www.24rodopi.com

Илхан Андай: Сюлейман Гьокче развали рахата на турците в България и се отдалечи от сърцето на Ердоган

петък, юли 280 коментара

Образно казано, ако Гьокче е бил човекът, който в последните две години се опитваше да взриви моста, граден с десетилетия между България и Турция, новият посланик ще бъде нещо като сапьор, каза журналистът


Сюлейман Гьокче развали рахата на българските турци и това е една от причините да се отдалечи от сърцето на Ердоган, Анкара го командирова в далечна Гватемала. Това коментира журналистът Илхан Андай в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод смяната на турския посланик у нас.
Както първи 24rodopi.com писа в сряда, Гьокче си отива, а новият турският посланик се казва Хасан Улусой .
„Възниква въпросът това повишение ли е или понижение за Гьокче. По-скоро е червен картон, изхождайки от това, че България винаги е била много важна страна за Турция, особено важна е за Реджеп Тайип Ердоган – самият той говори за България, за Кърджали, за Разград като за територии в сърцето му. В сърцето му няма Гватемала. Между Турция и Гватемала има 60 млн. търговски обмен, а между България и Турция е 3,5 млрд. евро“, каза Андай.
Личното ми мнение е този човек трябваше да си отиде отдавна от България, каза гостът и допълни, че редовната ротация е трябвало да се случи есента.
Ако направим 10 класации в различни категория сред дипломатите, несъмнено Гьокче ще води в някои от тях, каза журналистът и посочи, че той владее перфектно английски език, че е суетен и с голямо самочувствие. „Но в категорията „Кой дипломат е най-голям приятел на България“, Гьокче е в дъното, в групата на изпадащите.  Във футбола, когато отборът пада, треньора го махат“, посочи журналистът.
Според него, големите грешки на Гьокче са две – едната спрямо Ердоган, другата касае етническите турци в България.
 „Грешките му са две. Направи лош анализ пред Реджеп Ердоган за това, което подхвана Анкара в Турция, относно партията и хората, които са знаменосци и които застават начело на този етнос. Говореше за Сарай, но заложи на хората, които са пребивавали в този Сарай. Той направи римейк на Възродителния процес и влезе в дома на всеки етнически турчин в България като слон в стъкларски магазин. Това е втората му грешка. Развали рахата на българските турци, които искат само да са читави граждани, да поддържат висок стандарт, да са им гарантирани правата и свободите", категоричен беше Андай.
За Хасан Улусой гостът каза, че е много подготвен, експерт е по международна политика и идва от външното министерство, където ръководи една от генералните дирекции. Образно казано, ако Гьокче е бил човекът, който в последните две години се опитваше да взривява моста, граден с десетилетия между България и Турция, Улусой ще бъде нещо като сапьор, завърши Андай.

24rodopi.com
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи