Да бъде направен задълбочен и всестранен анализ на причините, довели до т.нар. Възродителен процес, за да се открои ролята както на България, така и на Турция за тези "драматични събития".
За това се призовава в открито писмо, представено в четвъртък на пресконференция в БТА, в която участваха историкът акад. Георги Марков, Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО, и Петко Колев - председател на Общобългарска фондация "ТАНГРА ТанНакРа".
Колев обясни, че писмото е по повод приетата на 11 януари от българския парламент декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани по време на комунизма, както и

преди предстояща среща на премиера Борисов и турския премиер Ердоган
.

В откритото писмо се иска диалог на най-високо равнище и с международно участие, "за да се предотврати бъдещо нарушаване на добросъседските отношения между България и Турция".
Категорично се осъждат силовите действия на тоталитарния режим спрямо българските турци, включително т.нар. Възродителен процес и се изказва съпричастност към страданията на всички български граждани през този период.

В него се настоява "да не се допуска политически партии, ислямистки емисари и специални служби, изселнически организации, както и отделни кръгове в България и Турция да насаждат омраза,

да спекулират с историята и с паметта на жертвите
,

с етническия произход, с религиозните чувства и с политическите убеждения на нашите сънародници с турско самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание".
Акад. Георги Марков призова политиците да престанат да спекулират с историята и да не употребяват термини като "етническо прочистване" - термин от кървавото разпадане на Югославия през 90-те години, който те пренасят през 80-те, посочват от Вести Бг.
Костадин Костадинов от ВМРО определи приемането на декларацията от парламента като "огромно самоунижение".

На снимката: 500 български турци били въдворени в лагера в Белене по време на Възродителния процес

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/3/12 00:57

    Да пита колко кюрди избиват на година... а тука вкарали по 15 човека от окръг, или по един от община (средно)- голям праз! Да съдят държавата! Нали са двойни граждани - европейци, българи, турци... По точно ТРОЙНИ граждани. Всъщност - знаят ли вече самите турци какви са!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/3/12 08:06

    Той и Ахмед Доган бил пратен в затвора, но с античовешка мисия!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/3/12 08:18

    00.57.Турците знаят какви са ,а ти знаешли тъпако. Ти неможе да бъдеш българин,защото незнаеш най-елементарното от българската история.Попитай баба ти да ти каже какъв си турчин германец, византиец, руснак или някакъв мелес.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/3/12 08:30

    значи ли това, че одобрявате възродителния процес защото в Турция избивали кюрди.Какво общо има едното с другото? Всеки нормален човек знае,че възродителния процес беше жестока грешка. Не че избиването на кюрдите не е.Турците знаем много добре какви сме. Ние сме европейци.Достойни граждани на България сме.Иможе би сме направили много по-вече за нашата родина България от много българи.В социалистическа България кой работеше по строежите?Кой построи пътищата?кой работеше на полето? не забравяйте тези неща.Нашата родина е България и ние с гордост заявяваме, че сме български граждани.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/3/12 08:35

    Правелно да се каже веднъж за винаги и стината за този възродителен процес и да престанат да спеколират с него.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/3/12 08:55

    Всеки който е роден в България и иска да е български гражданин трябва да има българско име,да знае езика. В цивилизованите страни е така,вижте САЩ,Франция и други страни не ма не са демократични стига вече с тези идиоти те не желаят да се култивират кметовете им по-селата немогат да четат срам и позор.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/3/12 09:36

    До 08.55: Навремето тези земи като са били в границите на Турция твоите деди да не са били с турски имена! И според теб САЩ и Франция цивилизовани страни ли са? Едните са педали, другите- минетчии!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/3/12 09:37

    Добре, че дедите ми не са били така демократични като англичаните, испанците, французите и др., защото половин Европа, Азия, и Сев. Африка щяха да говорят турски.../за пример вижте латинска Америка/.А това признание го направи и унгарският премиер, като заяви, че са имали късмет че били в Османската империя и това ги спасило от демократичните народи!...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/3/12 11:20

    А бе хора,бъдете преди всичко ЧО-ВЕ-ЦИ!!!
    Стига сте се заяждали!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/3/12 13:08

    TİYA PEDERASİ OT VMRO KIDE SA BİLİ POVREME NA NASİLLSVBENATA ASİMİLATSİYA SİGURNO VMAYKAİM PUTKATA ZATOVA NEZNAYAT ZA ETNİÇESKATA ÇİSTKA KAKVO TIRSİHA MİLİTSİONERİ OT BLAGOEVGRAD VKIRDJALİ S KALAŞNİKOVİ PUŞKİ MAYKAVİ DAEBA AKO NEZNAETE NEDEYTE DA GOVORİTE DAGOVORYAT İDA PİŞAT OÇEVİDSİTE
    TEZİ KOİTO GLASUVAHA TE VİDAHA BSİÇKO ZATOVA ZATVARYAYE ÇENETATA ZADA NEVRIHLETİ NEŞTO NEZABRAVİMO ANADUNMU.........

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/3/12 15:03

    От тази робска психика няма да може да се откажете бе хора!Защо мразите турците ?
    Уми и силни са били в историята и с9а властвали над много народи. Нима други не са ви поробвали? Бъдете народ бе хора, стига с тези племенни мераци! Животът продължава, имате ли си хабер от глобализацията? Че българите ако сме сами ще се избием и изядем бе идиоти. Роби и такива ще си останем, ако не спрем да се мразим. Абе какво ли ми пука. Пасете по река Арда и пълзете....Пиша анонимен не защото нещо ме притеснява, а защото не искам да влизам в полемика с чувстващи се вечни роби !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/3/12 15:06

    За 08.55. Абе ти нормален ли си ? Спомни си името поне на президента на една голяма страна - да се се казва Джон ? Какво значение има името. Бъди човек и достоен гражданин, а не мразещо нищожество, неспособно и изостанало.
    Затова винаги ще бъдем на опашката на историята.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/3/12 15:20

    Никой да не се прави на Българин. Ако иска да научи истината за себеси нека си направи ДНК тест и тогава да приказва. 200 години Византия, 500 години Турско и най посла 50 години Руско. Стига сте писали глупости Турция не е онази Турция която се изучаваше през комунизма. Единственото спасение на България е да приеме Турският капитал по този начин ще се спаси от кризата и Бългаският народ ще има каво да постави на трапезата си.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/3/12 17:35

    питам редакцията.как публикува нецензурни коментари или това не се отнася за коментари свързани със защитата на турците,каквото и да си пишат,те са в България и се подчиняват на българските закони,ако не ви изнася,москвича и на капъ коле

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/3/12 19:13

    Капъ Куле отколе е на мястотоси. Ако си некадърен не показвай гранницата с москвича. Ако си не доволен качи се на москвича и към север.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/3/12 19:22

    jena na 52 tyrsi rabota kato chistachka ili magazinerka-telefon za vryzka-0885096785-Rumyana Yaneva tova eobyava viv elektonnoto izdanie da ti kaja 4estno na men nikak nemiotirva da investiram v tazi bokluk4iyska dirjava no kato se zamisli 4ovek kakva e vinata na gornata jena ako az si otida tya i hilyadi kato neya mnogo kakvo 6te pravyat taka 4e ti tipako kolkoto i da pi6e6 az sim tuk ako jelae6 ela i za tebe 6te se nameri rabota

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен16/3/12 20:27

    До 19:13
    :))Много яко си го затапил. Хаххах изкефиме браво.
    Ей това са тъпаците, постоянно казват, ако не сте доволни отивайте в анадола. Кого от къде гониш да се мее човек.:)))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.