Убедени сме, че промените за такса "смет", които се предлагат от Народното събрание, не са работещи. Това каза в "Денят започва" кметът на Кърджали и заместник-председател на НСОРБ инж. Хасан Азис. В студиото на сутрешния блок той коментира гласуваните на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, инвестициите в образователната инфраструктура и други предизвикателства пред местната власт.
В Националното сдружение на общините има "завидно единство", включително и по темата за местните данъци и такси, заяви той. Азис припомни, че те отдавна са настоявали за нов закон, който да дава повече възможности на местната власт за увеличаване приходите. Сдружението е приело въвеждането на принципа "замърсителят плаща" и е направило поредица от предложения за такса "смет" в междуведомствените комисии в Министерски съвет, но нито едно не е прието и нито едно не е намерило място в законопроекта.
„Ние сме убедени - и като УС на НСОРБ, и като местна власт, че промените, които се предлагат от Народното събрание не са работещи, не са ефективни, не са социално справедливи и няма да доведат до това - такса "смет" да се разпредели справедливо между жителите“, категоричен беше кметът на Кърджали.
Той допълни, че Сдружението има сериозни опасения и за събираемостта на таксата заради трите метода, предложени законопроекта.
„Методиките в Закона за местните данъци и такси, касаещи такса "смет", трябва да бъдат увеличени с допълнителни начини за определянето ѝ, включително и методи, които заменят данъчната ставка - нашето виждане и предложение е по отношение на застроената площ. Това никъде в законопроекта е записано“, подчерта Хасан Азис.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/17 14:53

    Всичко ще се обърка още повече - характерно за Боколандия !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/9/17 15:23

    разбира се сегашните са много работещи като виждаме резултата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/9/17 20:31

    Защо новите промени да не са социално справедливи .А сега справедливо ли е двама живеещи в по-голям апартамент да плащат много повече от живеещи шест души в малко жилище.Но господата от общината знаят , че новата наредба според живеещите в жилището ще ги накара да се поизпотят от работа ,а те това не обичат.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/9/17 12:40

    Мнението ми е,че таксата следва да се определя според броя на живеещите или според количеството на сметта. Много е несправедливо да се определя според площта, така се плащат по-високи данъци за имота и такси смет, освен това противоречи на законовото изискване,че замърсителят плаща.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.