Историкът академик Георги Марков от Института по история на Българската академия на науките пред столичното радио "Фокус".

 

Академик Марков, споделяте ли твърдението, че фигурата на ръководителя на Хасковския отряд полковник по-късно генерал Васил Делов не е обединителна за хората в Родопите?

 Георги Марков: Не. Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Боевете се водят пред Кърджали и самият Кърджали не е засегнат. Кърджали е съхранен, турското население и избягало и няма никакви изстъпления, в които той би могъл да бъде обвиняван. Друг е въпросът, че при отстъпването си, османската армия извършва тактиката на опожарената земя. Българските войски настъпват бързо, те разчитат и на местни ресурси за храна, впрегатен добитък и т.н. Но османската армия опожарява цели села в Източните Родопи, заедно с хамбари, с плевници с фураж... От ДПС нямат основание да изричат подобни обвинения. Те първо би трябвало да познават фактите. Аз не знам дали в Общинския съвет в Кърджали са представили факти. Генералът заслужава. През 1936 година той открива паметника на освободителите в градската градина на Кърджали. Още тогава е бил уважаван български военачалник. Ако има опожаряване на селища, извършени от чети, било организирани, или от опълченци, това е друг въпрос, но самият Хасковски отряд не е извършвал такива действия.

Фокус: Събитията тогава са били следени и в Европа. Има ли документи от чуждестранни кореспонденти да речем и как според тях са изглеждали тези събития?

 Георги Марков: Има такива документи, но те са предимно за главния военен театър в Източна Тракия – там са били насочени кореспондентите. Корпусът на Явер Паша, който се сражава с Хасковския, и после с Кърджалийския отряд играе спомагателна роля, като трябва да прикрие левия фланг на двете източни армии, които се сражават отвъд Марица в Източна Тракия на линията Бунар – Хисар – Лозенград. Там става решаващото 5-дневно сражение. Постепенно корпусът отстъпва от Кърджали към Гюмюрджина и Дедеагач и е пленен от Македоно-Одринското опълчение и от конната бригада, заедно със самия Явер паша и целия му щаб. Там не се водят толкова ожесточени боеве, както в Тракийския театър, или както в Средните Родопи (знаете за 21-ви Средногорски полк и Родопската Шипка, където османската армия се е опитвала да задържи фронтовата линия в Родопите). Но след като събитията отстъпват към Бяло море, ходът на войната се решава в Източна Тракия.

 Когато отправят подобни тежки обвинения съветниците от ДПС, аз имам чувството, че те не желаят да отбележат Балканската война като освободителна. Според мен има такива настроения в някои кръгове както на ДПС, така и на Главното мюфтийство. Те се дръпнаха от отбелязването на тази война и искат да правят нещо паралелно и да доказват, че българските войски не били освободителни за Родопите. Аз имам такива съмнения.

Имало ли е участници в Българската армия от други вероизповедания, включително мохамеданското?

 Георги Марков: Да, има българи мохамедани. Особеното е, че те са мобилизирани в османската армия, но масово бягат, масово дезертират. Една част от тях влизат в редовете на Българската армия. Аз бях в Ракитово – там има паметник на загиналите във войните и там има изписани имена както на българи християни, така и на българи мохамедани. Друга част са подлъгани от османската пропаганда, че видите ли - гяурите идват и сега всички ще ви изколят, за съжаление, една част от българите мохамедани тръгват с османската армия. Тогава тя запалва селата им, за да не могат да се върнат. Когато говорят от ДПС, трябва да посочват факти, а когато им показваме ние факти, те трябва да мълчат. Ген. Васил Делов заслужава да е посмъртно почетен гражданин и има такава възможност. Ние така направихме почетни граждани ръководителите на дружба „Родина" в Пловдив, Смолян и Велинград. Според мен - той е един достоен български военноначалник и е обидно да му се отказва ролята, която той е играл в Балканската война.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

39 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/10/12 19:28

    Господине, страхът е лош съветник, а глада още по-лош!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/10/12 19:36

    Fesovete da nau4at istoriata itogava da govoriat!! a i se 4udia za6to se burkat tam kadeto nee tiahna rabota nie sme si bulgari nie re6avame nekavo da se dopitvame do tiah hora koito mraziat bulgarskoto i iskat da ni prevzemat .....osuznaite se kurdjalici daite otpor i ne spozvoliavaite da vi manipulirat !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/10/12 20:32

    Тая седмица дойдох от София да разгледам Перперикон и Татул и с случайно отворих сайта на родопи 24 и какво да видя.Кърджалийци се хванали гуша за гуша и като папагали повтавят в сайта за някакъв Делев, партизанин ли е бил терорист ли е бил и куп безсмислени неща.Тия хора от Кърджали особено българите откак почна демокрацията само за комунизма мечтаят да се върнем към хайдутските времена не искат да живеят в настоящето,според мене всичко това идва от това, че българите по време на социализма тука в Кърджали са живеели като феодали на гърба на турците и сега като си загубиха привилегиите непрекъснато се обръщат към миналото. Бях дошил тука мислейки че в Кърджали живеят нормални хора но се убедих че тука трябва да се построят още псхиатриатрични болници щото хората никак не са добра с акъла си.Два дена освен думата Делев нищо друго не чух,ега си простотията тия хора не искат в 21 век да живеят а в 15-16 век.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/10/12 20:34

    te sa tapi i ograni4eni,ve4e sa ayt...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/10/12 20:54

    До 20:32 първо пише се ген.Делов .Не знам от къде си дошъл но мога да ти кажа че пишеш пълни измишльотини и ако има ненормални то това си само ти.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/10/12 20:54

    Дядо ми почина преди 20т години на 96с години по време на Балканската война е бил на16 години и ми е разказвал как Българите или войниците на генерал Васил Делов убивали възрасните мъже и младите Турски мъже, майка му го е скрила под купчина сено в плевнята и той по такъв начин оцелял, даже под водите на язовир Кърджали е имало скала на която били избити или клани Турците и хвърляни, скалата се казвала КАНЛЪ КАЯ - КЪРВАВИЯ КАМЪК, от случващото се във Кърджали между политиците от различните партии се вижда че политиците от БСП и ГЕРБ работят за А.Доган и корумпираната му банда за да имат по голям успех на изборите и за да има по голяма беднотия и мизерия във Кърджалийския район.

    ОтговорИзтриване
  7. РЕАЛИСТА21/10/12 21:01

    До 20:32.Слушай софийски селянин.Най добре за таб е да си стоиш в София и никъде да не ходиш,защото няма нужда.А за Кърджали не си ти човека да определяш какви хора живеят тук,за всеки случай,по добри отколкото в София.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/10/12 21:07

    Абе Марков,абе Марков кой те е направил академик, никой освен другаря Тодор Живков а забравих и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.ти си историк колкото аз съм професор по медицина ега си събитията комунизма и държавна сигурност пак надигат глава.

    ОтговорИзтриване
  9. Дон Кихот21/10/12 21:25

    Към 20:32. Ти си толкова софиянец,колкото аз ескимос. От 250 км си личи,че си турчин. Не разбра ли,че от цървул обувка не става? Определено се нуждаеш от психиатър и от г-н Местан. Той поне знае добър български.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/10/12 21:32

    Киртяги,каквото и да правите - България ще пребъде!(колкото и да не ви се иска) В Кърджали живеят най-истинските българи и скоро цяла България ще разбере това.Никога няма да се предадем,както и ген.Делов не е отстъпил и не се е предал!!! Не насаждайте напрежение, за да не се върне то като бумеранг върху главите ви! Тюркие ви зове, затова ако не ви харесва - кьор думан към ''Капъ-куле''!Амана годум!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/10/12 22:18

    абе аномимен 21:32 болук на газа си носиш 3 кила лайно аз не бих си цапал к... с такива като тебе.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/10/12 22:29

    dps se vizdirjaha ne sa glasuvali protiv nito pik sa izbrali enver pasha za pocheten grajdanin na grada.zatova do vsicki obideni komentatori tova e demokratsiyata.na koyto ne mu haresva severna koreya ili kuba gule, gule ,

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/10/12 22:48

    V selo suhovo ili susuzburun blizko do kardjali sled zagubata na grada prez 1912 godina balgarskata voiska vliza v seloto i voinitzite na va6iqt polkovnik Delov sabirat horata ot djamiata vodiat gi izvan seloto i vsi4kite tam gi zastrelvat.Grobat kadeto selqnite zaedno sa pogrebani e o6te tam mojete da go vidite.İma mnogo takiva grobove po teritoriqta na ob4ina Ardino.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/10/12 22:53

    ега си големия академик,ега си глупака що не вземеш кирка и лопата че да поработиш малко ти не ставаш ни за историк ни за политик ,ти си един хайлязин агент на държавна сигурност.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/10/12 23:07

    българи,глупави българи не се сърдете на честните и работливи турци сърдете се преди всчко на себе си,защото тия общински съветници от дпс до един са ваши хора агенти на бившата държавна сигурност,те са вашите копои,вие сте ги учили,вие сте ги възпитали,инсруктирали и сега тези ваши копои като не ви се подчиняват вините честнитетурци за всичко и даже и за това че не можете да си чу.... жените си .има една поговорка:каквото си сял това ще пожънеш.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/10/12 00:11

    Този Марков не е никакъв академик, долен ,мръсен, расист и туркомразец. Хвали Дружба Родина ,която десетилетия наред тормозила помаците да се покръстват. Нищо не споменава за кръстилката при помаците и за масовата сеч на невинни местни жени,деца и старци. Четете тази книга.http://knigabg.com/index.php?page=book&id=22562 Тук е истината. Не вярвайте на никакви "академици" озверели от злоба.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/10/12 00:13

    Тук някакъв турчин от
    21/10/12 20:32 се представя за софиянец. Тикво, само турците пишете "и" на мястото на "ъ", мамка ти подла!
    Тоз пък "...честните и работливи турци...", сигурно имаш предвид хитрите тарикати, които умеят да се правят на честни и работливи?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен22/10/12 00:14

    Стотици села са били изгорени от копоите на делов. Те ще го обявяват за герой. Какъв срам. Този път подигравката ви не мина. Браво на съветниците ,които са се въздържали.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/10/12 00:47

    До 20:32 първо пише се ген.Делов .Не знам от къде си дошъл но мога да ти кажа че пишеш пълни измишльотини и ако има ненормални то това си само ти.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/10/12 00:48



    Към 20:32. Ти си толкова софиянец,колкото аз ескимос. От 250 км си личи,че си турчин. Не разбра ли,че от цървул обувка не става? Определено се нуждаеш от психиатър и от г-н Местан. Той поне знае добър български.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/10/12 00:49



    Киртяги,каквото и да правите - България ще пребъде!(колкото и да не ви се иска) В Кърджали живеят най-истинските българи и скоро цяла България ще разбере това.Никога няма да се предадем,както и ген.Делов не е отстъпил и не се е предал!!! Не насаждайте напрежение, за да не се върне то като бумеранг върху главите ви! Тюркие ви зове, затова ако не ви харесва - кьор думан към ''Капъ-куле''!Амана годум!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен22/10/12 00:51

    Do 22.18 zawto ne go izduhaw

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен22/10/12 00:53

    22.18 ti vopwte ne vlizaw v programata selianin

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен22/10/12 01:34

    ти от къде си сигурен,че не чукаме жените си,какво ни обиждаш нас българите,защо няма уважение...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен22/10/12 03:50

    Защо тодор Живков не е направил Делов почетен гражданин а направил тоя неграмотник Марков академик?????????????????????????????????????????????

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен22/10/12 04:01

    Партийния секретар--- Мяо баоу, разлаяхме кучетата, идват избори.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен22/10/12 09:04

    Абе амсалаци, ака войските на ген. Делов са вършили насилия и убийства, нали сега нямаше да сте тук и да пишете тъпотии. По онова време самите турци не са искали да живеят в средновековната и изостанала Османска империя, която е мачкала всички обикновени хора наред. То ако беше толкова хубаво 10 години след Балганската война Ататюрк нямаше да унищожи тая гнила и скапана държава. Прости хора сте и ви лъжат разни мошеници.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен22/10/12 09:09

    Според мен фактите за действията на ген. Делов не са представени подобаващо. Грешката е на местните ръководители и историците. След като е възникнал такъв спорен момент, трябваше да се запознаят хората чрез прочит на исторически документи, включително и публикации в този сайт, а не интерпретации и съчинения на произволни хора за събитията от 1912 г. Отново демонстрирахме балканските си навици да подкачаме от емоции, без да сме се запознали задълбочено с истината. Така и не е ясно /или не трябва да става ясно/ как точно са се случили нещата през онези дни по тези земи. Предлагам на редакцията да започне публикуване на съществуващите анали и летописи от различни автори, свидетели на събитията през Балканската война, но не интерпретирани от съвременните историци, на които никой вече не вярва.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен22/10/12 11:41

    Този академик е пълен лъжец ,по-вече от живи свидетели ли ще знае .Неговите измислени неща са следващата серия от комунистическия филм"Време разделно"

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен22/10/12 11:42

    Къде се изгубиха един милион помаци по време на Балкаската война.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен22/10/12 15:42

    до 11:42...избягаха с турците в Турция, къде може да се изгубят толкова народ...що питаш изобщо или се съмняваш че са избити ли???

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен22/10/12 17:23

    В село Триград от 120 хаджии над 70 били убити в триградското медресе по време на войната. Сред убитите били Исмет хаджи Сюлман и Али Мемиш и др. В Дьовлен в местността “Саковица” съществувал общ гроб на стотина изклани от войската месни жители. В близост до Доспат в местността “Касапска поляна” и до днес стои т. нар. “Ратайско гробе”. Това била обща яма на 40-те ратаи на местен чифликчия избити от 9-ти Пловдивски пехотен полк набедени, че били помагачи на оттеглилата се вече от Доспат османска войска. Сред опожарените села в Дьовленско било и Барутин, на което село останала само една къща на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея грабителите открили една сляпа старица, която поради слепотата си ги посрещнала като свои.

    През този период пострадали в Ахъ-Челебийско – 7 села с над 1100 къщи, а в Дедеагачко – 10 села с над 300 къщи. Други селища обаче били опожарени, след като фронтовата линия вече е отминала. Такива били например християнските села в Дедеагачко. Те били уличени в сътрудничество с противника и били опожарени и разграбени от отстъпващия корпус на Явер паша. Същите мотиви били поводът и за опожаряването и разграбването на мюсюлманските села в Ахъ-Челебийско от българските войски. Село Каршилъ (Виево) например по време на войната било опожарено поради непосредствената си близост до границата. Палежи в централната част и насилие по време на войната имало и в село Исмилян (Смилян). По време на войната в село Равнината били убити Ариф Бостанджиев, Хасан Садъков и братя Сулеви. Били измъчвани и малтретирани и много други селяни. В село Юрюпек (Гълъбово) през войната били убити десетина души. Обхванати от паника, мнозина побягнали от селото. В село Аламидере (Полк. Серафимово) натрупаните в населението страх и несигурност не били без основание. Кметът Момчил Пичонов не останал безучастен към пълното опожаряване на турската махала. Синът му Георги Пичонов окървавил ръцете си с убийството на Мехмед Гелема, Таксим Кехая и невръстния Ахмед – всички от разванската махала. Не били пощадени и мюсюлманите от агупската махала. След като населението на региона изтърпяло всички ужаси на войната, част от българите побягнали на север, към старите предели на страната, а помаците се отправяли на юг, към беломорските градове. Всеки спасявал от имота си това, което можел да носи или да води след себе си. Подгонени от насилниците, бегълците от село Аламидере се отправили към Демирджик,

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен22/10/12 17:23

    мята се, че около 200 000 души са били обърнати в християнството. Непосредствените изпълнители на терена и върховната църковна управа в София са абсолютно убедени, че това е станало доброволно, без каквото и да е насилие…

    Не стига покръстването, а и местното население постепенно започва да страда в пълна степен от хаоса на войната. Подробна и живописна картина на положението в Родопите в края на 1912 – началото на 1913 г. е направил в своята служебна кореспонденция Стою Н. Шишков, най-добрият изследовател и познавач на района, тогава комендант в Устово. Първата си докладна записка по въпроса той изпраща на началника на 2-а пех. Тракийска дивизия на 2 декември 1912 г. С нея Ст. Шишков алармира военните власти, че в Родопите цари “пълно безвластие”. Селата са охожарени, добитъка, храните и покъщнината са разграбени, шири се небивало разбойничество и грабеж, идващата зима заплашва с болести и смърт. “И днес – съобщава той – след преминаването на нашите войски през тези краища и отиването им далеч към Деде-агач и Узун-кюпрю, маса алчни елементи, за жалост и самото местно българско население, се предадоха безразборно на грабеж из помашките села, от които немалко се и опожариха с всичката им покъщнина. Сега стотици помашки семейства стоят без покрив, без покъщнина, без храна и без всякакви средства за живеене и при настъпването на лютата дълга планинска зима те са изложени на явна смърт. И когато един ден техните мъже, сега пленници, а други още скитающи се из планините под влиянието на страхът, се завърнат в домовете си и намерят огнищата си опожарени, покъщнината и добитъците им и челядта им покосена от мизерия, болести и смърт, у тях сигурно ще заговори гласът на озлоблението и отчаянието, а резултатите от всичко това Вам е известно какви могат да бъдат”.

    При това положение да се твърди, че покръстването на българите мюсюлмани било “спонтанен процес”, “доброволно движение”, “свободно волеизлияние” и пр. и пр. не е нищо друго, освен откровена фалшификация и груб цинизъм. Документите категорично говорят, че покръстителната акция е родена в насилие, развива се с насилие и довежда до насилие.

    В крайна сметка акцията на БПЦ рухва за броени дни и седмици след началото на Междусъюзническата война (16 юни 1913). Светослав Елдъров пише как съпротивата, която съществува срещу покръстването от самото му начало, прераства в спонтанно връщане към исляма още в първите дни на войната, при това със същите средства, с които е извършено. Реакцията на “новопросветените”, според терминологията на БПЦ, е толкова крайна, че ги нарежда на страната на противника, срещу когото българската армия трябва да воюва в краткотрайната Междусъюзническа война. Първото известие за този обрат датира от 30 юни 1913 г., когато една рота от 1-и пех. Софийски полк, изпратена в Неврокоп за прикритие срещу гърците, се натъква на въстанало мюсюлманско население в района. “В завързалите се боеве – докладва командирът на ротата поручик Т. Панов – с цел да се сломи упорството на възстаналото население бидоха опожарени отчасти случайно селата Кюстенджик, Триград, Иланджово (Иланджик) и Касик (Балък-Касик)”.

    ОтговорИзтриване
  34. Дон Кихот22/10/12 18:20

    Към 11:42 и 15:42. Нещо не ви се получават сметките,а пък и аз се обърках от претенции. През 1910 г. населението на България е било 4 337 513 души.,а през 1920 г. -4 846 971 души. Между тези две преброявания,според вас са избити един милион помаци,според "турският Сидеров" още един милион турци са избити и изгонени ,прибавяме жертвите от българска страна ( само в Балканската война 93000, прибавяме Първа световна война и т.н) и се оказва,че в България е останало около половината население. Е,как така стана,че през 1920 г. са 4 846 971 души? То бива прираст и плодовитости,ама чак толкова? Някой,някаде май преувеличава .

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен22/10/12 22:04

    "През 1910 г. населението на България е било 4 337 513 души.,а през 1920 г. -4 846 971 души."- Добра маниполация...ха..ха ,а удобно се избягва удвояването на територията на България

    ОтговорИзтриване
  36. Дон Кихот22/10/12 22:39

    Към 22:04. Абе,ти добре ли си? За какво удвояване на територията говориш? Говорим за 1920 г. Намаляване на територията ,умнико... Аман от драскачи. Манипулация се пише...

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен23/10/12 05:43

    http://www.lostbulgaria.com/?p=3596

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен23/10/12 19:27

    http://www.lostbulgaria.com/?p=5312

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен14/1/13 23:07

    БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР : за Турците и техните производни само избиване , до крак !

    Не сме забравили Батак 1876 година !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.