Вълци ca нaпaднaли и удушили три крави до електрическия трафопост в ардинското село Ленище. Това съобщи кметът Фехим Халилов. Живoтнитe ca нa мecтни жители.  Тoй e притecнeн oт cлучилoтo ce, тъй кaтo живoтнoвъдcтвoтo e ocнoвeн пoминък нa мecтнитe житeли.
„Това е първото нападение на хищниците в селото. Незабавно трябва да се направи хайка. Проблемът е голям с тези вълци в района. Миналата година бяха нападнали домашните животни на фермер в близкото село Синчец. Със сигурност са същите хищници, които са опасни и за хората. Надявам се отговорните институции да предприемат незабавни мерки за недопускане на подобни нападения“, заяви кметът на Ленище Фехим Халилов.
Гюнер ШЮКРИ

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/1/20 13:14

    Kasapa i Ulvite ste gi opravyat

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/1/20 14:25

    Интересно ми е, като са им толкова ценни животните на тези стопани, защо все ги оставят безнадзорно. Сигурно и убитите от вълци крави са пасяли сами край трафопоста.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/1/20 15:24

    Вълците са застрашен от изчезване вид според Международния съюз за запазване на природата и природните ресурси. Някога обитавали в изобилие Северна Америка и Евразия, днес тяхната популация е драстично свита до 300 000. Особено е ограничен ареала им в Европа. Например в цяла Чехия има само 20 вълци. В Холандия са забелязани отделни бройки през 2011 година. В Белгия за първи път от над сто години насам е забелязан вълк през 2018 година. В Дания последният е отстрелян през 1813 година и едва 200 години по-късно са забелязани три единака, вероятно пришълци. Швейцарските власти са дали разрешение за отстрел на едва 8 вълка в периода 2000-2013 година.
    Във Франция е актуална Бернската конвенция, според която вълците са застрашен вид и убиването им е незаконно. Освен във Франция, още и в Германия, Италия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция, Финландия, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и Естония вълците са защитени от закона и се изплащат компенсации на стопаните за унищожения им добитък.
    Вълците имат защита и в Словения, Унгария, Румъния и Албания без обаче да се изплащат обезщетения на стопаните за претърпени вреди.
    В България, където популацията на вълците е между 1000 и 1200, няма протекция на тези животни и няма компенсации за унищожения добитък. Вълците са считани за напаст и се отстрелват безмилостно. Но, какъвто народа-такава и държавата! Няма състрадание към този изчезващ вид.
    Макар страхът от вълци да съществува в много човешки общества, мнозинството от регистрираните случаи на агресия на вълци срещу хора са били на бесни вълци. Незаразени от бяс вълци изключително рядко са нападали хора и то предимно деца, понеже се страхуват от човека.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.