Създаване на трансгранични преходи за миграция на животните между България и Гърция ще подпомогнат развитието на животновъдството в Родопите. Това обяви на среща с фермери в горното поречие на река Арда депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски – член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание. Депутатът проведе среща със собственици на овцеферми, кравеферми и   преработватели на мляко в региона на община Смолян, които поставиха редица проблеми, породени от ниските изкупни цени на продукцията им, недостатъчното субсидиране и финансира на сектора, покачващите се цени на фуражите и горивата.

Михалевски представи план за развитието на животновъдството в планината, включващ три основни цели. Животновъдите и депутатът се обединиха около идеята Родопското и Българското кафяво говедо да бъдат обявени за защитен вид, за да може да се получават субсидии за глава добитък без ограничения. По тази тема Михалевски е провел разговори със земеделският министър Мирослав Найденов, който е подкрепил мярката. Второто важно действие е държавата да подпомогне модернизацията на фермите, за да може те да покрият изискванията за първа категория, което гарантира достъп до пазара. Според Михалевски необходимата сума за тази цел е около 10 млн. лв., които могат да се осигурят от Програмата за развитие на селските райони, от която в момента губим средства в размер на 90 млн.лв, заради мудна усвояемост. Третото важно условие в плана за развитие на животновъдството в Родопите, е след приемането на страната ни в Шенген да се сключат двустранни споразумения с Гърция, за да се обособят коридори за миграция на животните към Беломорието. По този начин зимата родопските фермери ще слизат в топлите части на Гърция, за да пасат животните, докато в планината има сняг. Лятно време пък гръцките фермери ще имат достъп до високите части на планината за паша, тъй като при тях всичко изгаря", обясни Михалевски. По думите му двете държави могат да предоставят терени за изграждането на временни кошари, в които животните да пребивават. "Това ще позволи разходите за изхранване на животните през зимата да паднат драстично, а и ще насъсрчи двустранните отношения", посочи депутатът. Според анализите тежката зима в планината обрича повечето животновъди на фалит, тъй като изхранването  с фуражи и тревни смески, които достигат до 70ст. за бала. Депутатът призова за картиране на всички стари пътища между България и Гърция в Родопите, за да може след влизането ни в Шенген те да се разработят като коридори. "Разработеният от нас план е много по-реалистичен като перспектива и икономическо развитие на Родопите от лансираните втора година "стотици" работни места в рудодобив и прочие", коментира инж. Михалевски. Той добави, че планът е приложим за всички гранични региони с Гърция. Той се ангажира да ползва местни фермери като консултанти за разработването  на нови програми и проекти за сектора.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/12 19:33

    Пак ли ти бе, многознайко? И по говедата ли си специалист, ако разбира се нямаш родствена връзка с тях!

    ОтговорИзтриване
  2. неам нерви27/8/12 19:35

    Пак ли ти бе, многознайко? И по говедата ли си специалист освен, ако нямаш родствена връзка с тях?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/12 20:18

    Джебел е рай за бездомни кучета-помияри...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/8/12 20:26

    10 процента е интереса на димчо.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/12 21:01

    ЕХ, КАКЪВ ЧОВЕК! "СПЕЦИАЛИСТ" ПО ВСИЧКО!!
    НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/12 21:13

    С този поглед само, Д.М. м. ще прокара трансграничния преход за миграция на животните. Каква мисъл , какъв орлов поглед!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/8/12 21:39

    Създаване на трансгранични преходи за миграция на членове на БСП, между България и Гърция ще подпомогнат развитието на животновъдството в Родопите.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/8/12 21:53

    Тая полуфранга откри Америка!!!!!! Нали съселяните на дядо ти са правили същото преди да дойде твоята червена хунта на власт 44-та бе????!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/8/12 22:01

    е.а ти малоумника. Димчо,Димчо може да говориш глупости само на бабичките и дядовците от БСП елетората ви.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/8/12 22:02

    Да бе транс гранична паша, а след нея идва и трансграничен шап !!!

    Питайте хората по граничните села колко поразии търпят от гръцки говеда по и без това изпустелите си нивички из балкана.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/8/12 22:13

    Трябва да има обмен между Гръцки червени говеда и Български такива .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/8/12 22:18

    Май ни показваш кукиш, мизернико?! Ти страдаш от логорея - приказваш, приказваш дори да няма никакъв смисъл. Хайде бегай у Смолян и дим да те няма!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/8/12 22:55

    1."Климактериумът у жените и неговите странични ефекти" - докладчик Димчо Михалевски
    2. "Глобалното затопляне и клитачните промени" - докладчик Димчо Михалевски
    3. "Образованието през 22 век" - докладчик Димчо Михалевски
    4. "Медицината и нейните алтернативи" - докладчик Димчо Михалевски
    Няма сфера, в която да не е подготвен и компетентен. Къде се роди този кърджалийски енциклопедист. Всички изпитваме потрес от неговите "знания."

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/8/12 07:18

    Що му завиждате на човека? Който може го може..........

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/8/12 09:02

    ЧЕРВЕНИ КХМЕРИ...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/8/12 12:07

    ха ха ха ха ха ха, ах ах - тоя е тотален , като него няма втори , като е му е толкова велика идеята защо е сложил костюм и вратовръзка , а не тръгне да пасе животни в Гърция .

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен28/8/12 12:26

    Стига плюйте,ами се замислете в това,което предлага!Все пак е някакво решение,докато тези на ГЕРБ ще унищожат животновъдството!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен28/8/12 17:19

    До 12:07.
    Какъв "тотален" , бе неграмотнико те гони днес ?
    Пак ли те хвана кризата , че се смееш като п-тка ?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен28/8/12 22:57

    Браво на Димчето поне умее да лъже убедително.Що ли му се връзваме на тоз сладур.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.