Очертава ли се криза с дървата за огрев в региона на прага на зимата? Това се питат десетки кърджалийци, за които все още „Пълни мазета с материал за топлото” е почти невъзможна. Складовете в областния град са почти празни, а дървата за огрев в Кърджали стигнаха до 200 лева за тон.

„От фирмите ни казват, че могат да ни запишат, но трябва да чакаме. Ежедневно през града минават тежки камиони с дървесина, къде отива материалът?", питат недоволни кърджалийци. Много хора подозират, че всичко се прави умишлено с цел да се повиши цената на дървесината.
През летните месеци дървата се продаваха за по 150 лева на тон ненацепени, докато нацепените вървяха с десет лева по-скъпо. В момента на места в областния град дори се предлагат за по 205 лева. В същото време в съседно Хасково тонът върви по 160 лева. Поръчка над два тона пък излиза с безплатен превоз, установи проверка на „24х7 Родопи".
„Ако при мен в момента дойдат петима-шестима души и поискат по един тон дърва, ще трябва да теглят жребий на кого по-напред да се доставят. Количествата са малки и бързо свършват. Има хора, които дори чакат със седмици”, коментира собственик на склад.
Ситуацията в селата пък е още по-тревожна. С месеци жители на населени места в региона чакат да им бъдат доставени поръчаните и платени дърва за огрев. „Кметът ми рече да ми върне парите защото все още няма дърва. Аз съм си ги платила, пари не ми трябват обратно, няма с какво да се отопляваме с дядото”, жалва се жителка на село в региона.
„Нито един кубик широколистна дървесина, добита в Кърджалийско, не е изнесена зад граница". Това пък гарантираха в края на месец август пред областния управител Никола Чанев директорите на РДГ и Горските стопанства в региона. Чанев свика среща с тях във връзка със сигнали на граждани за криза в доставките и недостиг на дърва за огрев в навечерието на отоплителния сезон. „Кампанията по снабдяване върви по график, основание за тревога няма. Цялата добита дървесина е предназначена за местното население, имаме готовност да осигурим още 2 000 куб.м за нуждите на домакинствата в областния град",
подчерта тогава директорът на ДЛС „Женда" инж. Николай Янчев.
Както вече писахме, по данни на горските стопанства през последните три години потреблението в Кърджали и Черноочене е скочило от 14 000 на 19 000 куб.м. Паралелно стопанствата предоставят неограничени количества иглолистна дървесина на цена от 25 лева за куб.м, с каквато се отоплява две-трети от населението в Югоизточна България. „Имаме необходимия ресурс, твърденията, че дървата се изнасят за Гърция са неверни", категорични бяха директорите на Горски стопанства.
След снеголома през 2015 г. стопанствата в Кърджалийско не продават дърва на фирмите, за да задоволят потребностите на местното население. На територията на област Кърджали има 86 склада, от които 34 търгуват с дърва за огрев. През 2014 г в тях са продадени 21 655 кубика, през 2015 г – 18 895, през 2016 г – 17 868.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/17 12:24

    Най после,може и да дишаме чист въздух ако няма в града такива които се отопляват на дърва и въглища.Трябва да се забрани или да е много скъпо това отопление.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/17 12:54

    Няма контрол намериха аптали народа мълчи никаде няма такива далавери дето въртят в Кърджали всичко е окупирано далавери както си искат въртят .България само единствения град е това и всеки го знае .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/17 13:22

    Какво ни топли това, че дървата не се изнасяли, те просто изчезват от Кърджали. Ако сте на автогарата след 19 часа, може да преброите поне 5 тира пълни с дърва и напускащи града.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/17 14:46

    КРАДЦИТЕ ВИКАТ ,ОТЗАД НА КРАДЦИТЕ -дРЪЖТЕ КРАДЦИТЕ .......
    ГОРСКИТЕ ДИРЕКТОРИ СЕ ЯДОСВАЛИ -КОГО ЗАБЛУЖДАВЕТЕ ,СМОТАНЯЦИ .....
    КАК МОЖЕ ДА СПИТЕ СПКОЙНИ КАТО СТЕ ОКРАЛИ И ПОСЛЕДНИЯТ ЛЕВ НА ПЕНСИОНЕРА .....
    КАК МОЖЕТЕ ДА СЕДНЕТЕ С ТЕЗИ ОКРАДЕНИ ПАРИ НА СОФРАТА СИ ,НЕ ВИ ЛИ Е ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА ВИ ПОНЕ ??????????????????????????
    АЛЛАХ ЗАБАВЯ ,НО НЕ ЗАБРАВЯ УНУТМАЙЪН ......
    Казвам се Ерджан .........

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/10/17 15:58

    Спокойно вие нали свикнахте от веднъж не се ставало кур.а
    Ама вие всяка година сте така и ....
    Като отивате да гласувате мислете за кого гласувате

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/10/17 16:07

    Гласувайте за ДПС и Герб и после се вайкайте
    Сами сте си виновни не други

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/10/17 16:08

    до 14,46 те не спят те всяка вечер ядат и пият и после са гроги

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/10/17 16:26

    В горските стопанства цари хаос,корупция и бандитизъм Накои служители си имат и товарни коли и през работно време хем секат хем си правят бизнес, хем продават, като карат дърва по на 450-500 лева курса .Всички служители и ръководствата на горските ползват и се разпореждат с горите ,като частна собственост.Няма ли някой да спре тази дървена мафия по стопанствата и да се сложи ред за да има всеки достъп до дървата за огрев. ели Служители на горските стопанства осигуряват по списък на техните си хора от ГЕРБ по 15-20кубика дърва на безценица орязани от покрай пътища здрави млади дървета а короядните и изсъхналите стоят не изсечени.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/10/17 20:02

    Ей, Родопи, как се прекарахте, че пуснахте толкова искрени коментари????

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/10/17 20:37

    В Хасково дърва бол,колкото искаш.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/10/17 20:41

    Всички горските са с наднормено тегло от ядене и пиене.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/10/17 08:11

    Кое горско в Кърджалииска област предлага иглолистни дърва от склад? Защо лъжете хората? Дърва няма защото горските стопанства не предлагат дърва на гражданите, а ги дават на фирмите.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/10/17 08:56

    Дърва има колкото е необходимо но не се резпределя според нуждите и членовете на семействата.Директорите и горските са виновни за това ,че ще останат много семейства да мразуват през зимата .Герберите се снабдиха по разпореждане на директорите с по 10-20 кубика евтини дърва ,а другите останаха с пръст в устата и да купуват от фирмите и дървената мафия за по 100лева на кубик дърва .До като не се разбие тази политика за купуване на гласове чрез изсичане поголовно на горите и даването на свои и мои избиратели ,щеф има рекет и изнудване и заплахи от страна на управляващите

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/10/17 09:30

    До12:24-а бе говедо.колите замърсяват повече.от кюмюра и.одуна.инек такъв;-ти с кво се топлиш.климатик ли?-питаш ли се който няма добри финансови доходи как живее как се отоплява.;-така че мисли кат трезвен културен европейски гражданин.а не махленски?-ако не иди в байкал или.на психолог препоръчвам ти го нехранимайко такъв.чобанин)))

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/10/17 10:35

    И КТБ потъна ама оправия нема. Заминавайте докато можете! Терминал 1 и 2. Друг изход от Беге няма.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/10/17 12:08

    Картала шофиора на горското продава дървата какъв е тоя бе аллло кой е този картал да излезне да го видим всички

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.