Собственикът на "Горубсо"-Мадан и ОЦК-Кърджали  Валентин Захариев е преследван от държавата за неизпълнение на приватизационния договор за сделката с "Кремиковци" през 1999 година, пише Блиц. Тогава чрез фирмата "Дару металс" той купи гордостта на социалистическата промишленост за ...1 лев срещу ангажимент да плати дългове за близо 500 милиона лева и да реализира инвестиции за още 400 милиона. За шест години управление частично погаси някои задължения на комбината, но не осигури никакъв инвестиционен ресурс. По-късно собствеността бе прехвърлена на "Финметалс".
 През 2010 г. Захариев беше осъден да плати неустойка в размер на 40 милиона лева заради неизпълнението на инвестиционна програма за 2002 г. Държавата обаче продължава да си търси от него и 400-те милиона лева, които той пое да инвестира като ангажимент още при купуването на Кремиковци през 1999 г.

Делата се водят от Агенцията за следприватизационен контрол и текат много мудно

заради тежките юридически процедури. Захариев е наел професионален юридически екип, който се бори със зъби и нокти за интересите му.
Предприемачът обаче дължал още близо 200 милиона лева на руска групировка, която му е помогнала да финансира част от покупките си в последните години. Според хора от бизнес средите става въпрос за голяма компания, в която освен руски има и чеченски капитали. Парите са били дадени преди 6 години на Захариев, за да купи различни предприятия и да изгради солидна империя от мини и металургични заводи.
 Захариев получава 250 милиона долара при продажбата на "Кремиковци" през 2005 г. на индиеца Прамод Митал. Вкарва своите и чуждите пари в оборот за реализацията на новия проект. Нещата вървят добре до 2009 г. Тогава заради световната криза предприятията му натрупват загуби и дългове. Той успява частично да погаси текущите си задължения, но не може да връща големите заеми, които са му дадени. Така крета близо три години, за да се стигне до сегашната ситуация, при която - въпреки благоприятната конюнктура на пазара - фирмите му са в колапс.

Руско-чеченските му партньори поискали да започне по-енергично да си плаща дълговете!

В последните седмици част от предприятията на Захариев са заляти от стачкуващи работници. Той дължи заплати за няколко месеца. Вече стана ясно, че не само "Горубсо"-Мадан и Оловно-цинковият комбинат (ОЦК) в Кърджали, но и пловдивският "Финтехмаш" дължи заплати на работниците. В края на м.г. задълженията са били 240 000 лева. До 2003 г. предприятието на "Кукленско шосе" 11 бе известно като завод "Антон Иванов". След това бе закупено от "Интертръст Холдинг" АД, което е собственост на фамилията Захариеви и в чиито борд участва бившият военен министър Бойко Ноев. Десет процента в него все още са на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Заводът произвежда инструментална екипировка и машини за селското стопанство.
До голяма степен бъдещето на две от компаниите на Захариев - ОЦК в Кърджали и "Горубсо"-Мадан - зависи от това дали собственикът ще успее да изплати близо 1,6 млн. лв. стари дългове към работниците и към местното електроразпределително предприятие. След повече от седмица протести и след намесата на двама министри мажоритарният собственик на дружествата - "Интертръст холдинг", обеща да намери пари и да преведе близо две трети от дължимите стари заплати тази седмица.

"Примирието" обаче не се възприема с голям оптимизъм от синдикатите,

които заявиха, че работата в предприятията няма да бъде възобновена, докато не бъде платен "и последният лев" от предвиденото в споразумението!
За да влязат работниците в мините, компанията трябва да плати и висящите си сметки за ток. Миналата седмица Е.ОН въведе график на частично електрозахранване на "Горубсо"-Мадан заради дълг, който по неофициални данни е 150 000 лева. Главната инспекция по труда пък затвори двата рудника, докато се нормализира подаването на ток и бъдат изпълнени предписанията за трудова безопасност, които включват и подновяване на екипировката на миньорите.
 Междувременно стана ясно, че предприятието вече е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения за близо 90 000 лв. Компанията трябва да издължи концесионните си плащания за цялата 2011 г. за находище "Петровица" и за второто полугодие за рудник "Крушев дол". В противен случай икономическото министерство планира да предложи на Министерския съвет да отнеме двете концесии. Това всъщност е и едно от исканията на протестиращите миньори.

Общо 720 000 лв. трябва да бъдат преведени по картите на работниците в ОЦК-Кърджали,

съгласно постигнатото миналата седмица споразумение. Сумата представлява 60% от дължимите до януари заплати, които според синдикатите са 1,2 млн. лв. Останалите 40% трябва да бъдат погасени до три месеца.
Дори и да се намерят пари за всички тези плащания обаче, едва ли с това ще приключат проблемите в ОЦК и "Горубсо"-Мадан. Неплатените заплати са едва малка част от дълговете на компаниите на Валентин Захариев. Според официална информация само добивното предприятие дължи около 8,7 млн. лв. за осигуровки и данъци. Експертите коментират, че е непонятно как в благоприятната конюнктура в момента дружествата на Захариев са на загуба. Най-вероятната причина за проблемите е тежкото дългово бреме, което може да стане причина един от строителите на съвременния български капитализъм да се скрие в Швейцария, където банковите му сметки хич не са намалели!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/3/12 21:59

    Ами тогава вие дето ни изтровихте ,какви пари очаквате бе

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/3/12 07:04

    Интересно....Един месец неполучават заплати,втори също и т.н....а стоят в завода. Ами мили съграждани вие сте си виновни .....Най-добре е този завод а бъде сринат със земята за доброто на нашите деца и внуци. Стига сме мислили че няколко човека ще останат баз работа.Колко са безработните в К-ли?????С 150 или 250 души ли трябва да се съобразява целият град???? Тези господа металурзи мислят ли за децата ни и за нас ????Да ликвидират този скапан завод и толкоз....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/3/12 08:38

    Искам да ви кажа две неща:
    1. Не трябва да се делиме-защото толкова време се делиме на сини, червени, зелени, жълти(по партийна или спортна симпатия), на софиянци, хасковлии, кърджалийци, на работещи в ОЦК или другаде и на неработещи там, изобщо по всякакъв признак, за който можем да се сетим. Резултатът от това делене е бедна и слаба държава, с неграмотни управляващи и нещастен народ. За това младите, докато живота не ги е изкривил бягат в чужбина и не искат да се връщат.
    2. Ако за чеченците е вярно, скоро ще има циганско печено. ХА, ХА, ХА!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/3/12 09:59

    08:38
    съгласен съм с теб, че не трябва да се делим, но когато едни искат чист въздух, а другите мълчат...това какво е: Делене или не? Не може да мислиш само за себе си и после да искаш да те подкрепят!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/3/12 13:44

    Пичове за какъв въздух говорите предприятието не работи от декември я слезте на земята стига глупости държавата ни е поп-фолк това е ясно но не приказвайте глупости за въздуха защото е имало завишения и миналата седмица така че трябва да се намалят колите като ви се диша чист въздух

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/3/12 14:14

    Ето ви още едно потвърждение на поговорката "За кокошка няма прошка, за милион - няма закон". Ако някой дребен работодател беше направил само една стотна от нарушенията направени от Захариев, до сега държавните институции щяха да му разплачат майката на този дребен нарушител. Но за голямо съжаление, с този те се церемонят и не му отнемат концесията. И още нещо - Този или много яко е сгазил лука, или е голяма лисица. Ще поживеем, и ще видим!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/3/12 14:39

    До 07:04 Господата металурзи също имат деца и господата металурзи също не искат да бъдат тровени децата им.Когато държавата ти е извила ръцете и ти оставя нищожни възможности се принуждаваш да работиш в този мизерен завод за парчето хляб,защото господата металурзи ако напуснат ти ли 07:04 ще храниш децата им????????
    Обърни се към Екоминистерството,ако имаш някакви възражения,а не плюй тук хората!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/3/12 14:42

    Uvajaemi sinarodnitsi,s bolka na sirtse iskam da spodelya che sijalyavam za rabotnitsite koito shte ostanat bez rabota ako se zakrie zavoda,no spored man tova e nay pravilnoto reshenie.Tozi zavod ot dilgi godini osven da trovi grada za nishto ne stava.Kolite ne sa tolkova golyam problem za zamirsyavaneto na vizduha,zashtoto jiveya v grad kideto na den vlizat tolkova koli kolkoto e tsyaloto naselenie na Bulgaria i vizduha e po chist ot Kardzhali.Nie sme otdavna natroveni ot zavoda,pochti na vsichi koito sme jiveli v grada ima seriozni bolesti,zibite ni na pochti vsichki sa okapali.Tova e vsichko ot zavoda.Nie sme se prejalili,no v imeto na detsata ni,da jiveyat zdravoslovno i dishat pone chist vizduh,bez tuy nyama rabota i pari za hrana dostatichno.To pone chist vizduh da ima.A shto se otnasya do zahariev ne e moya rabota da komentiram,no mnenieto mi e "KOY KAKVOTO DROBIL,TOVA DA SIRBA".Za po dobro bideste na detsata ni neka ima chist vizduh.Blagodarya vi.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/3/12 16:45

    браво 12:42 ето това е умна приказка

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/3/12 17:22

    София. „Надежда“ най-прашна, Рожен най-чист, е акцент в утрешния брой на вестник „Телеграф”. Жк „Надежда“ и бул. „Ал. Стамболийски“ са местата с най-мръсен въздух в България. Най-бистър пък е въздухът на връх Рожен, на Юндола, витошкото Копито и Витиня. Това обясниха за „Телеграф“ от изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството. Най-якото замърсяване е от фини прахови частици, които се генерират от автомобилите, градския транспорт, строителството, отоплението с твърдо гориво през зимата и опесъчаването на пътищата.
    Източник: В-к "Телеграф"
    Та, питам ви аз, имат ли в кв. Надежда в СОфия ОЦК???

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/3/12 17:45

    да се леквидира завода. това е спасението за градани.а виновните за тази патова ситуация на съд...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/3/12 18:49

    17:22 какво и обесняваш на тези тъпаци...
    те си знаят едно и също, завода е виновен,
    а че е давал на доста семейства препитание,години наред -
    това не се вижда, че полувината град съшествува
    благодарение на ОЦК това не се вижда....
    сега и да сринете завода трябва се изсели града,
    защото доста време трябва да мине за да се разгради замърсената земя...
    това не е спасението...
    и стига сте плюли работниците, те имат най - малко вина за замърсяването на града

    ОтговорИзтриване
  13. Христо Иванов18/3/12 19:29

    Ех малоумници,сега като не работи завода с работниците ли ще се заяждате,на техен гръб ли ще трупате имидж?Защо не изнасяте сега данни от станцията в Ст.кладенец,за да има наистина сравняемост с това, което беше по време на работа на оловно производство.Абе църволанковци що се не върнете в дупките, откъдето сте изпълзяли.Много сте жалки във вашия рев,защото не сте дишали въздуха преди 10 години и пак оцеляхме.Никога до сега не е бил по-чист.Само един пришълец от съседните села и паланки ще говори така за работниците от ОЦК,защото от местното население няма незасегнато семейство от действията на изрода Захариев.И мили цървуланковци,веднъж завинаги проумейте,че благодарение на този завод Кърджали е това,което е сега.И благодарение на селските му управници е на този хал.Да се защитават само интересите на новоизлюпените набедени ДПС бизнесмени,изпирачи на мръсни пари.Затова няма работа за хората,особенно за младите невладеещи турски език.Затова,че управата на града позволи да се закупи ОЦК без нито едно условие за подобряване екологичните му проблеми,че от 2006г. не се опита да спре нито веднъж работата на замърсителя.При толкоз чести,да не кажем всекидневни замърсявания,къде бяха господа управляващи на Кърджали?Но не се освениха да си поискат процента от разрешителното за строеж на нов оловен завод.Сега работниците виновни,сякаш те не живеят тук и техните деца не дишат същия въздух,който дишат и другите.Те не по-малко от вас искат и това което искате и вие.И като напуснат завода,вие ли цървуланковци ще им намерите работа,или тези които им обещаваха през есента,вие ли ще им изплатите мизерните заплати.Затова не им копайте гроба ,а ако не можете да им помогнете,замълчете и си запазете наставленията.В момента те се нуждаят поне от вашата морална подкрепа,а за бъдещето на завода народа го е казал "парен каша духа" ,или онази приказка "мъжко дупе веднъж се .... ".

    ОтговорИзтриване
  14. Гадски18/3/12 22:01

    Край закриваме завода
    Един достоен човек като не му оценят труда става и си напуска , а тези некадърници понеже не става нищо от тях са стояли на работа ,краднали са нещо от завода ,продадът го и си изкарат някяква паричка и са си стояли и си кротуват
    Тровили са града ,те са за не ми се казва за къде
    Браво Захариев ,мачкай ги

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/3/12 23:10

    Христо Иванов- БРАВО!!!Още един човек, който мисли като мен!Защо сега майките не коментират какви са данните от ИС в Студен кладенец за месеците декември, януари, февруари? Дайте ги бе...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/3/12 10:57

    Ето последното обгазяване:
    Справка за превишенията за периода от 04/02/2012 до 19/03/2012
    Станция: КЪРДЖАЛИ АС
    Показател: SO2 (ug/m3)
    Дата Час Станция Показател Единица Измерена
    стойност ПДК Пъти
    превишение Норма
    Справката не съдържа данни.

    ОТ СПРАВКА Е ВИДНО, ЧЕ В ПЕРИОДА 03/02/2012 до 19/03/2012 НЯМА ПРЕВИШЕНИЯ НА СЕРЕН ДИОКСИД!!! Колкото и да искате някой друг да е замърсителя няма как да се случи. И защото съм коректен в следващия пост ще кача замърсяванията до тази дата.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен19/3/12 11:00

    Чети Гледай Добре И Спри да Пишеш Глупости!!!
    Справка за превишенията за периода от 01/01/2012 до 14/02/2012
    Станция: КЪРДЖАЛИ АС
    Показател: SO2 (ug/m3)
    Дата Час Станция Показател Единица Измерена
    стойност ПДК Пъти
    превишение Норма
    21/01/2012 23:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 413.253 350.000 1.2 Норма за опазване на човешкото здраве
    01/02/2012 11:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 482.741 350.000 1.4 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 02:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 377.370 350.000 1.1 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 14:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 374.731 350.000 1.1 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 18:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 446.447 350.000 1.3 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 19:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 419.042 350.000 1.2 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 24:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 593.620 350.000 1.7 Норма за опазване на човешкото здраве
    02/02/2012 24:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 593.620 500.000 1.2 Праг за предупреждаване на населението (алармен праг)
    03/02/2012 13:00 КЪРДЖАЛИ АС Sulphur dioxide - SO2 ug/m3 429.371 350.000 1.2 Норма за опазване на човешкото здраве

    ЗА ТЕЗИ КОЙТО СА ЗАБРАВИ, НАПОМНЯМ, ЧЕ НА 21 ЯНУАРИ СЛЕД ЛИЧНИ ОБИДИ КЪМ РАБОТНИЦИТЕ ВСЕ ПАК ЦИНКОВО ЗАРАБОТИ...СЛЕД 1-2 ЧАСА СЕ СЛУЧИ АВАРИЯТА И СПРЯХМЕ!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен19/3/12 11:04

    17:22 правиш ли разлика между фини прахови частици и серен диоксид?

    ОтговорИзтриване
  19. От 9 декември до 20 януари завода не работеше, 23:10. какво да ти коментират майките? Обаче като заработихте, ни обгазихте 7 пъти от 21 януари до 3 февруари. Още искаш ли нещо да ти кажа2

    ОтговорИзтриване
  20. нищо не им обяснявайте, никой не ги гони, а те бягат. захариев им разказа играта, те търсят майките. а стегнете се веднъж де, и се дръжте като мъже.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен19/3/12 12:11

    ЗАКРИВАНЕ НА ЗАВОДА. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО. ЗАРАДИ НЯКАКВИ СИ 200 ЧОВЕКА ДА СЕ ТРОВИ ЦЕЛИЯТ ГРАД ЛИ? А НЯКОЙ ДА МИСЛИ ЗА ДРУГИТЕ БЕЗРАБОТНИ? РАЗБЕРЕТЕ , ПО ДОБРЕ 200-300 БЕЗРАБОТНИ ОТКОЛКОТО ЦЕЛИЯТ ГРАД ОБРЕЧЕН....

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен19/3/12 16:45

    до 12:11.
    точно казано. няма какво повече да се умува и пишат глупости. черта на този соц.паметник.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен20/3/12 09:53

    да се изравни със земята за ужас на цирея, дето обижда, обижда де що видя из форумите.ейййй, цирей със захариев ли тръгваш към палатите му или оставаш тука?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.