Едва ли някога англичаните Лий Маундър и Мели Кобън са си представяли дори насън, че ще посрещнат старините си в световно неизвестното родопско селце Любино. Като по-заможни хора, имали възможността да пътуват къде ли не. Така преди четири години попаднали в село Любино, Ардинско. Без да се двоумят, купили къща с огромен двор. Направили й основен ремонт. Идвали само за по месец. И най-странното – от новия им имот не липсвала дори една керемидка. А били чували, че българите са крадливо племе. Да, ама не – тук живеят родопчани, замесени с "тестото" на честта.

Какво е провокирало "наборите" да напуснат великото Кралство?


"Красивата природа, чистият въздух, кристалната вода и неповторимото съседство с хора, макар и от друга религия. Родопа е най-красивото място на света! Приятно ни е всяка сутрин да виждаме изгрева на слънцето, а вечер – залеза му. Да слушаме песните на птичките", поетично обяснява пред родопския кореспондент на "Над 55" Лий Маундър. И допълва, че преди да се заселят тук, живеели в малко селце на около 70 км от Лондон. "Почти всеки ден обаче вали дъжд, забравихме вида на слънцето, а в Любино всичко е като в приказките", не може да се нарадва на избора си ябанджията.
"Момата-англичанка", естествено, ще бъде домакиня в "джендема", но нали тертипът тук е доста по-различен от британския?! Първа кулинарна "помощ" получила от комшийката Сабрие (80 г.), която я въвела в тайните на родопската кухня.

Днес Мели Кобън върти къпана баница и тутманици, прави мекици и подквасва млякото почти като съседката си


"За последния Курбан байрам с "баба" направихме баклава. А бе, пръстите да си оближеш!", хвали се на сносен български, който вече поназнайва, чуждоземката.
Все пак глава на семейството е Лий, макар да живее без предбрачен договор с половинката си. Два пъти в седмицата новият стопанин яхва високопроходимия си джип и отпрашва към Кърджали за продукти. Иначе е компютърен специалист и чрез лаптопа си върти бизнеса си в Англия. Остава му време и да обикаля близките до Любино кории за диворастящи гъби. И да сади дръвчета, да живее с пролетни мечти за бахчи с доматки, краставици, тиквички, пиперец, лучец и други благинки.

Маундър и Кобън не могат да се нахвалят от местните

Кметският наместник Садкъ Ахмед, примерно, им осигурил дърва за зимата. А 76-годишният дядо Али Алиев пък ги нацепил перфектно. По всяко време на денонощието, не дай си боже, да почукат на комшийска врата, всички се юрват да им помагат презглава. Нещо, което едва ли се е случвало и през епохата на великия крал Артур…


-----------------------------------------------------------------
100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти. Tempobet.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/11/11 09:07

    браво ама ако ние отидем в англия дяли така ще се втурват да ни помагат ние по между си ще се изядем

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/11 09:55

    Добре са се ориентирали англичаните, сега ще си живеят спокойно с техните пенсии по нашите географски ширини.Дано да привлекат и свои приятели и роднини тук и да населяват селата ни отколкото мангалите да се настаняват където им падне.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/1/13 21:39

    Селото наистина е прекрасно. Къщата на английската двойка се предлага на гости - за жалост я посещават само англичани и една от причините вероятно е високата и цена! На мен не ми харесва, че едно красиво българско село е на път да бъде окупирано от английски туристи и на практика да стане недостъпно за българи...цените са високи и за 5 звезди на морето в средата на лятото, а условията са като за средностатистическа родопска къща! Не знам как са се сдобили с 4 звезди...и изобщо не ме вълнува че са от английското кралство - тука е Балкански полуостров и стандарта е друг! 75 лв нощувка на човек!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.