Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис ще предложи на следващото заседание на Общинския съвет нови мерки за облекчаване на малкия и средния бизнес. Това съобщи самият той.
Припомняме, че в подкрепа на малкия и средния бизнес в условията на извънредно положение Община Кърджали реши да отмени наемите и таксите „тротоарно право” на юридически лица, ползващи общински имоти, които в момента не извършват дейност.
Общинският съветник от БСП Даниел Делчев пък в писмо до кмета предлага алтернативни мерки за подкрепа и намаляване на неблагоприятните последици за търговската дейност на занаятчиите в община Кърджали като физически лица или еднолични търговци, във връзка с разрастването на кризата с разпространението на COVID-19 в България и засилването на прилаганите ограничителни мерки за борба със заразата.
„Към настоящия момент тези лица останаха извън компенсаторните механизми, които прилага държавата с приетото Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение. На практика голяма част от тези бизнеси са напълно преустановени в резултат от изрична забрана за осъществяване на дейността, наложена със заповед на Министъра на здравеопазването, или в резултат от прилагане на друга мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.
Оборотите на тези лица по принцип са ниски – не повече от 50 000 лева на едногодишна база, а в резултат от преустановяване на дейността им в условията на извънредното положение, те ще останат без какъвто и да било доход и препитание.
Ето защо считам, че по отношение на тези лица следва да се приложат алтернативни мерки за подкрепа и намаляване на неблагоприятните последици за тяхната търговска дейност като физически лица или еднолични търговци, като вариант е да се въздейства по отношение на патентния данък, който те дължат на Община Кърджали“, посочва Делчев, който е председател на Регионалната занаятчийска камара.
Правната философия на патентния данък е да се обложат нискооборотните дейности на физическите лица търговци – занаятчии и еднолични търговци, опериращи на територията на общината, т.е. данъкът се дължи за осъществявана икономическа дейност. Като патентни са определени редица икономически дейности, които представляват занаяти и се упражняват от занаятчии по Закона за занаятите, като например: дърводелски услуги, шивашки, кожухарски и плетачни, бръснарски, фризьорски, тапицерски и др.
Патентният данък се внася на четири равни вноски, разпределени както следва: до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври.
„Предлагам в качеството Ви на Кмет на Община Кърджали да внесете в Общински съвет Кърджали предложение за намаляване на определения размер на патентния данък до минималните размери по Приложение № 4 към Закона за местните данъци и такси, както и за освобождаване на занаятчиите и малките търговци от патентен данък, когато е видно, че не са упражнявали дейност и не са имали приходи за периода на извънредното положение.
Считам, че това предложение съдържа балансиращи компенсаторни мерки, които ще облекчат занаятчиите, микро, малкия и средния бизнес в община Кърджали и ще съдействат за запазване както на многовековната традиция в лицето на изкуството и занаята, така и на професиите в сферата на услугите, жизнено необходими в ежедневието ни“, пише до кмета общинският съветник.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/4/20 09:02

    Защо не намалите всички ДАНАЦИ.Например..ДАНЪК СГРАДИ...ДАНЪК СМЕТ...ДАНЪК МПС..Да може всеки един Българин да се възползва..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/20 09:03

    Защо не намалите всички ДАНАЦИ.Например..ДАНЪК СГРАДИ...ДАНЪК СМЕТ...ДАНЪК МПС..Да може всеки един Българин да се възползва...ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/4/20 11:45

      ДАНАЦИТЕ ше ги махнат направо, ДАНЪЦИТЕ едва ли!

      Изтриване
  3. Анонимен9/4/20 09:04

    Отменяйте наема и на тези които работят заради хоратавъпреки ,че няма хора по улиците

    ОтговорИзтриване
  4. зафер ертюрк9/4/20 09:31

    Kvo stana s Diado mrazovata torbi4ka s fantasti4nite krediti.
    Tozi pat prekarahte naroda bez kuftentsa i biri4ka, maskite ot Turtsia, obestaniata ot Ali baba 240 razboika, na kraia edno ot pet Srednia.

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, че Делчев мисли за трудовите люде. Другите двама съветника БСП мислят за себе си, единия Перперикон, другия волейбола

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/4/20 09:33

    Добре, че Делчев мисли за трудовите люде. Другите двама съветника БСП мислят за себе си, единия Перперикон, другия волейбола

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/4/20 09:57

    За да повдигне духа на хората с "послание за любов, изцеление и надежда" италианският оперен певец Андреа Бочели ще изнесе концерт на 12-и април, когато католиците по света празнуват Великден. Събитието ще бъде в историческата миланска катедрала Дуомо, където заради пандемията няма да има публика, но ще бъде излъчено на живо. То ще бъде достъпно за гледане в YouTube канала на Андреа Бочели от 20 ч. в неделя. "Музика за надежда" – под такъв надслов ще премине концертът, с който тенорът ще поздрави света със своите изпълнения. На орган ще му акомпанира музикантът Емануеле Вианели.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/4/20 10:23

    Кой маратонец спринтира в началото?!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/4/20 11:43

    Време е вече да поработим..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.