Над 900 дела са приключените дела на Районният съд в Кърджали срещу Оловно-цинковия комбинат през 2012 година. Голяма част от металурзите са завели по две и дори по три жалби срещу бившият си работодател за неизплатени заплати и обезщетения. Това е наложило дневно да се гледат по двадесет дела и рязко е повишило натовареността на магистратите, съобщи председателят на Окръжният съд в Кърджали Георги Милушев. Той посочи, че през последните години има ръст на гражданските дела и в четирите районни съдилища - в Кърджали, в Момчилград, в Крумовград и в Ардино. През 2010 г. делата са били 4 932, през 2011-та - 5 866, а през миналата година - 6 597.
Заради обезлюдяването чувствително е намалял броят на наказателните дела, отчете още Георги Милушев. Най-много присъди има за нарушения по пътищата.
Увеличава се броят на шофиращите без книжка. Трима са осъдени ефективно след като преди това са били наказвани с актове и с пробация. Общо с присъди за нарушения по пъпищата са 189 души. За кражби присъди са издадени срещу 112 души, а за престъпления срещу личността - 38 души.

Най-висока е натовареността на съдиите в районен съд Кърджали. Средно на месец всеки един от магистратите е гледал 64,66 дела, което е над средното за страната. В Момчилград месечно съдиите гледат по 28,78 дела, в Крумовград по 19,4, а в Ардино по 16,44. Окръжният съд е с действителна натовареност от 7,11 дела на съдия на месец, което е обяснимо, защото там делата са по-тежки и по-обемисти.
Кърджалийските съдии са приключили в срок 99,5 на сто от обжалваните дела, отчете Георги Милушев. Той посочи, че трите проверки на Висшия съдебен съвет и инспектората към него през 2012 г. са приключили с много добра оценка за работата на магистратите в Кърджалийския съдебен район.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/3/13 08:11

    А защо не беше променена мярката за неотклонение на измамника Христо Русев? Кой носи отговорност за това че същия избяга и се укрива в момента?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.