„Джамията в Любино е безценно наследство. Трябва да ценим религиозните и културни ценности на територията на общината и да се грижим за тях“, заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад.
Кметът на Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям разгледаха реставрираната джамия, която е една от най-старите в района. Заедно с тях бяха още кметът на Любино Съдкъ Ахмед, председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюн и общинския съветник от района Шахин Байрямов.
„Със средства, които са дарени от местни жители, изселници от Турция и работещи извън страната обновихме покривната конструкция. Това бе много важно, за да се запази 200-годишната джамия. Очакваме още дарения, за да започнем дейности по самата сграда, без да се променя автентичният й вид“, сподели председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюн. Според него, обновяването ще привлече много туристи в района. От свое име и от името на местните жители той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за ремонта на пътя до молитвения дом, който е улеснил транспорта на строителните материали, както и на дарителите.
Кметът Ресми Мурад поздрави ръководството на джамийското настоятелство за предприетия ремонт.
Джамията в Любино е на два етажа, като вторият е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход. Уникалната архитектурна сграда е изградена преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители. Тя е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение. Пред входа личат руините на медресето, подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, което по–късно е било преустроено за духовно училище.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка:
IBAN: BG88STSA93000024707607, BIC: STSABGSF
Снимка: Гюнер Шюкри
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.