„Никога не съм казвала, че текстове на Ботев и Вазов трябва да отпаднат от учебниците. Нападките срещу мен са неоснователни", заяви бившата зам.-министърка Мукаддес Налбант.

Момчилградчанката е най-потървепша от скандала. Както 24rodopi писа, тя попада в проектолистата на Ахмед Доган с кандидат-депутатите от регион Кърджали.

„Литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и в новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано", вова обяви категорично пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството. Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.  То е направено през 2011-та година, но според неяозадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг", каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство", допълни тя. Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията. Във връзка с тези обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада. „На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала", заяви Налбант.



-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/12 19:37

    ГИДИ , ГИДИ МАЙМУНО !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/12 21:43

    Голяма маймуна.Охранена.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/12 22:41

    Точно...маймуна! Но се опитва други да изкара маймуни...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/8/12 08:06

    маторица с дебела газина.грозна,нагла ,лъжлва и еб...а)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/8/12 08:05

    Време е госпожата да престане да се угоява с евро пари за наша сметка и по - далече от българската литература да работи й преПоръчвам .Пази боже сляпо да прогледа е казал и дядо Вазов за толкова учени като нея!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/8/12 20:22

    Познавам я от детството ни,много се слагаше на комунистите едно време баща й беше член на градкия комитет на БКП в Момчилград, ние също сме турци но не я обичаве тя е нагаждачка ПОДЛОГА на всяка власт, беше високомерна и нагла..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.