С 52% по-ниски добиви от картофи, спрямо миналата година отчитат в Родопите, сочат данните на Областна дирекция "Земеделие и гори" в Смолян. Тази година те са рекордно ниски, като причината е невижданата суша и високите температури, които се наблюдаваха в процеса на развитие на клубените, съобщават колегите от 24smolian. Тази година в Смолянско площите с картофи са били 32 800 дка. До 13 септември са извадени картофите от 12 300 дка, като средния добив е с 52% по-нисък спрямо същия период на миналата година, а продукцията е едва 37 % от миналогодишната. Миналата година до средата на септември са извадени 20 220 тона картофи или среден добив от 1069 кг/дка, а тази година са извадени едва 7510 тона или среден добив от 611 кг/дка. Според специалистите подобна лоша реколта в региона не е имало повече от 6 години назад. През 2009 г. средния добив е бил 1674 кг/дка, 2010 г. – 1569 кг/дка, 2011 г. – 1390 кг/дка.
Производителите са сериозно притеснени, тъй като картофите са основната храна за голяма част родопчани. Редица са и тези, които разчитат на картофите за изхранване на животните през зимата. "Посяхме 8 чувала елитно семе напролет, а сега извадихме 6 със ситни картофи, с които трябва да преживеем зимата", оплака се производителка от маданското село Боровина. В селата по поречието на река Черна пък масово вадят по 6-7 чувала от декар. Трагично е положението и при фасула. При среден добив от 20 кг. за декар, м.г., сега производителите прибират по 2-3 килограма и то ако са успели да поливат площите. "Ще имаме само за семе, дори ще се наложи да купуваме от магазините за собствена консумация", коментираха производители от горното поречие на река Арда, което се слави като столица на смилянския и родопски боб. Тази зима за първи път областта ще се превърне във вносител на картофи и фасул, а една от основните причини за това е липсата на напоителни системи. За разлика от липсата на картофи и фасул, тази година смолянчани отчитат рекордни добиви от домати и краставици. Градините в Смолян са отрупани с домати, като жителите на града отдавна са спрели да пазаруват тези плодове от магазините.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/9/12 20:01

    Димчо Михалевски трабва да го потвърди!
    Сори, редакцията, но без спец-а не верваме :)!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/9/12 20:32

    i v TR i GR imashe susha, daje oste po-golyama ot BG...ama rabotlivite umni i predpriemchivi sasedi v TR i GR sa izkarali pak mnogo po-visoki dobivi...napravili sa systemi za polivane, izpolzvat solarni baterii za pompite i ne revat kato BG, a si gledat rabotata...
    BG gi marzi i vse na molitvi , molebeni chakat...ot nebeto samichko da doide polivaneto!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/9/12 08:05

    20:32 super si .....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.