Налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции, ще предложи шефът на кризисния щаб

„Към нас се задава епидемия с невиждана в човешката история ярост. Трябва да сме изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите приятели, нашите колеги. След обявяването на мерките изпаднахме в дребнотемие дали фризьорските салони или магазинът за пирони ще работят. Това показва, че не знаем какво ни предстои“, заяви в извънредно изявление генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.
Генералът не скри отчаянието си от това, което видял днес в България, затова с прочувствени думи призова хората у нас да мислят да спасят близките си, а не да ги вълнува дребнотемието.
„Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света. Слава Богу, децата ни са пощадени!“, каза генералът.
„Мои лични впечатления показват, че днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нацията има кураж, но не бива да сме лекомислени.
Предстоят ни времена на изпитания, които не са икономически. Ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме, които са ни дали живота, които са ни гледали, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие.
Ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем - хранителните стоки и аптеките.
Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и с павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци.
Фокусът на това, което се прави е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да оцелее здравната ни система и да не се налага да правим избор кой да живее и кой да умре“, каза генералът.
Налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции, ще предложи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той обяви това преди извънредно заседание на правителството.
"На практика с 30 процента се увеличи броят на заболелите за един ден. Вече са 41. В Германия се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.
Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат, отбеляза той.
В Италия и Китай лекарите умират докато се грижат за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи", заяви ген. Мутафчийски.
"Не е време за купон", завърши той.
Припомняме, че от вчера до 13 април България е в извънредно положение. 41 са заразените с коронавирус, 2-ма починаха.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

37 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/3/20 20:41

    Г-н генерал,
    на циганина не трябва да се пипа детето, на турчина - жената, на помака - нивата, на българина - парите му.
    Това обяснява всичко.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/3/20 20:50

    Генерале, евалла. Голям човек си. Но не се карай само на хората, а на премиера, който даде назад и позволи да работят и другите магазини. 1:1 както е в Италия, само това ще ни спаси. Генералът мисли като човек и експерт, борисов като политик.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/3/20 21:03

    Горските в кирково ,какво ще правят парите дето откраднаха от гората,короната ще им ги изяде!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/3/20 21:04

    Браво г-н Генерал не отстъпвай с мерките, ако се налага може и по-строги мерки за живота на нашите родители!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/3/20 21:16

    Pomaka Vienskata sladkarnica otvoril vapreki zabranata !!!Frends cigari I alcohol sashto raboteshe pederas4eta samo na vas vi traybvat pari

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/3/20 21:33

    Генерала е напълно прав.Никой няма да фалира за 15 дена.Да се затворят и другите търговски обекти без аптеки,хр.магазини и бензиностанции.Положението е много сериозно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/3/20 10:06

      Да се затворят други търговски обекти да работят аптеки и хр.магазини на ден колко хора минават на ден през аптеката и хр.магазин та говорите така те не са хора сигурно нямат никакви предпазни мерки...простия народ всеки мисли за себе си..

      Изтриване
  7. Анонимен14/3/20 21:40

    Как ще си плащат кредитите хората ако не работят. Кредиторите ще ги чакат ли или постоянно ще им звънят по телефона. Много от хората работят за кредити и сметки . Т.е ден за ден ????????????????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/3/20 22:27

      Кое ти е по - важно бе, парите или живота? Що за мислене имаш.Глупак,работил за кредити и сметки. Ако те тръгне вируса как ще работиш, ами ако заразиш други. Егоизъм се нарича твоето.

      Изтриване
    2. Анонимен15/3/20 09:48

      Като се затворят нехранителните магазини ще се спасим така ли? Ако е така да ги затворим за винаги. Но не е. В случая става въпрос за друго. За спазване на правила. Моята прогноза е, че в началото на април ще има не бум, а взрив на болните от коронавирус и причината е в ХРАНИТЕЛНИТЕ магазини и свободното предвижване на хората. В момента е „пламнала” София. Не ви ли први впечатление, че вече не казват новите случаи от къде са? А сега с тези „мерки” ще я разнесат в страната. Без да се затворят границите и да се забрани свободното и безконтролно придвижване на хора за определен период от време ефекта от всякакви мерки ще е нулев. А на тук пишещите върли врагове на търговците на нехранителни стоки, ще кажа, ако ви се повреди боилера или компа пак тук или във фейса ще започнете да плюете по мерките срещу коронавируса. А не само бойлера и компа има още хиляди неща бе които не можем. А сметките? Проблема е другаде. Това което е видял вчера генерала в София е възползването на търговците от безхаберието на държавните чиновници. Те са от 8 до 5,а в събота и неделя почиват. Всички магазини (без значение какви)трябва да въведат строги мерки правила и мерки срещу коронавируса и след това да отварят и то с ограничено работно време. За мерките и контрол има достатачно органи които да следят. Но тогаваще стане ясно, че царя е гол......

      Изтриване
  8. Анонимен14/3/20 22:03

    Ама който има възможност да обяни на ромите и на хората по селата какво се случва ,защото доста от тях не гледат българска телевизия.Няма нищо лошо в това.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/3/20 22:04

    Jivota ne e samo v Sofia.... Vijte i malko malkite sela deto shte umrat ot glad s toya rejim bez biznez

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/3/20 22:11

    Отдавна се говори за вируса.Трябваше да се вземат по драстични мерки в самото начало. За съжаление вече е късно. Вирусът ще постигне целта си като унищожи част от човешката раса.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/3/20 22:13

    България бавно бавно умира. Това разбрах тази вечер. След силните думи на генерала, хейтърите във Фейсбук, които живеят там заради комплексите си, те се нахвърлиха срещу него. На тези територия живеят много закъсали умствено хора. И може би политиците са виновни, че направиха всичко възможно последните поколения да растат невежи. само ще се погубим.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/3/20 22:33

    Хайде всички гражданчета на село.Мотиката и това е спасението.Ама повечето не знаете какво е мотика.Я елате пиленца при батко.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/3/20 22:35

    И за турчина парите са на първо място, а не жената!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Siktir ba putkoo на турчина ако пипаш женаъа ще ти ебе целия ти род

      Изтриване
    2. Анонимен15/3/20 09:56

      Вервай си. Те сами се предлагат на килограм. Хахайаха.

      Изтриване
  14. Анонимен14/3/20 22:35

    Направете нещо има две жени се прибрали от Испания и Австрия преди седмица живеещи в Момчил град и на другия ден почнали работа в Кърджали в шивашка фирма на входа на Кърджали без 14 дневен карантина.Във тази фирма имат ли акъл и защо не са уведомили който трябва...Дано да го ПРОЧЕТАТ институциите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/3/20 20:15

      Институциите докато го прочетат сигурно вече ще има заразени. Що за безхаберие е това, защо ръководството не е взело мерки до сега?!

      Изтриване
  15. Анонимен14/3/20 22:42

    Да се затворят всички магазини тогава за кво работим минават сумати хора на ден..от къде да знаем дали са болни или не..

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/3/20 22:45

    Проблема е, че генерала е много прав, но е факт, че има и друг по-голям проблем - около генерала са кухи лейки и калинки. Рядко гледам телевизия, особено новини, защото телевизиите са да облъчват тъпаците. Но миналата вечер гледах брифинг за коронавируса. Репортерите задаваха точни въпроси, на някои от които хората на властта нямаха отговори. Каквито лумпени има по магазините с пълните колички тоалетна хартии и прочие, такива има и във властта. За съжаление. Но генерала е прав и трябва хората да си стоят по домовете, а магазини, кафенета и кръчми да не работят. за 15 дни никой няма да фалира.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/3/20 22:49

    От всичко изчетено и казано дотук достигам до извода / поне за себе си/, че този вирус е изкуствено създаден с цел да порази около 3 -4% от населението на земята и то основна болните и възрастни хора. Това изключително много ме навежда към миселта, че шепа шибани капиталисти който управляват 80% от ресурсите на света са отговорни за вируса. Защо да не се отърват от хора на който им са нужни пенсиий, лекарсвта и лекари всичко това е пари бреме за КАПИТАЛИЗМА, дано да съм най-големия песимист защото ако има и капка истина в мислите ми искам да пожелая всичка „най най най„ шибано на тази шепа изроди.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/3/20 22:54

    Човечеството се наказва,заради егоизма, злобата и завистта!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен14/3/20 23:08

    В Момчилград още ще се прибират хора от страни с много заболели. И каква файда тия да стоят под карантина, а мъжете и децата им да ходят свободно насам-натам?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен15/3/20 00:04

    На входа на Кърджали в дясно е Артекс България..Момчил град.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/3/20 20:26

      Там често се работи през седмицата до 7 ч.,че някой пъти до приключване- до към 9 ч. отделно и съботите.

      Изтриване
  21. Анонимен15/3/20 05:55

    V.magazinite.ne.se.priblijavayte.kim.men.na.metir.ot.men.be.hora.vie.ne.gledate.li.televiziq.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен15/3/20 07:00

    Господ да ни пази! Господ пази децата ни! Помолете се

    ОтговорИзтриване
  23. На запад депутатите ще компенсират заплатите на работниците.Приятно фалиране и умиране от глад.

    ОтговорИзтриване
  24. А какво ще стане след като минат двете седмици карантина ? Струва ми се , че никой още не е решил. Работи се на парче , емоционално / като обръщението на генерала /, а план за действие май няма . Не е добре ръководителите да правят емоционални изказвания. Емоциите си ги запазете за вас . Ако не можете, не Ви е там мястото. И не мислете , че това е хейт. Не , нужни са спокойни хора , които да вземат решения не под влияние на обзелата ги емоция .Предлагам първото : държавните органи да не гледат отстрани спекулата с лични предпазни и дезинфекционни средства ,а да се намеси. Как? Като започне безплатно раздаване по предприятия и учреждения.Пари ? Щом санитарен безплатно , значи ще намерите .Намираме се в състояние на война , както каза емоционалният генерал. Действайте веднага , утре ще е късно. Не обвинявайте хората , те не са умни като Вас .Вземайте бързи и адекватни решения. Покажете , че заслужавате поста , който заемате , а не да " циврите" в ефир.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен15/3/20 21:57

    Ne strahuisia bar4ed...generala ste plasta kov4ega ti...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен16/3/20 19:53

    В същата шивашка фирма Артекс в Кърджали не се спазват никакви мерки за дезинфекция- чистачката "борави" само с метлата и вдига прах докато работничките все още работят на работните си места, липсват антибактериални гелове в тоалетните, а обикновен течен сапун, не се работи с маски, освен горе в ръководството- там мирише и на препарат за дезинфекция, и с маски се работи. Мерките явно не важат за обикновеният работник. Има и две жени наскоро завърнали се от чужбина, които вече 4 ден са на работа в цеха, без да спазват периода на карантина от 14 дни. Нека институциите вземат мерки и направят проверка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/3/20 23:50

      Освен тук сигурно и на много други места не се приема на сериозво ситуацията в момента. Жалко!

      Изтриване
  27. Анонимен17/3/20 00:30

    Длъжни са да спазват противоепидемичните мерки за дезинфекция, изрично е казано за фирми над 10 души. Сигнализирайте институциите и ще се научат.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.