Без кадри със специалност „Туризъм" регионът няма да може да развива този сектор, а туристите ще смятат Кърджали за малка спирка по пътя за Егейско море. Затова тази специалност във филиала на Пловдивския университет в Кърджали трябва да бъде спасена.
Затова настоява общинският съветник от БСП Георги Кючуков в свое отворено писмо до медиите, Общинския съвет, Областния управтел и Регионалното управление на образованието.
„С недоумение научавам, че за учебната 2018/2019 година от държавния план-прием на ПУ - филиал „Любен Каравелов"- Кърджали е отпаднала специалността „Туризъм" и не е обявен държавен план-прием за нея. Предвид перспективите, свързани с развитието на културно-историческия туризъм в регион Източни Родопи, намирам това действие на МОН за крайно необмислено. Нарастващият брой хотели свидетелства за все по-развиващ се хотелиерски бизнес в зоните за отдих край яз. „Кърджали" и яз."Студен кладенец". В добавка към това нека спомена и многобройните археологически забележителности, сред които несъмнено най-известен е АК „Перперикон", удобният и бърз достъп до Егейско море  през прохода „Маказа" – това благоприятства извънредно много развитието на туризма в региона на Източни Родопи. Налице е неотложната необходимост от добре подготвени кадри, които да предоставят туристически услуги. Огромният туристически поток, който преминава през града ни, трябва да бъде привлечен с качествено  обслужване, предоставено от образовани и компетентни хора. В противен случай целият този поток от туристи само ще преминава през града ни, ще създава задръствания по пътищата ни, но няма да създава поминък и възможности за по-висок стандарт на живот за местните хора.
Припомням, че с промените в Закона за туризма, екскурзоводско обслужване могат да предоставят само завършилите висше образование. Това е възможно чрез ПУ, филиал „Любен Каравелов"- висше учебно заведение в град Кърджали с десетгодишна практика в подготовката на студенти по специалността „Туризъм", т.е. кадри за нуждите на туризма и превръщането на регион Източни Родопи в още по-атрактивна туристическа дестинация.
Като Председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание, призовавам Общински съвет Кърджали да излезе с искане за обявяване на държавен план-прием по специалност „Туризъм" в ПУ"Паисий Хилендарски"- филиал „Любен Каравелов"- Кърджали, призовавам всички институции и цялата общественост да се изрази позиция на подкрепа пред Министерството на образованието и науката и  Министерството на туризма, с която да отстояваме и защитим интересите на хората,  живеещи в област Кърджали!", се казва в отвореното писмо на Георги Кючуков.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/18 15:47

    То па като я има тая специалност, такива кадри излизат, че ум да ти зайде. Нон стоп глупости на търкалета.........

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/6/18 15:48

    Големи кадри ! Не ставайте смешни ! Стига и това, че сте жалки вече с тази политика и пълнене на гушките Ви !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/18 14:22

    Experti po Arabski i Albanski ezik ste ima li?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.