Българската гражданка Мира Яшар Абдулселямотглу е напуснала Турция и вече се намира в Англия, това стана ясно по време на заседанието в съда тежки престъпления в турския град Айдън. Мира, която е от кюрдски произход, е подсъдима за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация.
В нейно отсъствие съдът я осъди на 1 година, 5 месеца и 15 години лишаване от свобода за „пропаганда за терористична организация“.
Както вече 24rodopi.com писа, Мира и майка й Веселина бяха арестувани заедно с британеца Джоузеф Робинсън на 26 юли 2017 година в турския курорт Дидим.
По-късно Веселина бе освободена, но Мира и приятелят й Джоузеф останаха зад решетки. Съдът измени мярката за неотклонение на Мира от „задържане под стража“ в „подписка“. Тя нямаше право да напуска Турция, но не дочака края на делото на първа инстанция.
Прокуратурата искаше съдът са осъди Мира Яшар Абдюлселямоглу на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една до пет години за „публикациите ѝ в социалните медии за дейността на YPG/PKK, които имат за цел пропаганда и популяризиране на терористичната организация”.
Какво се случи миналото лято
На електронната поща на Областна дирекция „Полиция” в Айдън е постъпило съобщение, че трима членове на терористичната организация PYD/PKK, са на почивка в Дидим. След полученото съобщение на 26 юли 2017 г. екипи на Бюрото за борба с тероризма в район "Дидим" към Дирекция „Полиция” в Айдън предприемат действия.
При операция в една къща в Дидим, полицията задържа британския гражданин Джоузеф Андрю Робинсън, българската гражданка от турски произход Мира Яшар и майка ѝ Веселина П. Мобилните телефони, компютрите и цифровите материали на заподозрените също бяха конфискувани. По време на разпитите Джоузеф Андрю Робинсън е заявил, че през 2015 г. е заминал  за Сирия с цел медицинска помощ за организацията и е останал тук в продължение на 3 месеца. „Преминах обучение за ползване на огнестрелно оръжие от YPG; но не съм участвал в сражения. След което се върнах в Англия. Преди 10 дни пристигнахме в Турция с Мира Яшар и майка ѝ с цел почивка”, споделил още Робинсън.
При разпитите Абдюлселямоглу е заявила, че е получила правно образование в Холандия и Англия, както и че са се запознали с Джозеф Андрю Робинсън през 2015 г. чрез социалните медии. В показанията си Веселина П. пък е заявила, че са дошли заедно на почивка и че е разбрала за приятелството между дъщеря си и Робинсън впоследствие. Докато за заподозрения Джоузеф Андрю Робинсън и Мира Яшар Абдюлселямоглу има доказателства, че са публикували в социалните медии снимки с униформата на терористичната организация и че са извършвали пропаганда за полза на YPG, за лицето Веселина П. не са открити никакви доказателства, които да доказват вината ѝ. След разпита си майката беше освободена, а другите двама заподозрени бяха отведени в съда от екипи на  Дирекция „Борба с тероризма”. Британският гражданин Робинсън бе арестуван с решение на съда, а българската гражданка от турски произход Абдюлселямоглу беше освободена срещу мярка „подписка“.
След разследването Прокуратурата в Дидим повдигна обвинение  срещу британския гражданин Робинсън с искане  от пет до десет години затвор за "членство във въоръжената терористична организация" и от една до пет години за „пропаганда в полза на терористична организация” за Абдюлселамоглу.
Джоузеф и Мира не бяха в съдебната зала
При първото заседание по делото в 3-тия Наказателен съд да тежки престъпления в Айдън Джоузеф Робинсън бе освободен от ареста с мярка „подписка”. На четвъртото заседание той не се яви в залата, поради здравословни проблеми. Приятелката му Мира също не беше в заседателната зала, тъй като междувременно била отменена забраната за напускане на Турци и тя заминала за Англия.
След като изслуша защитата от адвокатите на британеца, съдът обяви решението си. Подсъдимият Джоузеф Робинсън се осъжда на 7 години и 6 месеца затвор за "членството във въоръжена терористична организация". Забраната за напускане на Турция и мярката „подписка” срещу  Джоузеф Робинсън ще продължат, докато решението на съда влезе в сила.
Мира Яшар е осъдена на 1 година, 10 месеца и 15 дни лишаване от свобода за „пропаганда за терористична организация“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/9/18 14:12

    Хем против Турция, хем в Дидим. Наглост! Минимум 30 години за такива измекяри..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/9/18 20:37

    Teroristi,ako deystvat protiv Angliya kralicata dali shte turpi tova

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.