„И срядата заприлича на събота и неделя. В ранния следобед днес, чакахме 47 минути за влизане от Гърция в България през ГКПП „Маказа“, разказаха пред 24rodopi.com премеждията си на граничния пункт нашенци. Те твърдят, че от началото на месеца почти всеки ден има задръствания на граничния пункт, независимо дали е делничен или почивен ден. Километрични колони има и в двете посоки.
Граничните служители работят на предела на силите си, но докато някои от автомобилите с българска регистрация преминават през двете гишета за паспортен контрол за 15-20 секунди, пътуващите от трети страни задържат колоната с 4-5 минути.
Както вече 24rodopi.com писа, 10 000 моторни превозни средства (МПС) от трети страни са преминали през ГКПП „Маказа-Нимфея“ от началото на годината. Голямото задръстване на „Маказа“ предизвикват гражданите на Турция, Македония, Украйна, Молдова, Русия, Сърбия и други страни извън Европейския съюз.
При влизане в страната гражданите на трети страни подлежат на цялостна гранична проверка по смисъла на чл. 8 от Регламент (ЕС) № 2016/399 на ЕП и на Съвета от 9 март 2016 относно Кодекс на Съюза за движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници).
Междувременно стана ясно, че поне до 2020 година няма как да започне разширяването на пункта. Едва сега започна събирането на документи за изготвяне на Подробен устройствен план на ГКПП-Маказа за неговото разширение. Целта е проектът за повече ленти на пункта да върви паралелно с придвижването на документацията и изграждането на Околовръстния път на Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/17 23:01

    Преди една седмица минах границата работеше едно гише имаше колона от чакащи коли а трима митничари си говореха на сянка. В българия е така печелиш без да работиш, а ако работиш честно умираш от глад

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/8/17 08:47

    Това ли е най големия проблем в България нямате ли други новини защо ни занимавате всеки ден с "Маказа" спрете се вече който не иска да чака да си седи вкъщи никой не ги задължава да пътуват не ни занимавайте с глупости

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/8/17 11:44

    На Маказа няма "трима митничара" - преди да коментирате некомпетентно и да правите генерални изводи за страната се образовайте и правете разлика между митничари,гранични полицаи и данъчни служители.На ГКПП Маказа на бариерата работят полицейски служители на гранична полиция.Така че коментарът Ви е грешен и неуместен!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/8/17 15:09

    Не можах да разбера, дали почти всеки ден ходи в Гърция или почти всеки ден чака на опашка по около 47 минути. Оплакват се, а минават през това КПП, да отидат през Златоград или са мазохисти и им си е готино да чакат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/8/17 15:16

    Ами сложете табела и направете едното гише за тези от трети страни.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/8/17 15:52

    С една дума приятелю мой назначените да работят там при толкова чакащи коли си бъбрят на сянка за което получават възнаграждение. ОК?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/8/17 16:31

    Какво означава ,,на предела на силите си"".Взима документи и ги подава на гърка и обратно . Да и имам тежката работа. Големи усилия.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/8/17 16:33

    Елементарно:дерето се насипва и ето ти разширение.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.