Добави море, музика и много веселие…, резултат - безделие!
Август е отпускарският месец за много родопчани. Дългоочаквана почивка след безброй стресови моменти и много часове работа. Релакс, спокойствие, хармония и магическа атмосфера.
Към Слънчев бряг ли сте се насочили? Върнете се, не е за Вас! Но ако сте любител на безсънните нощи, алкохола като за последно и 24-часовия купон, стягайте багажа и газ към Слънчака. Бушуващи страсти, силен емоционален заряд и много изтощителни танци. Купон, купон и пак купон! Ухилените чужденци, нямащи връзка с реалния свят, са добре позната картина за почиващите. Пеят в хор с бутилки в ръце, правят неприлични жестове. Моментално избиващата агресия се обуздава от полицаи, които неспирно обикалят из курорта. Доколкото е възможно, те следят за реда по улиците и  най-вече се стараят да запазят добрия тон.

В магазините се пазарува само алкохол и мезета
На влизане в изящния Несебър посещаваме един от известните супермаркети. Забелязваме многото автомобили с чуждестранни регистрации. Колите са всякакъв клас. На касата пред нас пазарува един руснак на средна възраст. Покупката му  се състои в стекове бири, чипсове, крекери, шоколад, луканка и ядки. Усеща се предстоящото парти. Време е за незабравима нощ. „Нито се наяждат, нито се напиват!”, недоволства продавачката. „Идват от Несебър и Слънчев бряг и купуват всеки път едно и също-алкохол и мезета”, добавя тя. Високоградусови питиета се консумират винаги-най-вече от руснаците. „6 лева за бира на плажа в Несебър, ами не, мерси!”, казва друг руснак пред рафта с бири .

Във Вечния Несебър – никаква морска култура и до 300 лева за сянка за едно семейство

Разхождаме се по крайбрежието… Горещо е, но морето и морският бриз ни дават сили за последните няколко метра до края на плажната ивица. Навсякъде се развява предупреждаващо червеният флаг. Има „мъртво вълнение”. Въпреки флага и  постоянните забележки на спасителите, хората са „смели” и навлизат все по-навътре. Не трябва да се влиза, но за много почиващи това по-скоро  е  „мисия невъзможна“. И спасителите са хора и те не издържат на жегата. Всеки един от тях препоръчва да се влиза на плитко, но… „Мъртвото вълнение” си казва думата. Настъпва шок и ужас! 12-годишно русначе и 8-годишният му брат са на косъм от смъртта, докато майка им пие кафе в заведението на плажа. „В игрите си с вълните, течението ги е дръпнало. Чух викове и веднага се затичах”, обяснява задъхано спасителят. „Два пъти ги предупреждаваш, но не ти обръщат внимание. Липса на всякаква морска култура!”,  добавя възмутен още той. С морето играта е двойна! Ти си играеш с него и то с теб…
В Несебър българска реч не липсва… Даже е често чувана. За хората, които не са привърженици на купона и искат да си починат, градът е великолепното място. История, изкуство и море в едно! Нашенци резервират хотелите отрано-още през февруари и март, защото офертите са много по-изгодни. Закъснелите с резервациите предпочитат квартири, които варират между 60-120 лв. в зависимост от мястото. В Стария град с включена закуска цената варира между 150-200 лв.  
„Когато ти плащат е командировка, а когато ти си плащаш-е курорт”-цитат от култовия филм „С деца на море”. Ето, пак плащане-този път за плаж. Има нашенци и на безплатните, и на частните зони. Ако 4-членно семейство прави плаж 5 дни  на частна зона, това удоволствие ще му струва 300 лв. А Вие какво предпочитате? Безплатни или частни плажове?

Атракциите?!
„Адреналинът трябва да се покачи, но с тези цени почти никой не иска да се наслаждава на пулса, усещащ се в гърлото. Е, то пак се усеща, ама пред табелата с ценоразписа”, коментира закачлив плажуващ. Той се оказва несебърлия, с който завързваме приятен и ползотворен разговор. „По-време на пиковия момент в Несебър има около 200 000 души. След октомври бройката драстично намалява и си оставаме само местните, които сме около 4000 души реално. По статистика сме повече, но повечето от регистрираните си живеят в Бургас”, споделя още той. „Даже 90-те години един от приятелите ми-Зевзека, нарисува още една 0 на табелата на стария мост, където ограничената скорост беше 20. Е, то стана 200. Няма жива душа, дори едно куче не минава. И да искаш, няма кого да блъснеш. И той си минаваше с 200, де… Ха-ха, нали трябва да се спазват правилата. Най-вече тези, които сам си измислил! Тази табела си стоеше така чак до май. Луди времена, лудии…”, спомня си старият несебърлия. 

Турция ли?
Според турския вестник „Миллиет”, все повече турски граждани предпочитат да почиват в България. Причините са евтините цени за храна и забавления и съображенията за сигурност. Всички се радват на Черноморието ни  и пръскат спомени! Море-не, но слънце има за всеки! Лято е! Време е за почивка…
Есра ЮНАЛОВА,
стажант-репортер

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/17 16:31

    О, неее, НИКОГА , НИКОГА повече на българското ......морие. Това място носи само проклетия на народа ни!
    Бай Ганьо никога няма да умре...
    жалък народ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/17 07:46

    Плащаш 150 лв на ден за хотел в първа линия слизаш на плажа, чадър и 2 шезлонга 20лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/17 09:29

    Еее, ще ходите в Китен или на Царево да почивате. Колко Кърджалийци и родопчани ходят на Несебър и Слънчев бряг? От Бургас надолу, евтинджоза.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/8/17 09:31

    Нереално скъпо е на Слънчев бряг, на Санторини е по евтино

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/8/17 14:00

    Абе по-хубаво от нашето черноморие няма

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.