В скоро време Кърджали няма да има нов омбудсман. Расим Муса ще продължи да получава заплата и да трупа стаж, но без обществена подкрепа. Като „омбудсманът на ДПС“. Вероятно и с частична подкрепа от БСП.
Това стана ясно на последното заседание на Общинския съвет в Кърджали, на което отчетът на общественият посредник мина само с 23 гласа. 95,8 % от ДПС смятат, че Расим Муса си е изработил с много труд заплатата през 2018 година. Защо не са 100 % ДПС? Защото съветникът Алтънай Халил е на друго мнение, той не подкрепи отчета на Муса.
БСП пък даде нишан, че социалистите биха подкрепили кандидата на ДПС.
Видя се и друго.
"Младите"от Младежко ДПС, които вече не са толкова млади, още не са дорасли да бъдат значими в партията. На местните избори тази есен по-важна ще е стратегията на сегашния председател на Общинския съвет Раиф Мустафа, отколкото лозунгът на „младите“: „Дайте път на младите в ДПС!“.
„Окапващите“ и на годинки за Комсомола на ДПС, и на идеи, и на действия, уви, само ще се умилкват около важните в партията, за да бъдат включени в кандидатската листа за съветници на по-предни места (защото този път преференциите няма да им бъдат от полза за скок напред в подреждането). За друго на този етап не стават!? Който се страхува от мечки не ходи в гората, а който трепери от батковците не се натиска да бъде фактор на избори, които тази есен ще са бетер (от турски – още по-лошо) „мечка в гората“. Но, проблемът си е на така нар. „млади в ДПС“.
„Окапването на зайците“ открехва завесата на сериозните мераклии за кмет на Кърджали. Те вече са сведени до 4-ма, двамата са неизбираеми. Остават само в 2.
Ако Хасан Азис замине в Брюксел като евродепутат, което ще бъде голяма негова грешка, можем да посочим кой ще е кандидатът на ДПС за кмет на Кърджали!...Имайте търпение, ще го научите, в крайна сметка тези редове са за омбудсмана… Кандидатът за кмет на ДПС няма да е от 24-амата общински съветници на партията, но… търпение.
Омбудсманът на Кърджали и преди, и сега, е структура, която се ръководи от ДПС. И не само защото Расим Муса се появи на най-депесарското събиране, на 8 януари, на годишнината от създаването на партията. Той не е сред учредителите на ДПС, а един от онези хиляди консуматори под трите букви. Не беше необходимо да ходи на хапване и пийване с партийния актив, да аплодира речите с акцент „Предсрочни избори“ , че и снимка с Мустафа Карадайъ да си прави. Представете си само какво би станало ако националният омбудсман Мая Манолова се появи на партийна вечеря на БСП и след речта на Корнелия Нинова в стил „Да си ходят тези, които управляват с „Ало, корупция!“, двете се щракнат за спомен от мероприятието, на което шефката е допингирала подчинените си за изборни подвизи.
*
Какво следва?
Едно голямо политическо говорене при избора на нов омбудсман на следващото заседание на Общинския съвет. И нищо полезно за данъкоплатците.
Страхът няма да позволи да мине предложението за таен вот. Гласуването с вдигане на ръка пък ще покаже, че младите в ДПС имат страх от батковците и ще гласуват под строй за кандидата на партията – 24 гласа. Двама, максимум трима от БСП, може да бъдат „донори“ на кандидата на ДПС, но за избора се необходими 28 гласа. Общинският съветник от БСП Божидар Стоянов категорично няма да гласува за Расим Муса. В търсене на победата, още от днес депесарите трябва да тръгнат да търсят поне един „предател“ в редиците на ГЕРБ и Реформаторския блок.
*
Защо Расим Муса ще излезе доволен от залата на Бизнес инкубатора, въпреки поражението на ДПС? Защото, докато по демократичен път не бъде избран нов омбудсман, той ще продължава да получава заплата и да трупа стаж за пенсия.
*
Можеха ли Расим Муса и приятелят му Раиф Мустафа да изиграят по-печелившо ситуацията. Разбира се, но ако владееха техниките на висшия пилотаж в политиката.
Бившият председател на Общинския съвет в Кърджали и бивш лидер на ДПС в града край Арда Сейфи Неджиб беше номинация на голяма част от съветниците. „Бащицата“, както наричат Сейфи Неджиб, имаше условие - да няма друг кандидат от ДПС, за да „не се излагат като предишния път“, когато се проведоха вътрешни избори в ОбС на ДПС между Расим Муса (11 гласа) и Мюмюн Рамадан (10 гласа).
Сейфи Неджиб също щеше да стигне максимум до 27 гласа на заседанието на разпоредителния орган. Колкото и хората около Раиф Мустафа и „младите“ да са му длъжници за това, което са получили от ДПС, той също трудно би спечелил необходимите 28 гласа. И щеше да отпадне от състезанието, а Расим Муса да остане още няколко месеца служебен омбудсман. Освен това щеше да има време да подобри визията на кърджалийския омбудсман и да достигне с позитиви до данъкоплатците и тогава вече, виждайки кризата с избора на нов обществен посредник, да се кандидатира като консолидираща фигура - променен, позитивен, работещ Расим Муса.
*
А защо ГЕРБ номинира Камелия Василева? Нима не знаят, че няма как да бъде избрана? Знаят, но местните гербери демонстрират сериозността на втората политическа сила в региона. На първо място обаче изчакват ръководството на БСП да падне в капана и да подкрепи кандидата на ДПС за омбудсман. Случи ли се това на сесията в края на февруари, местните гербери ще повтарят чак до деня за размисъл на изборите за кмет и общински съветници в Кърджали в края на октомври: Ако гласувате за БСП, ще получите...
Гадно! Гадно като политика на тези географски ширини.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/2/19 11:33

    Кметица ще е .Дали ще отива или не ,това ще е последния мандат на Хасан Азис

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/2/19 11:35

    Нарочно не го избират пак.Зщато като е службен обдусман той не носи отговорност при ДАЛАВЕРКИИИИИИИИИИИИИИ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/2/19 11:36

    Тъпи ли сте или кукли на конци.Вие съветниците нямате ли си мнение .Вие не ставате ли за тази длъжност,ако не ставате значи не ставате и за съветници.Подавайте си оставките .Хора без собствено мнение нямат работа като съветници.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/2/19 11:51

    ДПС кандидата ще е Расим Муса или племенника му, на ГЕРБ Краси дърводелеца, Чанев става министър на финансите, ДОСТ кандидата ще е Шукри , на СДС Христова

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/2/19 14:08

    Ако някой знае какво е свършил омбудсмана през изминалата година нека да сподели.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/2/19 15:46

    Хасан Азис ако е кандидат - ДПС ще спечели. Ако е някой друг - кметът ще се казва Никола Чанев от ГЕРБ. Много е лесно. Затова търсете в интригите коалиция между ГЕРБ и провалените в ДПС.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/2/19 21:29

    dost tercihi mumun ali olcak o biliyor asanin zayif yerlerini

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/2/19 00:39

    Коалиция между ГЕРБ и ДОСТ Кмета ще буде от ГЕРБ а Зам. Кмет от ДОСТ. В такъв случаш според мен всички печелим българи, турци и Турция.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/2/19 13:57

    Дайте път на секретаря на общината, защото той ще ги оправи. Поне има и не купено образование, а изучено

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.