Петър КАЛЧЕВ

 

Стари каменни къщи в Родопите се продават на цени между 10 и 15 хиляди лева, а след ремонт за още 15-тина хиляди лева, се обявяват на продан от европейски брокери за над 100 000 евро. Това разкриха пред репортер на „Родопи voice" местни агенции за недвижими имоти.

„С две-три британски пенсии се купуват имоти, които за кратко време добиват вид, за който лесно се намира пазар в Западна Европа. Купувачите са предимно пенсионери, които са луднали по идеята да станат столетници", твърди Лазар Дамянов от агенция „Фордакс".

 Засега най-високо е оценена стара реновирана къща в маданското село Долие, до което няма дори асфалтов път. За къщата с площ от 176 кв. метра в британски сайт се искат 115 000 евро. В същото село се предлага и по-малка къща – 144 кв . метра за 95 000 евро.

Най-голям интерес обаче има към селата Дядовци и Правдолюб край Дяволския мост, където стопаните не могат да извършат продажби заради многото наследници, плъзнали по света, а така също и към обезлюдени села край язовирите в Родопите.

Както вече „Родопи voice" писа, половината от къщите в село Долие са изкупени от пенсиониран британец. Това е Греъм Блик, който живее от 4 години в село Търън. Той купува къщите в Долие с парични преводи от сина си, който е известен адвокат в Ню Йорк.

Греъм Блик вече е бил „ужилен" от местен брокер, който му продал имоти с подправени нотариални актове.

Дейвид Еймъс, за когото писахме в предишния брой, пък се видял в чудо в Дядовци. Заради близостта с историческия Дяволски мост, той иска да гради комплекс, като реставрира старите къщи. Въпреки желанието на малцината старци, останали в микрорайона, сделка не може да се осъществи. „За всяка къща има по 5-6 наследници, които са в Турция, а някои и в Швеция. Опитваме се да съберем подписи, но е много трудно", пояснява  Еймъс.

Милионери от Италия също идвали в Общинска администрация в Ардино, за да търсят начини да придобият собственост в Дядовци. Заради роднините и наследниците, които живеели  в Турция, Холандия, Белгия, Германия, Швеция, те също не могли да сключат законни сделки.

 

Още за чужденците и апетитите им в Родопите - четете в Темата на броя в печатното издание на "Родопи voice"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/2/11 17:10

    AMI TO TAKA STE STANE BILAGRITE V CUJBINA A CUJDENCITE V BALGARIQ S TEHNITE VISOKI PENSIII SAMO TE MOGAT DA JIVEQT V BILGARIQ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/2/11 12:24

    to4no taka napalno sim siglasna!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/2/11 13:11

    I AZ SAM NA TOVA MNENIE TO ZATOVA BG TAKA STANA I SI PRAVQT KAKVOTO ISKAT.ZA6TO NQKOI DRUG NE MOJI DA DOIDE TUK A TE IDVAT ZA6TO SA S GOLEMITE PRITENCII I DA ZAVLADQT BG.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/2/11 15:18

    DA VYARNO E NIE GLASUVAME I RAKOPLASKAME S GLADNI KOREMI.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/2/11 16:23

    Трябва чужденците да стават все повече тук. Да идват да купуват изоставени къщи, да харчат тук парите и пенсиите си за ремонт, храна, ток и т.н. Ние всички само ще спечелим в този случай. А това че се купуват къщи за ремонт, обновяват се и се продават после е много печеливш бизнес, стига човек да има пари като първоначален капитал.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/2/11 16:25

    И още нещо - питам без да се заяждам. Защо толкова много хора пишете на латиница? Сигурно няма и 5 процента които ви четат мненията.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/2/11 17:50

    Никой не чете написаното на латиница. Така, че само ,където си пишете.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/2/11 20:52

    ne e vqrno! 4etat se vsi4ki komentari!!! 6tom e 4etlivo napisano, ti sigurno ne vladee6 nikakuv 4ujd ezik 4e ti e trudno da gi 4ete6 latinitsite... togava vaob6te ne se habi, blaskai s kirilitsata si

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/2/11 23:35

    "4etlivo"-написано с "4",не ми се струва Четливо! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/2/11 14:18

    Айде да не издребняваме. Това е само форум. Всеки си драсва к'вот му е на душата.

    ОтговорИзтриване
  11. И аз споделям, че на латиница или шльокавица е неприятно и неприемливо. Щом имаш достатъчно грамотност да пишеш коментари значи можеш и да си изтеглиш кирилизатор. Не е едно и също Пенка отиде на къра от Penka otide na kura.

    ОтговорИзтриване
  12. И аз споделям, че на латиница или шльокавица е неприятно и неприемливо. Щом имаш достатъчно грамотност да пишеш коментари значи можеш и да си изтеглиш кирилизатор. Не е едно и също Пенка отиде на къра от Penka otide na kura.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.