Около 100 души се събраха на Традиционната земляческа среща в село Бойник (Юрпек), община Крумовград.

Бойник от десетината села в Кърджалийско, в които по документи не живее никой.

32 години без прекъсване (дори и в периода 1984-1989 год) юрпеклии от страната и чужбина, в последната събота на месец август, се събират на земляческа среща. За доброто настроение на гостите се погрижи Инициативния комитет на срещата, която ежегодно се избира и дава отчет за дейността и изразходваните средства.

Селото е разположено в пределите на община Крумовград и граничи с общините Момчилград и Стамболово, а отсреща на другия бряг на язовир Студен кладенец е територия на Кърджалийска община. И трите махали на село Бойник са между известните родопски резервати – „Вълчи дол" - създаден с цел опазването на уникалния птичи свят, особено за опазване на единствената колония на белоглави лешояди в България  и „Еленово стопанство Студен кладенец".

Юрпек е планина, в която са живеели сурови хора. Те са имали уникална култура, която все още може да се види - красивите каменни къщи, градените кладенци, уреди направени от дърво и метал и др. Сега из махалите на Юрпек живее само един човек.

 За да стигнат до мястото на събора, хората извървяват часове наред пеша, тъй като няма достъп до местността с автомобил. Група младежи от Момчилград извървяха в продължени на 5 часа /отиване-връщане/ за да уважат смисленото мероприятие на юрпеклиите и да опознават техните нрави и традиции, също така и забележителностите на Родопите. Дългогодишният председател на Инициативния дядо Юсеин от гр.Хасково заедно с отчетния доклад, цитира и стихотворения, написани от поети, живяли в Юрпек. Чичо Хасан, който се е изселил в Бурса, снимаше с камера и сподели, че е дошъл за да видя родния си край след дълги години , да вдиша от чистия въздух, да се върне към спомените си, които някога е имал честта да изживее.

Една част от посетителите за пръв път присъстват на Земляческата среща, а по-голямата голямата част от всички присъстващи не са живяли там, но изпитват емоцията и възприятието за живота на техните предшествиници в тези красиви места, където вече скитат елени и сърни.

 

Юмер Юсеин

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/12 21:09

    Ето нещо много интересно....

    ОтговорИзтриване
  2. Юрпекли...28/8/12 10:15

    Овации за организаторите на това мероприятие!Нека да продължи още много години традицията и хората да почувстват сплотеност на това уникално кътче от великата природа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/8/12 14:12

    и аз бях там за първи път и много ми хареса и ще продължавам да ходя и следващата година макар, че пътя и дълъг и се ходи пеша.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/8/12 12:50

    Напишете повече за Юрпек, корените ни са оттам, но за съжаление не знам почти нищо за този край.
    Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.