Рожен отново е България! В това вече могат да се убедят хиляди гости на събора в Родопите още в първия ден на най-мащабното фолклорно събитие. Съборът започна с дефиле на над 200 гайдари, които огласиха Роженските поляни и дадоха старт на тридневния събор, който събира хиляди в сърцето на Родопите. На сцената излезнаха космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, както и малката певица Мария Бечева от Чепеларе.
Президентът Румен Радев откри събора и даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни.
„Благодарен съм на организаторите, че можем да споделим енергията и магията на Роженския събор. Днес над тези поляни се носи автентичният и горд български дух. Съборът е съвременен израз на красивата родопска приказка, на вечната българска история. Някога тук са си давали среща родопските родове от двете страни на границата. Днес си дават среща хора от цял свят, за да потърсят вода от извора за прежаднелите си души. България би осиротяла без магията на родопската песен и звука на гайдите.
Днес обаче планината обезлюдява. С всяко обезлюдено село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците. Затова мисията на Рожен е да напомня, че както гайдите могат да разлюлеят тази непоклатима планина, така и ние можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде!”, каза в словото си държавният глава Румен Радев.
„Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен. Наричат Родопите планината с душа заради приветливите и гостоприемни хора, съхранените традиции, народното творчество, богатството на природата и вкусните гозби. Всичко това ще усетите в трите дни на Роженските поляни. Три дни Рожен ще бъде България”, каза при откриването кметът на Смолян Николай Мелемов. Той отбеляза, че тази година съборът става на 121 години. През 1898 година свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение към граничните власти поне за един  ден в годината да се отвори границата за празника на св. Пантелеймон на 28 юли.
След одобрението на неговото искане още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита става първият Роженски събор, който изразява единството на българите от двете страни на границата – тази, която остава в освободена България, и другата, която до 1912 година остава под османска власт. Това прави Роженският събор велико и свещено българско събитие - символ на единението на българите, разделени от едни или други граници, припомни историята на Роженския събор Мелемов.
„Може би малко хора знаят, че Рожен е молитвена местност с десетки параклиси. Затова мащабността на събитието ме кара да помоля всички вас, дошли от близо и далеч, всеки посвоему, всеки към Бога, в който вярва, да отправи своята молитва за България - за вечна слава и прослава на Отечеството ни, за единство на българската народност, за мир и съгласие, за здраве и благополучие. Да благодарим за националното ни наследство от предишните поколения и затова, че сме удостоени с привилегията да се родим българи. Свободният дух на Рожен днес ни събра, за да ни сплоти още повече в името на България”, отбеляза още в словото си кметът на Смолян.
Поздрав към съборените отправи и председателят на Сдружението ,,Рожен-наследство в бъдещето,, Симеон Караколев. На събитието при откриването присъстваха още депутати, областният управител Недялко Славов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова и др.
Роженските поляни са украсени с внушителен трибагреник с площ 7000 кв. м. Над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени. За първи път във фолклорната програма ще участват 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Ще има и конкурс за автентична женска, мъжка и Детска носия. Повече от 90 майстори представят своите занаяти в централната зона. Мобилна музейна експозиция ,,Духът на Родопите” показва местните традиции и обичаи. На поляните има и етно селище.
Тази вечер ще има гала спектакъл ,,Рожен е България”. В събота ще се проведе Родопската вечер, в която ще участват изявени родопски изпълнители - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ФА ,,Родопа” , 100 каба гайди, 101 каба гайди и др.
На събора има 170 еко тоалетни, около 15 мобилни бани и 80 мивки. Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона .За да се облекчи трафика е препоръчително гостите на събора да използват обществения транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе. Автобусите се движат през половин час.
В събота гост на събитието ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Организатори на Роженския събор са община Смолян и Сдружение ,,Рожен-наследство в бъдещето”.
Очаквайте видеорепортаж от поляните на Рожен!
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/7/19 12:48

    Точно е казал президента три дена Б-я ,след това Тьмрашка република....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/7/19 14:17

    Че остана ли обществен транспорт в България .Не е ли БГ частно общество

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.