„Все едно сме квартал на Кърджали. Тук живеят, в града работят“, изрича Рахиб Шабанов от Калинка. Едно от най-близките до Кърджали села. Точно след изхода на града, и на метри от емблематичния паметник на Орфей.
Големите, просторни къщи, са разположени на възвишение, от което може да се види целият град. Строи се усилено, застроената площ се увеличава, но за сметка на хората.
„Къщи има, но народ няма толкова. Външният вид малко лъже. Ето, на тази къща,един етаж вдигнаха още, а парите са от роднини, работещи на Запад. Влагат ги в бетон. Да имат за старини сигурно. Навсякъде има нови къщи, но повечето са необитаеми. Направиха си ги, но продължават да си живеят в Норвегия, Дания… В новите къщи още никой не живее“, обяснява възрастният мъж пред екип на 24rodopi.com.
И къщите на повечето изселници в Турция са празни, макар, че те „напирали да си идват“.
„Имам роднини, всеки ден ми звънят. „Знаете ли от 1-ви дали ще отпадне карантината?“, питат. А аз им отговарям, че не се очертава скоро такова нещо. По-добре да не я махат. Една година да стоят там, какво толкова ще им стане“, отсича Рахиб Шабанов .
Иначе, според официалните данни в Калинка живеят около 230 души. Реално обаче са малко над 100.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/7/20 05:54

    Тази картинка от Калинка е и за целия район. Купуват се масово жилища за да се вложат спестените от гурбетлъка пари. В повечето апартаменти никога никой няма да живее. Този балон рано или късно ще се спука.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/7/20 12:22

      Балон за пукане няма щото хората купуват с налични пари. друг е въпроса колко че струва имота след време при това безразборно строителство и празни жилища.

      Изтриване
  2. Анонимен3/7/20 06:26

    Дълбоко вярвахме, че намерената току-що от нас калинка ще литне и очертае пътя, който трябва да прекосим и осъществим детските си мечти.
    Следата от моята калинка се изгуби в далечината на небесната шир...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/7/20 20:01

    Интересно ми е къде са празните къщи, че няма свонодни парцели. Моля да ми ги покажат, за да ги купя.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/7/20 20:18

    Народа налива парите в бетон, а кметът налива бетон в горския фонд.

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко е много добре освен автотенекиджийството в средата на селото който отравя хората.

    ОтговорИзтриване
  6. Ако е полезен на хората не само в горския фонд и във други фондове може да се налее бетон защото фонда няма да ви направи пътя.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.