Източните Родопи почетоха паметта на Васил Левски. Във всички общински центрове и по-големи населени места бяха поднесени венци и цветя на признателност  към делото на Апостола.
Възпоменателната церемония пред паметника на Апостола на свободата в Кърджали събра много граждани и гости на града. Присъстваха кметът инж. Хасан Азис, неговите заместници, областният управител Иванка Таушанова, ръководители на държавни и общински институции, енорийският свещеник отец Петър. Общоградското поклонение по повод 138-годишнина от гибелта на Апостола се организира от Община Кърджали и Общински комитет „В. Левски".Участваха представителни отряди на всички учебните заведения. В почетен шпалир пред Паметника на Апостола застанаха младите гвардейци.В словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис акцентира на онези послания на Левски, които имат проекция в днешното ни време.
На първо място, че освобождението и просперитета на една нация може да се случи само благодарение на общите усилия и че отечеството има нужда от достойни и честни хора, които да го водят по пътя към успеха. Подчертана бе изумителната проницателност, всеобхватност и актуалност на предсмъртните заръки на Васил Левски към народа, в които възрожденецът показва изключителния си усет за държавност, за справедливост и способност да вижда в бъдещето най-малко с един ход напред пред другите. „Нека бъдем достойни за саможертвата на великия Апостол и да имаме памет, без която не бихме успели да работим за страната си", каза още в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Тържественото поклонение завърши с минута мълчание на всички присъстващи. Пред паметника на Левски бяха поднесени много венци и цветя от държавни и общински институции, политически партии, обществени и културни организации, сдружения, учебни заведения и граждани.
Силният дъжд не попречи на жителите на село Пчеларово да отбележат с тържество 138-годишнината от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Пред паметника на най-великия българин на площада в селото се събраха представители на Община Черноочене, неправителствения сектор (Народно читалище „Иван Боюклиев" - село Пчеларово), Сдружение „Възраждане на Пчеларово" и местни жители. Присъстващите поднесоха венци и цветя. Кметът на Община Черноочене Айдън Осман произнесе слово, а ученици от СОУ „Христо Смирненски" – кратък тематичен рецитал. Панихида в памет на Дякона извърши свещеник Ангел Стаматов.


С  памет за Левски в Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий"

 Бате, кой е тоя синеок герой?

 Левски, мило братче, се нарича той….

 Така започна тържественото  отбелязване  на 138-мата  годишнина  от гибелта на великия българин   в  най- голямото   основно    училище   за     регион     Кърджали        ОУ"Св.Св. Кирил и Методий".
Под  мотото „Левски, ние и нашето съвремие…" премина рецитала изнесен от ученици от  V-ти А и Б класове. по стихове на съвременни автори, посветени  на Апостола .
Филип Стоянов от VI „Б" клас представи своята мултимедийна презентация за живота и дейността на Васил Левски, завършваща с думите:
„ Дяконе,ще можем ли ние потомците, да те погледнем в очите и да се вречем с ръка на сърцето, че ще бъдем като теб - чисти и всеотдайни?!"
Поколението, растящо в  технологичния XXI век, търси Левски в своето съвремие, Левски днес  и пожеланието е:

„….Смелостта на Левски да добиеш ти.
На смелчака, братче, всеки сторва път.
Смелите с ракети утре ще летят."


„Нека бъдем достойни за саможертвата на великия Апостол и да имаме памет, без която не бихме успели да работим за страната си", отбеляза в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/2/11 18:18

    Ex g-n.Azis pro4ut se tova e dobre nadqvame se na vseki edin balgarski praznik da presatsvate a i grada da go napravite po krasiv.Pozdravleniq na malkite po4itatelki na apostola.Nadqvam se za napred da prodaljat da po4itat vseki edin praznik.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/2/11 23:03

    Пафос,демонстрации и прах в очите на еврокомисари и кърджалийци.Апостола си почива,дали за такъв живот положил живота си народен герой...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/2/11 19:11

    имаше кърджалийци, които въпреки лошото време сведоха глави и сложиха цвете на Апостола. И понеже не са много и са почти едни и същи, всеки нов се забелязва. Едно лице правеше впечатление с неуместното си поведение. Подреден до кмета и областната даже и при поднасянето на цветята, общинският "лидер" на ГЕРБ показа, че идва на паметника за първи път, но със самочувствието на важен фактор и приличаше на селска мома на първа сгляда. Като не познаваш правилата,огледай се и застани при другите представители на политически партии. От това може да спечелиш, а от първенющината със сигурност губиш и то много.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.