Как Милко Багдасаров печели мандат в Кърджали?
Обяснете ни. Защо 25 дни преди вота написахте, че до последно няма да е ясно дали Салиха Емин от ДПС или Милко Багдасаров ще стане депутат?
Тези въпроси ни задават десетки наши читатели през последните дни.
Отговорът:
 
77 646 гласоподаватели в област Кърджали упражниха правото си на вот на 12 май.
46 407 човека са гласували за кандидатите на ДПС за депутати в 42-рото Народно събрание. Бюлетините за ГЕРБ са 12 721, а за „Коалиция за България" – 8 943. Другата формация, която влиза в парламента - „"Атака" има 1 333 гласа в областта.
Броят на недействителните бюлетини по данни на РИК е 3 238.
Методът на най-големия остатък, както наричат системата „Хеър Ниймайер", изисква броят на гласовете получени от всяка партия да се раздели на квота, която представлява минималният брой гласове, необходими за получаването на един мандат. При делението се получава десетична дроб, която се състои от цяло число и остатък. Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е цялото число от десетичната дроб. По този начин е възможно да останат незаети мандати, които са разпределени като неправилни обикновени дроби. На следващата стъпка партиите се подреждат по размера на остатъците си, като първа е партията с най-голям остатък, втора е партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати. От тук и името на метода - на най-големия остатък.
Сборът на 4-те политически сили в 9-ти Кърджалийски многомандатен район прави 69 404. За да се формира така нар. „Квота на Хеър" за разпределяне на 5-те мандата, сборът се дели на 5. Получава се 13 881 – „квота на Хеър".
За да се формира коефициентът на ДПС за мандатите, 46 407 се дели на 13 881 и се получава 3,34. Т.е. ДПС печели три мандата и има остатък от 0,34 за неразпределен мандат (вижте тук къде ще отидат гласовете на ДПС).
По същия начин се формира и коефициентът и на другите партии. ГЕРБ (0,91) и БСП (0,84) участват при разпределението на останалите два мандата, като и двете формации вече имат по-висок коефициент от този на ДПС (вижте таблицата).
Въпреки, че БСП има 0,85 срещу 0,34 на ДПС, до последно не може да се гърми шампанското в офиса на социалистите в Кърджали, защото при неразпределените мандати ЦИК включва резултатите и от другите региони. Примерно, ако БСП има във Варна остатък от 0,95, а в Кърджали е 0,85, то мандатът отива във Варна.
Подобни случаи имаше и на предишни избори. В Смолян ДПС вкара втори депутат с по-малкия остатък, а във Видин РЗС спечели мандат само с 2 000 гласа, докато „Атака" имаше 3 500 гласа, но не излъчи депутат.
Ако беше в сила системата „Д`онт", на база неделните резултати ДПС щеше да спечели всичките 5 мандата в Кърджалийско, защото нито една друга сила нямаше да преодолее квотата за един мандат. „Хеър-Ниймайер" не ощетява ДПС като цяло, защото по тази система Движението пък вкарва депутати от райони като Ловеч, Габрово и други, където досега не е имала пробив.
 
Бележка: ЦИК ще обяви решението си в сряда вечерта. Шансът на Милко Багдасаров е 99 %, но единият процент оставя отворен а варианта 4:1.
 
24х7 Родопи
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/13 10:36

    Как защо, нали виждате че няма реакция от страна на ДПС
    А след като няма реакция нали се сещате

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/13 10:43

    Как да регират, да си признаят...
    Не виждаш ли че чакат да фалшифицират нещо.
    На нас ни обясняваха за някакви 350 хил. бюлетини,
    а те фалшифицират данни от протоколи.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/13 10:44

    Егаси нечестната система

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/5/13 10:46

    И ква реакция да има от ДПС,10.36, чакат да се преразпределението на остатъците което няма да стане днес.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/5/13 10:52

    Не е честно ,ние всички помаци дадохме гласа си за ГЕРБ,трябваше и депутата влязъл с тия гласове също да е помак.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/5/13 11:01

    Както и да го въртят дупетатите ще си вземат тлъстите заплати и комисионни от далавери. А Българският народ ще продължава да им се радва и да духа супата

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/5/13 11:08

    разочарована съм от това че другаря багдасаров става депутат практически той с малко гласове се класира опорочават вота на избирателите значи и с малко гласове отиваш в парламента кофти много кофти

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/5/13 11:31

    Да им е честито и на Цвета и на Милко.Радвам се,че имаме вече 2-ма депутати в НС,различни от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  9. Иванчо14/5/13 12:02

    Бате Милко каза 2 дена преди изборите-,, Нека си поговорим за изучаването на турски език в училище. Аз не знам чия кауза и чии интереси защитава колегата Лютви Местан като настоява той да стане част от задължителната учебна програма. Но знам, че ДПС рискува така да обрече на неграмотност хиляди деца от нашия район, защото ако те не знаят добре български език, не могат да се реализират в обществото. Това е само един от примерите, за това, че ние няма как да се „прегърнем" с ДПС." А сега какво излезе? Че ни е заблуждавал. Ама то избирателя винаги се оказва от неправилната страна на презерватива.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/5/13 12:04

    АТАКА АКО ВЛЕЗЕ В СЪЮЗ С ДВЕТЕ ПРОИЗВОДНИ НА ДС А ИМЕНО БСП=ДПС ЩЕ ДОКАЖЕ ЧЕ ТЯ Е ТРЕТАТА.
    ИЗХОДА НОВИ ИЗБОРИ И ИЗМИТАНЕ НА АГЕНТИТЕ НА ДС УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС В ИСТОРИЯТА А ЧАСТ ОТ ТЯХ В ПАНДИЗА .

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/5/13 13:42

    до 11.08. Явно си скарана с математиката. 0,85 е повече от 0,34 ...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/5/13 14:58

    поздравявам редакцията, че не се подведе по акъла на "социолога" Юрий Асланов, който твърдете, че БСП води с много проценти пред ГЕРБ в Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/5/13 15:02

    Това е пълна манипулация от неизвестния изчислител. Методиката за разпределяне на мандатите по МИР е съвсем друга и не се съпоставят партиите в многомандатния район и техните остатъци. Не знам каква е целта на тази манипулация. Но ако целта е да противопоставят партийни привърженици идеята не е добра. Докато не преброят и последните протоколи не само в Кърджали а в страната и извън нея не може да се определи колко мандата има примерно ДПС за сега се говори че те са 33 но може да са и 36. или друго число. След като това е определено започва разпределението на мандатите за съответната партия по 31 многомандатни района / без да се включват гласовете от жужбина / за всяка партия по отделно. Това означава, че "квота на Хеър" имаме за рапределение на мандатите за четирите партии на национално ниво - първата стъпка. И нова "квота на Хеър" за всяка партия която е различна и е равна на частното от общия брой на дествителните бюлетини получила тя/ в страната/ и броя на мандатите получила на национално ниво. С тази квота/ число/ се делят гласовете на тази политическа партия / примерно ДПС / по отделните 31 района до изчерпване на мандатите получени от нея. Там се сравняват и остатъците. За самата партия. Искам само да припомня, че ДПС е получила близо 60% от гласовете в чужбина които няма да бъдат включени при разпределение на мандатите по МИР. Това означава че за ДПС квотата на Хеър ще значително по ниска от тази на останалите три партии.Или примерно 11 000 което прави мандатите за ДПС 4. След приключване на разпределението на мандатите по МИР за всички партии се преразпределят ако някой МИР е получил повече от предвидените мандати за съответния МИР с този който е получил по малко от предвидените. От това считам, че би било добре да се разбере, че Милоко би трябвало най-напред да получи един от 86-те мандата на БСП за да може да получи мандат в Кърджали. Същото се отнася и за ГЕРБ. А квота на ХЕЪР за МИР няма няма такова число за което се говори в статията.

    ОтговорИзтриване
  14. ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;)14/5/13 15:44

    Ало ,ПОМАЦИТЕ,моите уважения кьм вас,но и МИлко Багдасаров е помак,така че .... не се оплаквайте...... А междо другото,ако селата гласуват ИЗВЬН Кьрджали,резултатите ще са сьвсем други! Става вьпрос,когато дойде време за КМЕТСКИ ИЗБОРИ!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/5/13 16:43

    Абе какъв мандат, милко кога е печелил. Четете другите медии, за да разберете истината.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/5/13 18:32

    ДПС губи още един мандат... дупе да им е яко...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен15/5/13 08:21

    Абе, какъв "именит писател" си, я се понаучи да пишеш на компютъра си! Че като ти гледам запетаите и многоточията, ми става лошо! И какво е това голямо уважение към помаците, че използваш главни букви, когато пишеш думата? Явно много пъти са те уважили!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен15/5/13 08:27

    До глупака 10:52- Не говори от името на всички, тъпак! Ти и твоята рода не сте всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен16/5/13 12:40

    И какво излезе? Братята помаци пак са прецакани, за пореден път. Не разбрахте ли че всички Ви изпълзват защото сте непостоянни, нечестни и продажници! Гледате само да сте на държавна работа, по възможност със шапка! Ама Вие не сте виновни. Така Ви научиха по комунистическо време за да Ви отдалечи от турския етнос. А Вие взехте че станахте по големи българи и християни от етническите такива! Хала да Ви е !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/5/13 09:32

    ODOBREN anonimen komentar za koe za tova ce az sim turce i na men bulgarin bi mi zavidil ce govorya bilgarskiya po dobre ot nego li a za skapanite vi izbori nikoy i za nishto nese nadyva virnahte se pak kim tova turci bulgari ostavete horata da si jiveya na tyah im e dostaticno trudno koy go egriga kak prejivat bulgari ili turci v kardjali ima tolkova mnogo mladi hora koito sa zad graniza nyakoiv ispaniya drugi v belgia i holandia a da ne zabravyame anglia a kide sa vsicki moi priateli bulgari hora po na 33 i pomladi nyamagi vashatapolitika dovirshi vsicko prestanete ostavete horata da si pomagat kak vinagi e bilo v kardjali nie vinagi sme jivyali bulgari i turci bez problemi dokato vie gospoda za golemiya kokil ne si navryahte covkata da za vaskardjali znaci mnogo kakto i za mnogo hristiani po sveta religiatani vi plashi e tova
    ne nishtoo osobeno kolko turci v momenta ima v germania sega a kakva e tyahnata statistika sled 15 godini te musulmanite shte sa povece ot germancite v holandiya e sishtoto polojenie v belgia absolutno tova voyna na regilioznosty li ili vie politicite

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен20/5/13 10:27

    А КАК ОНАЗИ дпсарка СПЕЧЕЛИ МАНДАТ ВЪВ ВИДИН С 400 ГЛАСА? ТАМ НЯМА ТУРЦИ ЗА КАКВО ИМ ДЕПУТАТ ОТ дпс-ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО СТЕ ФАНАТИЗИРАНИ?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен20/5/13 10:31

    към 15:44-Какъв именит писател си? Личи си за кого си гласувал и защо толкова ти куца писането и мисълта. Но нали целта на дпс е точно това-колкото по-неграмотни,толкова по лесно стадото им ще порасне.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен20/5/13 10:33

    БРОЯТ НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ Е 46 407,ЗАЩОТО СА ИЗЦЯЛО ГЛАСОВЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.