Канадската компания „Mundoro Capital“, която търси и проучва руди в югоизточната част на България, е предоставила опция на друга компания да придобие оловно-цинковия й проект „Саже“, който е част от площта „Звезда“ в югоизточната част на страната. Това става ясно от официално съобщение на дружеството, чиито акции се търгуват на борсата в Торонто, пише деловият седмичник „Капитал“.
Името на партньора в евентуална сделка не се посочва, но се разбира, че става дума за непублична компания, която не е свързана с Mundoro.
Според условията на сделката въпросната компания ще направи за своя сметка най-малко 1000 метра сондажи на мястото и след това ще разполага с един месец, за да потвърди писмено желанието си да купи проекта от Mundoro. При сключване на договор дружеството ще заплаща на Mundoro авансови такси в началото на всяка година до започване на добива. След това Mundoro ще получава 2% от т.нар. net smelter returns, т.е. приходите от продажбата на метал.
По думите на главния изпълнителен директор и президент на Mundoro Теодора Дечев сделката отговаря на стратегията на компанията да работи с партньори по избрани проекти, като в същото време запазва 100% собственост върху ключова част от портфейла си. Компанията държи правата за проучване в над 10 площи в България, Сърбия и Мексико, а основният й фокус са медно-златните находища.
Проектът „Саже“, който се намира в района на Кърджали, е проучван през 60-те години на миналия век и е експлоатиран като находище на олово и цинк (с мед и сребро като странични продукти) в продължение на 8 години до 1992 г. Тогава рудникът е закрит като безперспективен за развитие по технологични причини.
В страната канадското дружество работи чрез „България алфа“, която държи правата за търсене и проучване в площите „Звезда“ и „Бяло“ в Източните Родопи. Миналия октомври компанията спечели и търга за площта „Свобода“ в района на Панагюрище, посочва „Капитал“.
Припомняме, че преди 6 години гръмна скандал, че "Мундоро майнинг" печели съмнителна процедура за нови проучвания за залежи на злато на „Чала“.
"България алфа", която е собственост на  офшорката „Мундоро майнинг", ще търси злато в района на Хасковските минерални бани в началото на 2013 г. Теренът е с размер 200 кв. км и стига до Кърджали и Пазарджик, обяви тогавашният икономически министър Делян Добрев.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.