъде да са откъснати?”, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Андай отговори, че тези средства са откъснати от всички хора, които са били в българската политика през последните години. Той каза, че лидерите на ДОСТ без съмнение са богати хора, но те не са свикнали да дават, а да взимат. Андай заяви, че 90% от средствата за кампанията на ДОСТ са дошли от Анкара.
„Но като казваме Анкара възниква въпросът кой стои зад това?”, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Андай отговори: „Лицето Азиз Бабушчи, той е депутат от Меджлиса и един от оня списък с изгонените, отговаряше основно той за финансирането на кампанията. Той беше връзката между спонсорите в Турция и лидерите на ДОСТ в България!”. Андай обаче още веднъж настоя, че ако наистина между 12 и 15 милиона евро са дошли за ДОСТ от Турция и те не са стигнали до щатните служители, то това е отклонение на средства. „Ако обаче това твърдение е блъф и ДОСТ са направили кампания с минимални пари, това вече е жълт картон за ДПС и ДПС трябва да се съвземат и да се опитат да върнат част от онези 100 000 души, които са гласували за ДОСТ!”, завърши Илхан Андай разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 30 юли 2017г.

24rodopi.com
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи