Иззетите 264 123 лева и 51 000 долара били със съмнителен произход, твърди разследващият полицай

 

 Иззетата внушителна сума в различна валута от известен кърджалийски бизнесмен няма да му бъде върната. 264 123 лева, 51 000 щатски долара и 500 евро ще останат на разположение на полицията докато се изясни техният произход.

Това реши съдът в Кърджали след като разгледа жалбата от Ю. С. Ю.

Както вече съобщихме, на 4 ноември с протокол за претърсване и изземване от лек автомобил марка „АУДИ" А4, ползван от Е. Е. И., са иззети парични суми в различна валута – 146 853 лева, 500 евро и 51 000 щатски долара. На 5 ноември с протокол за претърсване и изземване от лек автомобил марка „БМВ" с рег. № К , собственост на С. Ю. Ю. е иззета парична сума в размер на 117 270 лева.

Акцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура, като за постановлението й се основава на писмени доказателства, събрани от полицията.

Ще припомним, че по време на спецоперация за блокиране и изземване на капиталите на кърджалийски сводник, чиито

 

20 проститутки рекламират услугите си от витрините в Холандия,

 

спецполицаи се натъкнаха на парични средства с неизяснен произход в база на собственик на обменни бюра, който търгува и със злато.

  Ю. С. Ю. е подал жалба в съда против Постановление от 18.11.2011 г. на Окръжна прокуратура – Кърджали по досъдебно производство (ДП)  № 174/2011 г. по описа на Областна дирекция на МВР. Твърди,че постановлението е незаконосъобразно, постановено е при противоречие между установената фактическа обстановка и материалноправните изводи за наличие на състав на престъпление от общ характер. Фактите по делото се основавали на писмени доказателства, представени по ДП № 174/2011 г. на ОДМВР-Кърджали за извършено престъпление по чл.252 от НК.

Става дума за член от Наказателния кодекс, в който се казва, че „който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, както и платежни услуги, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца".

Иззети били парични суми, собственост на едноличен търговец, които представляват оборотни средства , формирани от пряка търговска дейност, свързана с обмяна на валута. Представени били извлечения от регистър за извършените сделки за периода от 1 октомври до 5 ноември 2011 г.

 

от обменно бюро в гр.Кърджали, на улица „Републиканска".

 

Представени в съда са: извлечение от регистър за началните и крайни салда за всеки ден, от които се установява движението на паричните средства; два договора за банков кредит за 200 000 лева и за 150 000 лева; трудови договори на лицата, от които са иззети процесните парични суми, че са служители на фирмата; от Министерството на финансите удостоверения за вписване на обменни бюра. Тези доказателства и гласните доказателства установявали законната дейност на едноличния търговец, отчетността на паричните средства и законния им произход. До момента разследването не съдържало данни за извършено от едноличния търговец или от служител на фирмата престъпление по чл.252,ал.1 от НК, както и за каквото и да било престъпление от общ характер, твърди жалбоподателят.

 

„Тези обстоятелства били достатъчни за обосноваване незаконосъобразния характер на действията на полицията,

 

свързани с изземване на парични средства от двамата служители на едноличния търговец, които били със съпровождащи документи и били свързани с основната дейност на фирмата. Държането на тази значителна сума и извеждането й от оборотните средства на фирмата затруднява търговската дейност и води до натрупване на значителни имуществени вреди, пропуснати ползи и невъзможност търговеца да обслужва банковите кредити", твърди Ю. С. Ю.

Преди да се обърне към съда за връщане на веществените доказателства, бизнесменът направил два дни след акцията искане до прокуратурата да получи обратно иззетата сума, но не последвал отговор.

На 11 ноември адвокати от Кърджали и Варна отново поискали връщане на иззетата сума по досъдебното производство. Съображенията са, че иззетите суми са със съпровождащи документи, доказващи законния им произход и движението им, че от представените извлечения от началните и крайни салда за всеки ден, договори за банков кредит-овърдрафт и ипотечен кредит, трудови договори и счетоводен баланс за м. октомври 2011 г. не се установявали данни за извършено престъпление от общ характер както на търговеца , така и на негови служители. Паричните суми били свързани с основната търговска дейност на фирмата и държането им като веществени доказателства от разследващия орган води до натрупване на значителни вреди и пропуснати ползи, поради което молят прокурора да постанови връщането им.
Основният мотив на отказа на Окръжна прокуратура да върне веществените доказателства по досъдебното производство е, че

 

иззетите парични суми като веществени доказателства се пазят докато завърши наказателното производство.

 

Връщането им е изключение от общия принцип и се допуска само, ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение. Разследването било в начален стадий и връщането на веществените доказателства би довело до затруднения при разкриване на обективната истина, по делото съществували противоречиви данни относно произхода и собствеността на паричните средства. В този смисъл било и становището на разследващия полицай.
Окръжния съд намира жалбата за неоснователна. От материалите по делото се установява, че досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по чл.252,ал.1 от НК. Установява се, че по надлежния ред са иззети парични суми в значителен размер. Фактите относно собствеността на паричните суми и законния им произход са предмет на разследване по висящо досъдебно производство. Освен това, постановено е извършване на данъчна проверка със становище да прерасне в данъчна ревизия на фирмата на Ю. С. Ю. От писмо изх.№ 13-00-8/17.11.2011 г. на НАП се установява, че при извършена данъчна проверка са установени нарушения на едноличния търговец, констатирани са несъответствия на намерената касова наличност и тази по документи и в тази връзка предстои административно производство.
„При тези данни следва извода, че при неприключило досъдебно производство, данни за административно производство пред НАП и предстоящо

 

извършване на последващи процесуални действия относно разкриване на обективната истина по делото,

 

с оглед изясняване произхода на иззетите веществени доказателства, е недопустимо връщането им.Това следва да стане с постановяване на присъда, с прекратяване на наказателното производство или с приключване на административното производство", гласят съображенията на съда, който оставил без уважение жалбата и потвърдил постановлението на прокуратурата.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/12/11 19:12

    ......дай те ми парите......трябва да купя нещо на жена си......че ще ме изгони от вкъщи:(((

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/12/11 19:23

    PO4NA LISTOPAD I V KARCALI,BRAVO NA SIDA SAMO TAKA,POLICIATA DA SI OTVARIA O4ITE NA 4ETIRI,4E DA NE IZ4EZNE I TOI SAMIA SEGA!NE SAMO KONFISKUVANITE PARI DA NE IM VARNAT,A I VSICHKO OSTANALO DA PROSLEDYAT

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/12/11 21:23

    нещастници понеже никога не сте виждали толкова пари на едно место затова плюете а тези от прокуратурата се чудят как да си ги разделят точно заради тез неща сме в гъза на европа подкупни ченгета и прокурори а съда им се връзва със измислени доказателства това е деиствителността

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/12/11 21:29

    за тез отгоре скоро мечката и във вашите обори ще влезе тъпанари полицеиски кефите се че няма какво да ядете ама тук сте първи да го т м ви

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/12/11 22:29

    Naistina-prodajni hora,prodajna dyrjava!Nali tva iskahte,ami kupuvaite sega de,kakvo se oplakvate?Vseki znae kak 6e svyrshi taya rabota,she ima da se biete po mejdu si...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/12/11 01:16

    NA YUKSEL BEZTUI MU E BYALA KOSATA,SEGA 6E OSTANE HEPTEN BEZ KOSA,AKO MU OSTANAT PARI IZLI6NI KATO NAHRANI A4OVETE,MOJE I DA SI PRESADI NIAKOI DRUG KOSAM NA GLAVATA

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/12/11 01:56

    дайте и,дайте и вече нещо успокоително на тази медуза Горгона-Анифето,че не стига,че вече се е отровила от собственната си злоба,а и неграмотна отгоре на всичко,а ние кои сме,разбирасе-нещастници и завистници.Пази Боже сляпо да прогледне.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/12/11 02:32

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/12/11 09:25

    По принцип да,прокуратурата наистина КРАДЕ пари.. Знам един случай,преди десетина години,когато .......... и нгови авери (сьдии,адвокати и т.н.) ,си разделиха 100 000 (сто хиляди) ЛЕВА!!! Там бяха замесени - полиция-следоватвли и сьдийка(.........),... Разделиха си паричките ,и това е,но... 100 000 ХИЛЯДИ ЛЕВА !?!?!?!?!? Мислите ли че човека от когото са ги ОТКРАДНАЛИ ,ще си затвори очите и ще забрави за парите!?!...май не... Ако някой от вьпросните чете това НЕЩО,може би си спомня момента когато са си разделяли откраднатото,мислейки си че всичко е свьршило още тогава,но... Каквото посееш това ще жьнеш .

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/12/11 14:48

    STE IMA SEGA DA PIRUVATE VSICHKI GÖTVERENI,NYAMA DA SE OPRAVI TAZI DYRLJAVA NYAMA.BUTAITE GI VSI4KITE PO MESTATA IM-V ZATVORITE,KRAINO VREME E DA SE 4ISTYAT BOKLUCITE V TOZI GRAD!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/12/11 19:25

    14.48 TITAN ima nujda ot rabotnici viri da backas tam

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен15/12/11 20:07

    ne yuksel,a jena mu anife i snahata(stigankata) te dvete sa za slivenskiya zatvor dvete hieni.......i k....vi

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен15/12/11 21:48

    kym 21:23 v momenta nai-golemite ne6astnici ste VIE!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен15/12/11 22:19

    ami kato ostanite s goli zadnici bez ga6i,za TITAN 6e si me4taete,ama poneje ima bezrabotica goliama moje na pyrvo vreme samo jenite vi da gi nazna4at,ednata osobenno 6e e sred rodninite si

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/12/11 23:08

    do 19:25 kak byrzo nau4i dali TITAN ima nujda ot rabotnici a?Mai ti se gotvi6 otsega ve4e za tam?
    do 21:23 i 21:29 taka pishat ot4ayanite istericii koito nyamat obnoski,otkyde da imate zatova se iziskava akyl,no toi poneje ne se prodava,kakvo pravite-obijdate.Tam kydeto ne vi stiga silata- hapite,na tova gi u4at decata po selata i vie ste na tova nau4eni!Po-dobre e da se poukrotite,da ne vi prezirat horata pove4e otkolkoto go pravyat.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/12/11 03:13

    Мдаааааааа,много се вълнуваше това СВЯТО семейство за репутацията си,толкова много,че даже не забелязваха какво правят и какво говорят,ето,че дойде време да не само да покажат,а да раскажат и те с какво и откъде,аджиба,располагат.Щом не си от тях,си- нещастник и завистник,защото цял живот са се стремили да бъдат нещо повече,отколкото елементарни селяни.Та,мисълта ми беше следната,когато пак няма да има какво да ям-ще дойда в това СВЯТО семейство,извинявай,гордост,за да се убедя,че не съм прав.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/12/11 22:26

    vsicki viye tuka deto komentirate ot zavish ,piyite nay razlicni gluposti poveceto ot vas nepoznavat poctenoto semeystvo ,, zavista e golam grqh "

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/12/11 19:41

    )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))към 22.26,първо се научи да пишеш грамотно и на бг,щом си в бг сайт,второ,почтеност-не е шапка -нито ще я купиш,нито ще я свалиш,тя е в кръвта.А на теб колко ли ти плаща почтеното семейство,понеже при тях има култ към пари,за да им адвокатстваш...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен19/12/11 07:31

    daa,mnogo pochteni vidiahme snahichkata kak pozira po haskovskite diskoteki (lapnala sreden prist v usta)siurno obica da si polapva,a moje bi taka svalya haskovskite mafioti

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/12/11 13:06

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.