www.24rodopi.com

Неджми Али: Ресурсите на ЕС следва да бъдат насочени основно към проекти, печеливши в дългосрочен план

събота, юли 150 коментара

„Главната цел на бюджета на ЕС следва да бъде постигане на еквивалентно равнище на развитие във всички държави-членки”, категорично е мнението на евродепутата Неджми Али. Той участва на заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, където беше разгледано становище до Комисията по бюджети по отношение на Реформирането на системата за собствени ресурси на ЕС. Докладчик от името на Европейския парламент по становището бе именно българският
евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
„Въпросът за ресурсите е от първостепенно значение за Европейския съюз. Имайки предвид, че те като цяло са недостатъчни, мониторингът дали приходите, получени от собствените ресурси на ЕС, се изразходват ефикасно и ефективно, е от особена важност. Освен това е необходимо да се гарантира, че плащанията се използват за удовлетворяване на основните изисквания на гражданите”, посочи Али.
Той акцентира и върху бюджета на ЕС, който подкрепя общите политики и цели, като осигурява основните средства при смесено финансиране за средносрочни и дългосрочни инвестиции. По думите му, главната цел на бюджета на Съюза следва да бъде подпомагането на ускорения растеж в по-слабо развитите региони, за да се постигне еквивалентно равнище на развитие във всички държави-членки.
„Разпределението на ресурсите трябва да бъде в области, в които финансирането на Европейско равнище е абсолютно необходимо и може да генерира най-висока Европейска добавена стойност. Тук можем да предложим още две области с нарастваща добавена стойност: научноизследователска и развойна дейност, както и вътрешната и външна сигурност на Съюза”, заяви българският евродепутат.
Според него, разходите следва да бъдат насочени към проекти, които са печеливши в дългосрочен план, а не към програми за финансиране, които произвеждат само краткосрочен резултат. Подходяща част от бюджета на Съюза пък следва да бъде посветена на разходите, свързани с климата, които биха могли да доведат до допълнителен принос в дългосрочен план.
Неджми Али бе категоричен, че дневният ред на ЕС за следващото десетилетие следва да играе решаваща роля в процеса на разработване на следващите Многогодишни финансови рамки след 2020 г. При разпределянето на собствените ресурси следва да се вземат предвид програмата "Хоризонт 2020" и 10-те приоритета на Европейската комисия.

Българският евродепутат акцентира и върху по-прости и ясни правила, като по този начин те ще допринесат за по-бързо разпределение на ресурсите и ще повишат ефективността и прозрачността. Същевременно трябва да се подобри моделът за измерване на разпределението на средствата и отчитането на изпълнението, като се увеличи акцентът върху проектите, които ще бъдат от полза за всички граждани на ЕС и ще осигурят по-голяма Европейска добавена стойност.
24rodopi.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи