Няма опасност от опорочаване на вота, тъй като намерените в печатницата 350 000 бюлетини няма да се използват за гласуване, обяви Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия, за „Фокус".

„Не зная дали бюлетините са фалшиви, тъй като те са отпечатани от печатницата, която е спечелила конкурса, и която печата всички бюлетини, с които ще се гласува. Тези бюлетини, с които ще се упражни вота на 12 май, вече са разпределени от общините по секции. Това стана в днешния ден", добави Троянов.

„Секциите са оборудвани, в тях са сложени необходимите бюлетини за гласуване, изборните книжа и материали, урната, ксерокс машината и всички други необходими за работата на секционната избирателна комисия материали и вече са поети от охрана на служители от МВР", посочи Бисер Троянов.

„Поставянето на подписи отзад на гърба на бюлетината, би могло да разкрие тайната на вота, каза още Троянов. - Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота".

По думите му - предложение до ЦИК от страна на политически партии за подписване на всички членове на СИК в бюлетината не е било отправено и тя не е заседавала по този въпрос.

В момента тече заседание на ЦИК. „То е съвсем нормално и не е по повод намерените бюлетини, за които ЦИК няма отношение, тъй като бюлетините, с които ще се гласува, не са сред намерените вътре в печатницата", заяви Троянов.

„Бяха поставени много въпроси. Сериозна част зае обсъждането на сигнали от партии, че не са им предоставени удостоверенията на техните застъпници. Оказа се, че голяма част от партиите в последния момент са подавали тези заявления,а е необходимо технологично време да се провери дали действително съществуват такива лица, което се извършва от фирмата „Информационно обслужване", и дали едно лице не е подадено за повече от една секция, тъй като това е задължение на партията или коалицията - един застъпник да бъде към точно определена секция. След като се извърши тази кратка проверка, се потвърждава заявката на ЦИК. Тя разпечатва заявленията, подписва ги и ги подпечатва", добави Бисер Троянов.

„Голяма част от забавянето на този процес се дължи на късно подадените заявки на партиите и коалициите за застъпници, а за част от тях и в работата на районните избирателни комисии, тъй като те имат достатъчно много работа, свързана с контрола и разпределението на бюлетините, изборните книжа и материалите по РИК-ове и не може постоянно да заседава. Към края на днешния ден получихме множество сигнали по телефона, както и жалби към телевизия ТВ7 и ТВ Нюз за неправомерна агитация в следобедните часове", каза още Троянов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.