„Чешмите в Родопите са на всички"-това казва Кадрие Сали от София, която идва всяка година в ардинското село Богатино, за да посети чешмата, построена в памет на покойния й син Ерджан Салиев и покойния й съпруг Салиосман Салиев.
„Два пъти през летните месеци идвам да налея вода от чешмата. Радвам се, че пространството около нея се поддържа чисто. Цветята се поливат периодично от случайни посетители, за което ги поздравявам", споделя Кадрие Сали.
Крайпътната чешма се намира в брезова гора на изхода на Богатино за Млечино и привлича с хубавата си изворна вода. Тя не е като другите. Градежът е на цели два етажа. Има места за пикник. Огнище очаква да приюти чеверме, а декоративно мостче събужда приключенски помисли у малчуганите.
„От стари хора се знае, че да утолиш жажда, е най-голямото добро, което може да сториш. И едно врабче да пие вода от крайпътната чешма, пак хаир си направил", казваше приживе бай Салиосман. Той бе построил чешмата за рано починалия си син Ерджан през 2000 г. А през 2008 г. самият той загива при пътен инцидент в София.
Ардинско е осеяно с каменни и мраморни чешми в най-причудливи форми.
Мюсюлманите от Източните Родопи вярват, че съграждането на чешма носи чест, опрощение на греховете и е памет към мъртвите.
Гюнер ШЮКРИ


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.