Това е най-голямата частна инвестиция от „Дънди"

В края на месец март година авторитетното издание TheArtNewspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа" за най-посещаваната изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена въз основа на броя посещения на ден.
Своя дебют изложбата направи на 7 март, 2017 г. в Музея за история на изкуството (KunsthistorischesMuseum) във Виена, където бе отворена за посетители до 25 юни 2017 г. За малко над три месеца тя е привлякла 213 553 посетителя.
„Музеят за история на изкуството във Виена спечели класацията с избора на експозиция, чиято основа са артефакти, открити в района на Ада Тепе (най-старата известна златна мина на Европа) по време на проучванията за разработване на открит рудник в находище Ада тепе край Крумовград. Дънди ПрешъсМеталс изцяло финансира археологическите проучвания и с това направи най-голямата частна инвестиция в България досега в проучване на отделен археологически обект. Изложбата включваше и редица други експонати, представящи пред широката публика темата за развитието на технологиите и добива на благородни и цветни метали в тези части на Европа през бронзовата епоха.
„С 2241 посетителя дневно, това е най-посещаваната изложба на антична тематика през 2017 г.," пише TheArtNewspaper. В десятката след това се нареждат изложби, представени в престижни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин, Бундескунстхале в Бон и Лувър-Ленс.
„Това е голямо признание за нас", сподели доц. Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН, ръководител на археологическите проучвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна. „Изложбата е първата по рода си, която осъществихме извън пределите на България. Фактът, че ни нареждат преди експозициите на световно известни музеи ни носи огромно удовлетворение. Благодаря на всички партньори, с чиято подкрепа осъществихме изложбата!", посочи още той.
Изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа" е част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение" между НАИМ при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (ААН), по който от 2015 г. до 2018 г. български и австрийски археолози анализираха съвместно резултатите от дългогодишните проучвания на златодобивния рудник Ада тепе близо до Крумовград.  
Изложбата проследява развитието на металургията през бронзовата епоха (от втората половина на III хил пр. Хр. до 12 в. пр. Хр.) и по-конкретно, изработката на предмети от злато и бронз и тяхното място в социалния и религиозния живот на хората, обитавали българските земи. Тя включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, малък брой сребърни накити.
Куратори от българска страна са доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН и доц. д-р Стефан Александров, Секция по тракийска археология, НАИМ при БАН.
През есента на 2017 г. изложбата бе представена в Националния археологически музей в София в разширен вид със заглавие „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха". С близо два пъти повече експонати, нови дигитални филми и 3-D реконструкции, тя бе посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
Изложбите във Виена и София станаха възможни благодарение на подкрепата на
Българска академия на науките, Министерство на културата, Столична община, Австрийско посолство в София, Българското посолство в Австрия, Община Крумовград, Dundee Precious Metals, Пенков, Марков & Партньори,  Асарел Медет АД, Пенсионно осигурителна компания „Доверие", Метрополитен ЕАД и Летище София.





Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.