Уникален ръкопис на история на Османската империя от 1570 година и плитък старинен съд с ръчно изработен надпис със златни букви, завършващ с притчата „И това ще мине“ получи почетният председател Ахмед Доган за рождения си ден.
„Днес един бизнесмен ми подари история на Османската империя, издателство на Ватикана, ръкопис. В света има 2-3 такива издания. Много е ценно за мен.
Хиляди подаръци съм получавал, никога не съм говорил за тях. Може би имам най-голямата картинна галерия. Някои предмети още не са отворени. Подаръците не са изкушение за мен. Имам и…., брониран… Може да го карате“, казал Ахмед Доган, който спази традицията и за 64-годишния си рожден ден събра близките си приятели и активисти на ДПС.
Председателят на партията Мустафа Карадайъ му подарил античен глинен съд с надпис на един от съветите на Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми „Търпението е сила“.
„Пътят не е само посока, път с начало и крайна цел, труден, но човек не трябва да се отказва“, с тези думи се обърнал към гостите си Доган.
Надписът „И това ще мине“ (Bu da geçer ya hu) е свързан с древна суфистка история. У нас е познат като притча за пръстена на цар Соломон. В случая с уникалния подарък става дума за пръстена на султан Махмут.

И това ще мине, човече!

Един ден султан Махмут повикал своите везири и им заповядал да му изработят такъв пръстен, че когато го погледне, ако е тъжен да се усмихне и ако е щастлив да се натъжи.
Везирите му се събрали и пратили хабер по всички краища на империята. Най-накрая успели и се явили с един пръстен пред султан Махмут. Щом го зърнал, той възкликнал: „Ето това е, което търсех!”
На пръстена били изписани следните думи: „И това ще мине, човече!”
На калиграфите този израз им допаднал много и го използвали доста често в своите творби.
И днес дори този израз се изписва с латински букви и се окачва по стените.
„И това ще мине, човече“ е една амбиграма. Израз, чието значение не се променя, дори да бъде използван в случаи, които са на срещуположния полюс, обърнати на 180 градуса.
Снимката е илюстративна
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.