Малко под 12%  (3798) от децата с  издадени читателски карти  посещават детските отдели на регионалните библиотеки у нас.  Това показва изследването "Деца за библиотеките, библиотеки за децата" на сайта за книги "Аз чета", пише „Дневник"
Според резултатите от проучването броят на читателските карти, издадени за детските отдели във всички библиотеки между 1 юли 2010 и 30 юни 2011 година, е 32 349. А средно за отдел са издадени по 1198 читателски карти.

 

Колко и къде четат децата 
Данните сочат, че има големи разлики в броя на малките читатели в отделните градове. Най-много читателски карти са издадени в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" гр. Варна - 5000 броя, което е почти двойно повече от издадените карти в Пловдив (Народна библиотека "Иван Вазов") - 2725 броя.
Разликата със Столичната библиотека е почти десет пъти – едва 530 карти.
С най-много реални посещения месечно се гордее сливенската библиотека (средно 600), докато градове като София (15), Кърджали (20) и Стара Загора (15) остават на последните места. В Смолян са 30.

Книги има за всички

Най-голям избор от заглавия имат децата във Варна - над 200 000 библиотечни единици чакат на рафтовете да бъдат заети. В Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково книгите са 178 182.
Това са и двете единствени регионални библиотеки, които разполагат с над 100 000 книги в своите детски отдели. Най-малък е броят на книгите в библиотеката в Разград – едва 22 634. В Кърджали книгите са 34 245, в Смолян – 33 996.

С учителката за ръка
Всички библиотеки освен тази в Кърджали имат изградени и действащи партньорства с училищата в съответните градове.  Над 40% от анкетираните библиотекари посочват  именно учител или училище като фактор, който е провокирал първото посещение на детето в детския отдел на библиотеката.
 "Тези данни са до голяма степен логични и очаквани с оглед на ролята, която имат училищата и учителите във възпитаването на любов към книгата и читателските навици у децата", анализират още авторите на изследването.

Около 33% от невръстните читатели пък прекрачват за първи път прага на  библиотека, подтикнати от своите родители или роднини.  Има и такива (19%), които проявяват интерес към детските отдели на регионалните библиотеки по своя собствена инициатива.

Условията за деца със специални нужди не са достатъчни
Силно проблемна зона се е оказала възможността за работа с деца със специфични нужди.
"От една страна, само в 13 от библиотеките (41%) има изградени физически условия за работа с деца със специфични нужди (трудноподвижни, незрящи, деца с аутизъм и други). От друга - данните за служителите, обучени да работят с тези деца, са още по-тревожени - едва 11% от библиотеките (в Сливен, Габрово и Велико Търново)", гласят констатациите на проучването.
 Въпреки липсата на достатъчно физически условия и специално обучен персонал в библиотеките се провеждат инициативи или се работи активно за осигуряване на възможности за адекватно ползване на ресурсите - безплатно издаване на читателски карти, изнесена читалня в дом за медико-социални грижи, партньорство със социални институции.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/3/12 09:36

    Това е нормално. Книгите ги четат само хората на средна и над средна възраст. А вестниците ги четат само пенсионери. Има Интернет.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.