Мама Банева, татко Банев и аз – малкото Бановче, на среща с милионерите на Катар

 

 

Картина 1:

Телевизионната камера преминава през лицата на почти всички в залата. Фокусът попада върху мъж, жена и малко детенце. Тримата са в ослепително бяло, досущ като одеждите на домакините. На първия ред са.

Не, това не е кадър от популярното по тоталитарно време спортно движение „Мама, татко и аз", а гафът на месеца – българската визита в Катар.

Родна бизнес делегация тръпне в очакване на появата на най-богатите хора на Катар. Външният министър Николай Младенов е организирал срещата рано преди обяд и арабските богаташи не се появяват.

Другото го знаете. Някои отидоха в Катар като министри, но се върнаха с оставки. Тримата в бяло пък бяга от най-коментираните. Особено присъствието на детето.

Тримата са Баневи.

 

Картина 2

Някога Кърджали си имаше промишлена гордост, наречена „Сердика" (Млечна промишленост). Предприятието беше приватизирано от фонд „АКБ Форес". И съсипано. Стотици партньори на „Сердика"  загубиха пари. Ощетени бяха и доставчици на мляко, и работници.

Другата съмнителна сделка….

Агенцията по приватизация да изключи от баланса на кърджалийската млекопреработвателна фирма „Сердика" единствената държавна кравеферма в Южна България, настояваха работещите в нея. Със заповед на земеделския министър Трендафилов фермата в Момчилград трябваше да бъде отписана от капитала на „Сердика" и прехвърлена на държавната структура ОАПС в Кърджали. Млекопреработвателната фирма обаче не изпълнява министерската заповед и участва с кравефермата в търговете на масовата приватизация. Така елитните животни стават собственост на ПФ „АКБ Форес", който взе най-голям дял от Сердика при първата тръжна сесия. Очертава се конфликт, в който фондът, без да иска, ще е главният участник.

 9 млн. лв. бе балансовата стойност на кравефермата в Момчилград.

„АКБ Форес" е на семейство Баневи.

 

 

Как Николай Банев направи парите си е въпрос за милиони?

По темата пише столична медия. Представяме ви схемата:

Невероятното си забогатяване Банев дължи на наивността на стотици хиляди български пенсионери. Именно техните вноски в пенсионния му фонд „АКБ Форес" го изстреляха сред най- богатите хора в Европа. А самото деяние на Банев се превърна в една от най- отвратителните кражби в повече от 20-годишния ни преход.

Олигархът е от град Любимец. Днес той нищи спомени как бил изхвърлен от комсомолската организация заради самостоятелното му мислене и характер, нетърпящ глупави мнения. А истината за изключването му от организацията е повече от битово- сексуална. Точно тогава Банев, който по това време вече е женен, се запознава с бъдещата си съпруга номер – 2  – Дочка, която също е омъжена. Двамата стават любовници и на общо събрание на Комсомола са публично порицани и изхвърлени за неморално поведение.

Непосредствено след идването на Демокрацията, Николай подхваща собствен бизнес, който обаче не върви добре. Но все пак парите стигат, за да издържа себе си и Дочка, с която вече са се оженили. Големият му шанс идва едва през 96- та година със старта на Масовата приватизация в България. Незнайно как бедният като мишка дребен бизнесмен от Любимец успява да кандърдиса големия чешки консорциум „Форест-инвест" да му отпусне близо 4 млн. долара, с които да основе фонд, който да се включи в изкупуването на приватизационни дялове. След което стартира невиждана до момента рекламна кампания по масмедиите. Така повече от 150 хиляди нашенци поверяват боновете си във фонда на Банев. А натрупания капитал е около 3 млн. лв. И точно това е първоначалния капитал, с който Банев започва бизнеса си, а не цитираните от него два лева и петдесет стотинки, които дрънкали в джоба му на дребни монети, когато го изхвърлили от Комсомола.

На стартиралите впоследствие приватизационни търгове, Банев печели солидни дялове в 35 печеливши предприятия. Но вместо да раздели печалбата със стотици хилядите съдружници във "Полимери - Девня" - едно от фалираните от Банев предприятия

фонда, той прави един колкото неочакван, толкова и мръснишки ход. Прецаква както чешките си благодетели от „Форестинвест", които така и не успяват да си върнат отпуснатия заем, така и всички онези бедни хорица, които му повериха приватизационните си бонове.

Решава да провежда общите събрания на фонда в труднодостъпното родопско село Бенковски. То се намира в община Кирково. По понятни причини единствените присъстващи на въпросните събрания са Николай Банев и семейство. Автобусният билет дотам многократно надвишава стойността на една бонова книжка. И по тая причина нито един от хилядите дребни акционери не се явява на събранията. Фамилията на бъдещия олигарх взима еднолични решения изцяло в своя полза, с които отстранява всички останали съдружници, като вдигат първоначалния.

Със заграбеното от заводите, Банев си купува яхти и други лукс дрънкулки

капитал. Така „АКБ Форес" се оказва единствения приватизационен фонд, който така и не изплаща дори стотинка печалба на своите акционери. Придобитите от олигарха работещи предприятия са умишлено фалирани и разпродадени. А спечелените пари, Банев превръща в луксозни вили, яхти и коли. Почин на нечистоплътния бизнесмен е да върти бизнес единствено с пари, взети на кредит. Много на брой фирми и банки са водели дълги и нескончаеми съдебни процеси за да си приберат поне малка част от парите, които Баневи са усвоили.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/3/12 19:10

    Тия са уникални мошеници.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/3/12 20:22

    Сва момче гаче е каунче

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/3/12 20:49

    А къде е мястото на Бахар Палова сред тези уникални мошеници. Та нали тя агитираше за АКБ Форес по време на масовата приватизация. Къса ни е паметта, затова страдаме и ще страдаме. Заслужаваме си съдбата.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/3/12 23:18

    Партия ДПС нареди на съмишлениците да се включят в АКБ форест. Няма ли някой да се сети. а признание за продажническото си поведение лидерите на дпс -никога!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/3/12 23:23

    А КЕНАНЧО ОТ ЧЕРНООЧЕНЕ КАКВО ПРАВИ,СЪБИРА ПАРИТЕ НА ХОРАТА ВЪРТИ СИ БИЗНЕСА И ОЩЕ ЕДИН БАСЕЙН ЩЕ СИ НАПРАВИ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/3/12 07:42

    nyma kou da go pita kenan za negovite dalaveri

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/3/12 09:57

    ВСИЧКИ ТАМ СА ДС АГЕНТИ !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/3/12 13:17

    а какво да кажем за малоумниците които агитираха за ПФ "Армеец" и после се скриха като плъхове

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/3/12 18:53

    Ахмед-енергото не беше ли в Бенковски?Май точно той изкупуваше дяловете на ДПС избирателите.Където се намеси дпс там всичко е мафия

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/3/12 19:52

    мръсен комунист педераст,селянин

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/4/12 13:36

    ahmet energoto obirsa kaymaka i vse o6te bere kaymatsi

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/10/13 21:30

    Банев никога не е бил беден като мишка!
    Той е потомък на видна комунистичеса фамилия, която получи доста пари за пране. Още преди масовата проватизация той вече имаше пари. Проверете инициалите на коио видни комунистически семейства от хасковско се крият зад абревиатурата АКБ...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.