- Туристи бият тревога: Върнахме се с обриви от скалния град! 

- Ще пратя екип за ръчно третиране на масивите, обеща шефът на Горската дирекция в Кърджали инж. Тодор Зангочев

 

Петър КАЛЧЕВ

 

Гъсеници унищожават горите в района на скалния тракийски град Перперикон, алармираха туристи. Става въпрос за боровата процесионка, която е най-разпространеният насекомен вредител в иглолистните гори.

„Картината е тревожна. Тези дни бяхме с приятели на Перперикон и околните села. Ако не се вземат мерки, гората ще изчезне. Гъсеницата изяжда всичко. Повечето дървета са нападнати, целите са в топки паяжина. Изсъхва зелената гора и тя на места вече е кафява, като след пожар", разказаха в редакцията на „Родопи voice" туристите. Някои от тях твърдят, че получили алергии и се наложило да се откажат от прехода в района."Върнахме се с обриви", твърдят те.

Нападението на инсектите личи далеч от историческото място, непосредствено след излизане от Кърджали - в гората между селата Седловина и Широко поле.

„Ще изпратя група на посочените места. Пръскането с препарати е в началото на септември, а сега, при появата на вредителите, засегнатите площи се обработват механично", заяви пред наш репортер инж. Тодор Зангочев, директор на РУГ-Кърджали

Боровата процесионка е най-разпространеният листояден насекомен вредител по боровите култури у нас, като засегнати горски масиви има на много места в областите Смолян и Кърджали. Нападението от борова процесионка е драматично, целите дървета са обвити в пашкули.
Най-ефикасният метод за регулиране на степента на нападенията си остава провеждане на авиоборба. За есента на 2011 година се предвиждала авиохимична борба в десетки хиляди декари на територията на двете области. Пръскането тогава ще стане с вертолет, оборудван с ULV система. Препаратът, който ще се използва е димилин.

 

Снимка: Генади Иванов, "24х7 Родопи"


 

Изрязват и изгарят клонише с пашкули

 

Механична борба с боровата процесионка е трудна. При нея клоните с пашкули се изрязват и изгарят, а тези, които са по-високо, се прострелват със сачми.

Най-голямото нападение на горите от боровата процесионка било преди десет години. Дърветата с напълно изядени от гъсениците листа се възстановявали.



-----------------------------------------------------------------
100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти Tempobet.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/4/11 22:37

    Точно пък на Перперикон няма борови гори, но там където ги има, наистина са обвити в бели паяжини като булки.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/11 13:46

    Blagodaria Vi za vnimaniet, saddeistvieto i elektronia materilal.


    "8/4/11 22:37" - Nestava vapros za Perperikon! Tam bestui nqma gora blagodarenie na Ovcharov -pustin!... Qvno ne poznavate regiana dobre tvardite che nqma iglolistna gora?! Dolinata na perperikon na Qugoiztok ima oglolistna gora nad mikroqzovira, na qgozapad kam s.Boliartci ima iglolistna gora. posoka iztok -sever sreshtu poerperikon e smesena gora iglolistna i shirokolistna. A konkretno posochenoto mqsto pokrai shirokopole (sled OCK) napalno e iglolistna gora kadeto e nai-mnogo zastrashen ot gasenici. Qvno ne poznavate dosta dobre rodnia si krai?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/4/11 18:21

    kade ste videli turist ?vie mnogo si izmislqte be hora, to nema daje i ptici tam, samo karleji, gasenici, va6ki.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.