Петър КАЛЧЕВ

Войната на гробарите в Кърджали, за която вчера „24 х 7 Родопи" писа, вече се пренесе в Пловдив и София. Този път ударите падат върху кърджалийската Комисия за защита на потребителите (КЗП). Това става ясно от възражение на Мария Димитрова, управител на „Ритуал" ЕООД, до  Регионалната дирекция на КЗП в Пловдив и до централата на КЗП в София.
Тя посочва, че проверката, която е извършена от звеното на КЗП в Кърджали,  е „опорочена и тенденциозна, с оглед на това, че за евентуални нарушения, извършени от „Ритуал" ЕООД, КЗП е сезирана не от физическо лице, потребител на стоки и услуги на „Ритуал" ЕООД, а от служебно лице, ръководител на стопански субект, основен конкурент на „Ритуал" ЕООД на пазара на траурни стоки и услуги, а именно – от Моника Славчева Атанасова – директор на Общинско предприятие „Обредни дейности".  
Взаимоотношенията между конкуренти се регулират от Закона за защита на конкуренцията, а не от Закона за защита на потребителите.

Самата Атанасова не прикривала факта, че на пазара ОП „Обредни дейности" и „Ритуал" ЕООД са конкурент.

Констатираните според представителите на РД на КЗП нарушения обслужват единствено конкурента, жалбоподател. Самата Атанасова не е потребител, а представлява самостоятелен стопански субект, извършващ търговска дейност в конкуренция с другите субекти на пазара, като не се ползва с привилегии по отношение разпоредбите на ЗЗП", се казва в жалбата на Мария Димитрова.
По сходен случай през м. юни 2010 г., при подадена жалба от страна на „Ритуал" ЕООД срещу извършено нарушение от Моника Атанасова и ОП „Обредни дейности" по ЗЗП за използване на принуда при предлагането на услугата „Изкопаване на гробно място", караща потребителя на услугата „Ритуал" ЕООД да заплаща и непоисканата, обявена за неправилна от КЗП по редица дела услуга „Административно обслужване на погребение", КЗП не взела отношение с довода, че търговците не са потребители и не могат да сезират КЗП.
Въпреки идентичния случай, в началото на февруари звено КЗП-Кърджали реагирало по коренно различен начин. Местният началник дори налага на частната фирма глоба за заблуждаваща реклама.
Направеният в акта сравнителен анализ е неточен, грешен. В анализа се сравняват коренно различни услуги. „Ритуал" ЕООД не произвежда услуга „Изкопаване на гробно място", а я купува от ОП „Обредни дейности", поради наличие на монопол в тази услуга. „Осигуряване изкопаване на гробно място" не е същото като „Изкопаване на гробно място", това е коренно различна услуга и може да бъде сравнявана с предлаганата от друг стопански субект, но не и с предлаганата от ОП „Обредни дейности", твърди Мария Димитрова. Същото било и с другите

монополни услуги на общинското предприятие,  като полагане на таван, ползване на ритуална зала, избор на гробно място.

Още по-фрапантно е сравняването на цените на „Извозването от дома на покойника до гробищния парк", където в акта се посочват цени, предлагани от „Ритуал" ЕООД от 50 до 60 лв., при положение, че видно от ценоразписите на „Ритуал" ЕООД, най-ниската цена е 29,70 лв. „Ритуал" ЕООД предлага и одеяла за 22,00 лв., но за най-ниска цена за „Ритуал" ЕООД е посочена цената 30,00 лв. Ценоразписът на едно частно предприятие, ново, разработващо се само от 1 година, е в непрекъсната динамика, непрекъснато се добавят стоки, но Вие избирателно избирате за удобство само отделни стоки и услуги. Питаме, защо избирателно сте избрали отделни стоки и услуги на „Ритуал" като по-високи от тези на ОП „Обредни дейности", а си „затваряте очите" за по-ниските цени на „Ритуал", като например всички фотокерамичните снимки, дървените рамки, драпирането на ковчези, всички транспортни услуги доставките на ковчези, в т.ч. осигуряването на автобуси, мраморните изделия и пр. Направихте ли сравнителен анализ на над 300 отделни стоки, артикули и услуги, които предлагат двата стопански субекта?", пита Мария Димитрова. Тя атакува и мотивите на КЗП за рекламата. 
Твърдението, че текста „винаги реални по-ниски цени на пазара на пазара на траурни стоки и услуги в гр. Кърджали" подвежда потребителя , че е „заблуждаваща нелоялна търговска практика", че е неверен и подвеждащ, е изопачено и едностранчиво, обслужващо жалбоподателя Атанасова и ОП. То показва и

прилагане на „двоен стандарт" при извършване на проверки от страна на КЗП-Кърджали,

 защото след сигнал на сина ми Красимир Димитров през м. юли 2010 г., преди проверката от 26.10.2010 г., КЗП отговаря, че в ОП „Обредни дейности" са констатирани незначителни нарушения и акт не е съставен. Сигурно „най-ниските цени" и „без търговска надценка" са по-малки нарушения на ЗЗП от „реалните по-ниски цени". Или както се казва, зависи кой чете закона и спрямо кого се прилага. В случая по-слабия и стартиращ бизнес е санкционирания, а политически по-добре сложения в гр. Кърджали стопански субект, с над 30-годишна практика, зад който стои лично Кмета на Община Кърджали, е с излъскана от КЗП, чиста репутация", твърди Димитрова. Тя недоумява, че не се констатират нарушения за съставяне на акт, а след проверката всички проблемни надписи, къде-къде по-заблуждаващите текстове на ОП „Обредни дейности" са премахнати моментално от М. Атанасова.
В подкрепа на твърденията си тя е готова да предостави на висшестоящата инстанция снимков материал за нарушенията на ОП „Обредни дейности" преди и след 2-те проверки на КЗП-Кърджали срещу ОП „Обредни дейности". Фотосите ще влязат и в съда, където войната „Общински срещу частни гробари" се пренася.
Прилагането на имуществена санкция в размер на минимум 500 лв. от страна на КЗП срещу „Ритуал" ЕООД, фирма с 2 работника и 1 управител, не е превъзпитателна мярка, а репресивна, с оглед на това, че сумата не е никак лека за плащане от фирма с 1 година практика. Трудно е да се приеме фактът, че въпреки моменталното премахване на проблемните надписи, КЗП предприема действия за налагане на имуществена санкция като единствено възможна мярка. Санкцията трябва да отговаря на извършеното деяние и да коригира нарушителя, помагайки на потребителя. С какво обаче интересът на потребителя е нарушен в случая, да не би проблемните надписи да са донесли повече работа, по-голям пазарен дял за „Ритуал". Та

делът на монополиста ОП „Обредни дейности" в Кърджали е над 60-70% и не е променен към днешна дата.

Кой има интерес този дял да е толкова голям? Самата Атанасова, но не и потребителя.
Конкретния случай е пример за вземане на страна на общинския, бюджетирания стопански субект, на монополиста и е признание за нежелание от страна на КЗП конкуренцията в траурния сектор в гр. Кърджали да се случи", се казва в жалбата на Мария Димитрова.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/2/11 14:54

    От време оно се знае-гарван гарвану око не вади.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/2/11 15:01

    Дано да не умре някой тия дни,че докато фирмите воюват няма да има кой да извърши траурния ритуал.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/2/11 20:03

    Без конкуренция няма развитие, но ако може БЕЗ КАЛ И ПОМИЯ.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/2/11 22:38

    Няма ли един разумен човек край тая Моника да й обясни, че с тази изцепка освен безплатна реклама на агенция "Ритуал" нищо друго не направи!
    Много жалко, че общинско предприятие е попаднало в ръцете на една жена, която като не става за друго прави само скандали! А къде е общинското ръководство, не е ли собственик на предприятието и не се ли страхува, че му лепват петно! Ей, хора-идват избори!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/2/11 14:04

    Колко долно, колко грозно хвърляте своята помия не само върху директорката на общинското предприятие, а и върху една институция...просто нямам думи за поведението на Ритуал.
    Не се прави така бизнес - помнете това.
    Ползвала съм услугите на обредния дом, доволна съм страшно много!Препоръчвам ги на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/2/11 19:36

    Именно защото е директор на общинско предприятие и представлява една институция е хубаво да се замисли за поведението си през последните дни по форумите, а ако тя не може да си даде оценка на поведението нека г-н Хасан Азис да го направи. Преди да я направят член на ДПС хубаво беше да я пратят в едно от техните училища за политици, щяха да си спестят срама от излагането и. А що се отнася да „качество на услугата” нека хората да преценят сами…

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/2/11 08:46

    Ето отново помия.Вие друго правите ли в ритуал?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.