www.24rodopi.com

След „SMS сагата”, съдът: Ръководството на ОбС се отклонило от разпоредбата, но...Мердие Ибрям вече не е общински съветник!

четвъртък, юли 67коментара

Мердие Ибрям вече не е общински съветник. Това реши Административният съд в Кърджали, потвърждавайки решението на Общинската избирателна комисия, с което правомощията на съветничката от БСП бяха прекратени.
Припомняме, че това бе сторено от ОИК след натрупани три отсъствия от страна на Ибрям. Съветничката пък обжалва решението в съда с мотив, че не е получавала писмени покани за заседанията, а… SMS-и.
Съдът отчита, че ръководството на разпоредителния орган се отклонило от приетите правила за уведомяване на съветниците, но пък за разлика от Мердие Ибрям, колегите й се чувствали поканени и само с получаване на SMS-и.
Както вече 24rodopi.com, „Графикът и материалите са качени на сайта на общината" и „Заседанието на ОбС е на еди коя си дата в Бизнесинкубатора, в 10,00 часа" са двете текстови съобщения, които получават общинските съветници в Кърджали преди заседание на разпоредителния орган.
Това заявиха в Административния съд техническите сътрудници в ОбС по време на заседанието по казуса „Мердие Ибрям".
„Уведомяването става веднага, след като свърши председателският съвет. Ние изпращаме SMS-и на съветниците, а материалите и графикът са публикувани на сайта на Община Кърджали. Всеки общински съветник има достъп и парола за сайта и оттам могат да видят заседанията на комисиите и датата на предстоящото заседание на ОбС. Графиците се изработват месец за месец. Никъде не фигурира текст или задължение да изпращаме писмени покани, в правилника се казва „уведомяват се общинските съветници за предстоящото заседание, както и обществеността", посочиха служителите в Общинския съвет пред магистратите. По думите им, тази SMS-практика е от години и досега е „нямало провалено заседание". Изпращат се по две съобщение на мобилните телефони. Първото, веднага след Председателския съвет, тоест десет дни преди заседанието. Вторият пък-3 или 4 дни с „напомняне" за самото заседание.
Административният съд задължи Общинския съвет в Кърджали да представи писмени доказателства, от които да е видно дали са изпращани съобщения на Мердие Ибрям за датите 27 януари, 20 февруари и 30 март, когато е отсъствала.
Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно, когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината.
„За приложимостта на цитираната норма е от значение да се установи, че през календарната година общински съветник не е участвал в три поредни или общо пет заседания на ОбС и липса на писмено уведомяване на председателя на ОбС за неучастие по уважителни причини. За да се приеме, че е налице неоснователно и безпричинно отсъствие от страна на общинския съветник от проведени заседания на ОбС, необходимо условие е общинският съветник да е бил надлежно уведомен за датата на провеждане на всяко едно от заседанията. Процедурата за това е регламентирана в Правилник за организацията и дейността на ОбС – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 г. В чл.67, ал.1 от Правилника е записано, че Председателят на ОбС е длъжен да организира уведомяването на общинските съветници за заседанието. Изпращането на поканите до общинските съветници за провеждане на заседанието на ОбС и материалите за него се извършва от звеното по чл.29а, ал.2 от ЗМСМА, в 7-дневен срок преди неговото провеждане. От свидетелските показания на двете служителки, който работят в звеното по чл.29а, ал.2 от ЗМСМА, се установи, че редът за уведомяване на общинските съветници е чрез изпращане на SMS-и – един след Председателския съвет, който се провежда 10 дни преди датата на заседанието и втори – напомнителен SMS, който се изпраща 3-4 дни преди обявената дата на заседанието. От обясненията на тези лица е видно, че практикувания начин на уведомяване на общинските съветници се отклонява от разпоредбата на чл.67, ал.1 от Правилника, но така се извършва уведомяването на всички общински съветници, а не само на жалбоподателката. Освен това възприетия начин на уведомяване на общинските съветници не ограничава, нито затруднява възможността им да разберат датите на заседанията, защото се уведомяват два пъти за предстоящите такива“, посочва в мотивите си съдът.
Решението на Административния съд ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Изпрати :

+ коментара + 7 коментара

Анонимен
6/7/17 13:09

Това решение ще падне във ВАС, защото телефоните все още не са средства за официална кореспонденция. Съветниците се чувствали поканени с СМСи защото киснат по цял ден в барчетата около общината и слухтят. Те и без СМСи знаят, че ще има заседание, защото нали само по този начин ще получават по 800 лева заплата за правене на нищо. Лентяйстват и интригантстват, докато Мердие и другата съветничка си гледат бебетата.

Анонимен
6/7/17 13:17

А Себахат Мюзекки обжалвала ли е?

Анонимен
6/7/17 13:39

да отидат до къщи да я поканят ако иска, как пък само тя не е била уведомена??? дрън дрън

Анонимен
6/7/17 13:41

Журналистите, вижте дали правилно ли сте разбрали, че нещо няма логика. Съобщения по телефона са валидни само за далавера. Примерно, общинар пише на друг хърсъзин да дойде да оправях документите и заедно да открадна общински или държавен имот и после върху него да се построи жилищен комплекс, вила и т. н. В България СМС са средство за честитки и поздравления, но не и за официална кореспонденция.
Сега след няколко месеца ВАС ще отсъди в полза и тогава данъкоплатците ще платят за всеки един месец по 700 лева на Мердие.

Анонимен
6/7/17 14:15

ДПС И ГЕРБ в атака срещу БСП.

Анонимен
6/7/17 17:50

Bravo na DPS i GERB !!!!!

Анонимен
6/7/17 20:31

Искам да попитам, тази съветничка като знае, че е избрана за такава не счита ли за задължение към гласоподавателите сама да се интересува за заседанията на Общински съвет? При условие, че всеки месец ние които сме странични наблюдатели разбираме от медиите че ще има заседание, как така тя не е разбрала и не се е поинтересувала?

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи